• Nombre de visites :
  • 2722
  • 1/6/2008
  • Date :

Nehc’ül-Belağa Nüshaları 3

Nehc’ül-Belağa Nüshaları 3

                                                                                                                                         Nehc’ül-Belağa Nüshaları 1

                                                                                                                                         Nehc’ül-Belağa Nüshaları 2

70-) Yedinci Yüzyıl Nüshası

Bu nüsha Musul Vakıflar kütüphanesinde olup 3/8 numarada kayıtlı bulunmaktadır. Onun mikro filmleri Bağdad Üniversitesi merkez kütüphanesinde olup 7 nu­marada kayıtlı bulunmaktadır.

71-) Yedinci Yüzyıl Nüshası

Bu nüsha çok güzel olup 683 yılında Abdullah b. Muhammed b. Mevdud Hanefi Beldeci Musuli’ye okunmuş, rivayet senetleri Şerif Razi’den alınmıştır.

Bu nüsha Ayetullah’il Uzma Necefi Meraşi’nin kütüphanesinde olup 5705 numarada kayıtlı bulunmaktadır. (Fihrist-i Kütüphane, 5/107)

72-) Yedinci Yüzyıl Nüshası

Nesh ile karışık süls hattıyla yazılmış olup Malik Eşter’in ahdnamesinin sonuna kadardır. Bu nüshanın son sayfaları yoktur.

Bu nüsha eski Milli Şura Meclisi kütüphanesinde olup 7300 numarada kayıtlıydı.

73-) Yedinci Yüzyıl Nüshası

Kazımeyn’de bulunan Dr. Hüseyin Ali Mahfuz kütüphanesinde korunmaktadır. (Ma’hed’il Mahtutat dergisi Kahire, 60/56)

 74-) Yedinci Yüzyıl Nüshası

Doktor Hüseyin Ali Mahfuz'un Kazımeyn'deki kütüphanesinde bulunmaktadır. (Mecellet-u Me'hed'il-Mahtutat, Kahire, 60/56)

75-) Yedinci Yüzyıl Nüshası

Bu nüshada bir çok lügavi ve edebi açıklamalar ile haşiyeler bulunmaktadır. Baştan ve sondan olmak üzere 8 sayfası düşmüş ve yeniden yazılmıştır.

Bu nüsha Kum, İslam-i Tebligat Teşkilatı kütüphanesinde korunmaktadır.

76-) Yedinci Yüzyıl Nüshası

Bu nüsha mukabele ve tashih edilmiştir. H. 19 Zilhicce 686 tarihinde Necm'ul-Haceti (el-Hacibi) diye tanınan Mes'ud b. Şeref b. Muhammed'in ve 690 tarihinde ise Tac'ul-Eimme Sirac'ul-Umme İbn-i Mecduddin'in mülkiyetinde bulunmuştur. Ayrıca bu nüshada 735 yılının Recep ayının 9. gecesi tarihi itibariyle Hasan eş-Şibli'nin mukabele ettiğine dair alametler göze çarpmaktadır.

Bu nüsha İstanbul Köprülü Kütüphanesinde 1407 numarada kayıtlı bulunmaktadır. (Fihrist-i Kitaphane 2/122)

77-) Yedinci veya Sekizinci Yüzyıl Nüshası

Ahmed b. Süleyman b. Muhammed el-Atayiki hattıyla 2 Recep Pazartesi Günü Bağdat Medinet'us-Selam'da müellif Şerif Razi'nin hattı üzerinden yazılmıştır. Bu nüsha düzeltilmiş olup, çok sayıda açıklamaları bulunmaktadır. Bazı sayfalarını düzeltmek isterken tarihi de silinmiştir.

Bu nüsha eski Senato Meclisi kütüphanesinde 1393 numarada korunmaktadır. (Fihrist-i Kitaphane 2/243)

78-) Yedinci veya Sekizinci Yüzyıl Nüshası

...el-Eşref bin Muhammed bin Cafer Alevi Hasani hattıyla, Sefer ayının ilk on günü tarihiyle yazılmıştır. Defalarca mukabele ve tashih edilmiştir. Bir kaç defa bilginlere okunmuştur. Bazı açıklamalarında da anlaşıldığı üzere müellif Şerif Razi'nin nüshasıyla da dikkatli bir şekilde karşılaştırılmıştır. Bazı sayfalarını düzeltirken katibinin adı ve kitabet yılı silinmiştir.

Bu nüsha Tahran Üniversitesi Merkez Kütüphanesinde 3801 numarada kayıtlı bulunmaktadır. (Fihrist-i Kitaphane 12/2784)

79- ) Yedinci veya Sekizinci Yüzyıl Nüshası

Bu nüshanın başı ve sonu düşmüştür. Bu sayfaları Muhammed Eşref bin Melik Muhammed Sefer Ayı 1202 tarihi itibariyle tamamlamıştır.

Bu Nüsha Ayetullah'il-Uzma Gulpaygani'nin Kum'daki Genel Kütüphanesinde bulunmaktadır.

80-) Yedinci veya Sekizinci Yüzyıl Nüshası

Bu nüshanın ilk 6 sayfası yeniden yazılmıştır ve sonunda 715 yılının Zilkade ayının başları itibariyle Hasan Taberi'nin Mülkiyetinde bulunduğuna dair işaretler vardır.

Bu nüsha Tahran Bunyad-i İnkilab-i İslami kurumunda korunmaktadır.

81-) Yedinci veya Sekizinci Yüzyıl Nüshası

Bu nüsha Dimeşk Zahiriyye kütüphanesinde 6759 numarada kayıtlı bulunmaktadır. Daha sonra el-Esed, Kütüphanesine intikal etmiştir. (Fihrist-i Kitaphane-i Zahiriyye-Edebiyat Bölümü, 2/368)

82-) Yedinci veya Sekizinci Yüzyıl Nüshası

Bu nüshanın sonundan bir kaç sayfa düşmüştür ve Zilhicce 878 yılında tamamlanmıştır.

Bu nüsha Şiraz Üniversitesi Tıp Fakültesi Allame Tabatabai Kütüphanesinde korunmaktadır.

83-) Yedinci veya Sekizinci Yüzyıl Nüshası

Amerika Los Angeles Üniversitesi Kütüphanesinde M. 199 numarada kayıtlı bulunmaktadır. (Tahran Üniversitesi Merkez Kütüphanesi Yayınları 11/380)

84-)701. Yıl Nüshası

Yakut Musta'semi'nin hattıyla Muharrem 701 Pazartesi tarihiyle yazılmıştır. Bu nefis nüsha oldukça güzel hatlı, çizgili ve altın yaldızlıdır. Bir şahsiyet için yazılmıştır ve ilk sayfasının başında Kütüphane-i Cemaluddin Fahr'ul-İslam ve'l-Müslimin Ebu İbrahim ... (burada oynamalar olmuştur.) başlığı göze çarpmaktadır.

Bu nüsha Astan-i Kuds-i Rezevi Kütüphanesinde 1858 numarada kayıtlı bulunmaktadır. (Fihrist-i Kitaphane, 1/96)

85-)703. Yıl Nüshası

er-Reyyan diye meşhur olan Ahmed b. Muhammed bin Cafer bin Ahmed hattıyla ve 6 Ramazan 703 tarihiyle Bahreyn Eval adasında Şemsuddin Muhammed bin Haz'al'ın -ki iki seçkin nüshayla karşılaştırılmıştır.- nüshası üzerinden yazılmıştır.

Bu nüsha Ayetullah'il-Uzma Necefi Meraşi'nin kütüphanesinde olup 3741 numarada korunmaktadır. (Fihrist-i Kitaphane, 10/137)

86-) 704. Yıl Nüshası

Bendar bin Muhammed bin Bendar Rimal Veramini'nin hattıyla ve 10 Ramazan 704 tarihi itibariyle yazılmıştır. Nüshanın sonunda da bir kıta şiir yer almıştır.

Bu nüsha Bağdat Müzesi Kütüphanesinde 52/1662 numarada kayıtlı bulunmaktadır. (Fihrist-i Kitaphane, Edebiyat bölümü, s. 643)

87-) 705 Yılı Nüshası

Ahmed bin Hasan bin Hüseyin bin Mesud Hilli'nin hattıyla ve 705 tarihi itibariyle yazılmıştır. Bu nüsha güzel bir hatla yazılmış olup Hille'den Mısır'a gitmiş, orada Nekib'ul-Eşraf, Seyyid Hasan Sahanzade'nin mülkiyetinde bulunmuştur.

Bu nüsha İstanbul Beyazıt kütüphanesinde 5572 numarada korunmaktadır.

88-) 707. Yıl Nüshası

Bu nüsha düzeltilmiştir ve 707 tarihi itibariyle karşılaştırılmıştır. Ama bunun doğru olduğunu sanmıyorum. Bana göre onuncu asrın başlarına aittir. Buradaki tarih ise bu nüshanın istinsah edildiği asıl nüshanın tarihidir. Bu nüshayı Muhammed Mü'min b. İsmail karşılaştırmış ve bu işi Cemadissani 1067 tarihinde sona erdirmiştir. Bu nüsha Ayetullah Necefi-i Meraşi'nin kütüphane­sinde 4460 numarada kayıtlı bulunmaktadır. (Fih­rist-i Kitaphane 12/48)

89-) 708 Yılında Mukabele Edilmiş Olan Nüsha

Bu nüsha Mahmud b. Ebi'l-Mehasin b. Mahmud hat­tıyla asıl nüshayla karşılaştırılarak düzeltilmiştır. Bu iş 708 yılı Rebiulevvel ayının sonlarında Kaşan'da sona ermiştir. Bu nüsha oldukça süslemeli, çizgili ve altın işlemelidir.

Bu nüsha Dimeşk Zahiriyye kütüphanesinde 9089 numarada kayıtlı iken el-Esed genel kütüphanesine intikal ettirilmiştir. (Fihrist-i Zahiriyye, edebiyat bölümü 2/366; Fihrist-i el-Esed, s. 453)

90-) 708. Yıl Nüshası

Hasan bin Muhammed bin Ebil Hasan Avi hattıyla olup 20 Rebiulevvel 708, Çarşamba günü tarihiyle yazılmıştır. Bu nüshanın ilk yarısı tashih edilmiş ve bir takım bilağ alametleri göze çarpmaktadır ve geriye kalanı ise Kadı Kudai'nin eş-Şehab kitabında yer aldığı üzere aynı yılın Rebiulahir ayının sonlarında tamamlanmıştır.

Bu nüsha Ayetullah Necefi-i Meraşi'nin kütüphanesinde 4556 numarada kayıtlı bulunmaktadır. (Fihrist-i Kitaphane 12/129)

91-) 709. Yıl Nüshası

Bu nüsha İstanbul Topkapı Sarayı Sultan 3. Ahmet Kütüphanesinde 2586 numarada kayıtlı bulunmaktadır. (Fihrist-i Kitaphane, Arapça bölümü 4/222)

92-) 710. Yıl Nüshası

Hızır Ali hattı ve Muhammed b. Ali b. Ebi Ali Mehdevi Belhi'nin tashihi ile olup 718 yılı tarihi itibariyle Ali b. Muhammed Abdussamed Temimi Nişaburi'nin nüshası üzerinden yazılmıştır. Sonunda da Ebi Yusuf Yakub b. Ahmed Nişaburi'nin Nehc'ül-Belağa hakkında söylediği bir takım faydalı bilgiler yer almıştır.

Bu nüsha eski Milli Şura Meclisi Kütüphanesinde 5623 numarada kayıtlı bulunmaktadır. (Fih­rist-i Kitaphane 17/77)

93-) 717. Yıl Nüshası

Muhammed b. Muhammed b. Ahmed b. İbrahim Zevvari'nin hattıyla olup 28 Rebiulevvel 717, Per­şembe günü tarihiyle yazılmıştır.

Bu nüsha eski şura Meclisi Kütüphanesinde 7471 numarada kayıtlı bulunmaktadır.

94-) 718. Yıl Nüshası

Oldukça nefis bir nüsha olup 16 Şaban 718 yılı, Perşembe günü İmam Ebu'l-Fezail Ali b. Muhammed b. Ali b. Abdussamed Temimi'nin asıl nüshasıyla karşılaştırılmıştır. Bu asıl nüshayla karşılaştırmanın sıhhatini bir kaç alim de onaylamıştır. Ayrıca Ali b. Hilal Katib-i Bağdadi'nin hattıyla bir takım ilaveler ve şiirler de yazılmıştır.

95-) 720. Yıl Nüshası

Bu Nüsha Ayetullah'il-Uzma Hacı Ağa Hüseyin Tabatabai Burucerdi'nin şahsi kütüphanesinde olup şu anda da evinde mevcut bulunmaktadır.

96-) 726. Yıl Nüshası

Bu nüsha düzeltilmiş ve karşılaştırılmıştır. Yazılması ise 726 yılının Şaban ayının sonlarında sona ermiştir.

Bu nüsha Tahran Üniversitesi edebiyat kütüphanesinde 63-Kitapha-i İmam Cum'a-i Kirman numarasında kayıtlı bulunmaktadır. (Fihrist-i Kitaphane s. 109)

97-) 727. Yıl Nüshası

Muhammed b. Hasan b. Hüseyin Nesevi'nin hattıyla olup Ramazan 727 tarihi itibariyle yazılmıştır.

Bu nüsha İstanbul, Süleymaniye-Laleli Kütüphanesinde 1956 numarada kayıtlı bulunmaktadır.

98-) 728. Yıl Nüshası

Ahmed b. Yahya b. Muhammed b. Ömer b. Muhammed Suhreverdi (2. Şeyhzade) hattıyla olup 26 Şevval 728 Cuma günü tarihi itibariyle yazılmıştır. Bu nüsha süslendirilmiş, altın yaldızla bezenmiştir. Bağdat Kadısı ve Irak Müftüsü Mirza Mahtum b. Seyyid Şerif Şerifi Gurgani'nin yazdığına göre levha yazıları Yakut'a mensuptur. Ama bana göre bu nisbet doğru değildir.

Bu nüsha eski Şura Meclisi Kütüphanesinde 4152 numarada vitrinde korunmaktadır. (Fihrist-i Kitaphane 11/155)

99-)729. Yıl Nüshası

Muhammed b. Muhammed b. Hasan b. et-Tevil Seffar Hilli Sakin Vasit'ul-Kasap hattıyla olup 12 Cemadilahir 729 tarihiyle yazılmıştır ve bu nüsha katibinin yazdığı 13. nüshadır.

Bu nüsha Astan-i Kuds-i Rezevi Kütüphanesinde 1860 numarada korunmaktadır.

100-) 735. Yıl Nüshası

Abdurrahim b. Ahmed Sadr Hunsari hattıyla olup 7 Sefer 735 tarihiyle yazılmıştır ve Seyyid Ahmed b. Ahmed Anduhudi'nin mülkiyetinde bulunmuştur.

Bu nüsha Paris Milli Kütüphanesinde A. 2423 numarada kayıtlı bulunmaktadır. (Fihrist-i Kadim-i Kitaphane, 1/425)

 

Devamı

Nehc’ül-Belağa Nüshaları 4

Nehc’ül-Belağa Nüshaları 5

Nehc’ul-Belaga’nın Senetleri

Nehc'ul Belağa'nın Kaynakları

Nehcü’l Belağa’nın Şerhleri

NEHC-ÜL BELAĞA'NIN KAPSAMLILIĞI

İMAM ALİ B. EBU TALİB'İN İLMÎ MİRASI

 

 

  • Yazdır

    Arkadaşlarına gönder

    Yorumlar (0)