• Nombre de visites :
  • 2352
  • 24/5/2009
  • Date :

Kur’an’daki Mukattaa Harfleri (3)

kuran

Dr.İbrahimiyan

  Kesik harfler bağlamında dikkat edilmesi gereken bazı önemli hususlar vardır ve şimde kısa da olsa bunlara değinmeliyim:

1-Bu harfler, başlı başına kendi manasına delalet etmeyen harfler türünden değildir; bilakis bu harfler, kendi manasına delalet eden isimler türündendir.

  2-Bazı sûrelerde mevcut olan bu kesik harfler, bir tam ayeti oluşturmaktadır ve bazı sûrelerde ise tam bir kelimedir ve diğer kelimelerle birleşerek bir ayet teşkil etmektedir.

  “الم” Bakara, Âl-i İmran, Ankebut, Rûm, Lokman ve Secde sûrelerinde; “المص” A’raf sûresinde; “کهيعص” Meryem sûresinde; “يس” Yasin sûresinde; “طه” Tâ-Hâ sûresinde; “حم” Gafir (Mümin), Fussilet, Zuhruf, Duhan, Casiye ve Ahkaf sûrelerinde bir tam ayeti oluşturmaktadır.

“حم عسق” Şura sûresinde iki tam ayeti teşkil etmektedir.

  “الر” Yunus, Hûd, Yusuf, İbrahim, ve Hicr sûrelerinde; “المر” Ra’d sûresinde; “ص” Sâd sûresinde; “ق” Kâf sûresinde; “ن” Kalem sûresinde; “طس” Neml sûresinde bir tam ayet değildir, ama kendi manasına delalet eden bir tam kelimedir.

  3-Kesik harfler, müteşabih ayetler türünden değildir; çünkü müteşabih, hakikatle uyuşmayan bir manaya da pekâla delalet edebilmektedir.

kuran

  4-Kur’an-ı Kerim, nur ve hidayet olması bakımından kesik harfler de dahil olmak üzere tümüyle anlaşılır bir kitaptır. Kesik harflerin anlaşılır olması, manasının da apaçık ortada olduğu anlamına gelmez. Onları anlaşılır kılan, belki de gerekli bazı kurallardır ki bu kuralları Masumlar (Allah’ın selamı onlara olsun) ve ilimde derinleşmiş kimselerden başkası bilemez.

  Bazıları, başlı başına ve diğer bazıları da başka kelimelerle birleşerek bir tam ayeti teşkil eden kesik harfler, kesinlikle tam bir manaya delalet etmektedir ve bizim bu manaya ulaşamamamız veya bunu anlayamamamız, onların manasız olduğunu göstermez. Bu harflerin delalet ettiği manaya ulaşabilmek için daha fazla gayret etmemiz veya Kur’an’ın indiği kimselerden öğrenmemiz gerekmektedir.

Bu bağlamda Ehl-i sünnet kanalıyla Hz. Ali’den (a.s) rivayet edilen bir hadis şöyledir:

«لکل کتاب صفوه و صفوة القرآن حروف التهجی»

“Her kitabın bir seçkini vardır ve Kur’an’ın seçkini de elif ba harfleridir.”

Yine Ehl-i sünnet tarikiyle Ebubekir b. Kuhafe’den şu söz rivayet edilmiştir:

«لله فی کل کتاب سر و سره فی القرآن اوائل السور»

“Allah’ın her kitapta bir sırrı vardır ve Kur’an’daki sırrı ise sûrelerin başlangıçlarıdır.”

  Allame Muhammed Hüseyin Tabatabaî şöyle buyurmaktadır: “Bu harfler, Allah ile Peygamberi (s.a.a) arasındaki sırlar/şifrelerdir. Bu sırlar bizden saklıdır ve biz bunları anlayamıyoruz.”

Kesik harfler hakkındaki görüş ve düşünceler:

kuran

  Bahsi edilen harfler hakkında bir çok görüş öne sürülmüştür ve bunların bir kısmı bilimsel değerden yoksundur. Bu nedenle bu tür görüşler, anlatılmaya bile değmez. Fahr-i Razî tefsir kitabında 21 görüş ve Tabersî de 11 görüş nakletmiştir.

Bu bağlamda önem arzeden bazı görüş ve düşünceler şöyledir:

  1-Bu harfler ant ve yemindir. Kef’amî, Misbah kitabının 46. faslında İmam Zeyn’el Abidin’in (a.s) şöyle buyurduğunu rivayet eder:

“Kesik harfler, Allah Resulünün (s.a.a) adıdır ve Allah onlara yemin etmiştir.”

  2-Bu harflerin bir araya toplanmasıyla yüce Allah’ın adı ortaya çıkar. Mesela “الر” , “حم” ve “ن” harflerinin yan yana getirilmesiyle “الرحمن=Er-Rahman” adı oluşur ve hatta bu harfler doğru olarak birleştirilecek olsa yüce Allah’ın ism-i a’zamı oluşur.


Kur’an’daki Mukattaa Harfleri (2)

Kur’an’daki Mukattaa Harfleri (1)

Kur’an’ın Hakikatine Ulaşmak

 

  • Yazdır

    Arkadaşlarına gönder

    Yorumlar (0)