• Nombre de visites :
  • 4781
  • 26/10/2008
  • Date :

Gazze'de açlık başlayabilir

aç çocuk

     Ambargo sebebiyle Gazze'de fakirlik sınırı altında yaşayanlar yüzde 80'e ulaştı, işsizlik oranı ise yüzde 65'e yükseldi.

     Filistin Araştırma Kurulu, Gazze'deki vahim durumla ilgili bir rapor yayınladı. Raporda Gazze'de fakirlik sınırı altında yaşayanların sayısının yüzde 80'e ulaştığı, işsizlik oranının ise yüzde 65'lere kadar yükseldiği belirtiliyor.

Ambargo sebebiyle özel teşebbüsün çok büyük oranda zarar gördüğü, bu sebepten Gazze'de kişi başına düşen günlük gelirin 2 dolara kadar düştüğü de kaydediliyor.

     Rapora göre; Ambargonun başladığı Haziran 2007'den bu yana yerli üretim yüzde 11'e kadar geriledi. 3900 Küçük ölçekli üretim birimi tamamen kapandı.

    Bu rakam Gazze'de bulunan küçük ve orta ölçekli üretim sektörünün yüzde 97'sinin kapanmış olduğunu gösteriyor. Bunun anlamı, buralarda çalışan 35000 Filistinlinin daha işsizler ordusuna katılmış olması demek.

Filistin Sanayicileri Birliği'nin göstergeleri de aynı doğrultuda. Gazze'deki 960 tekstil üretim yeri tamamen kapanmış, yıllık girdi 15 milyon dolara kadar gerilemiş durumda.

     İnşaat sekterü de ambargodan nasibini almış. İnşaat firmalarının tamamına yakını faaliyetlerini durdurmuş, inşaat sektöründeki duraklamanın Gazze halkına yıllık zararı 350 milyon dolar olarak hesaplanıyor.

     Okul, hastane ve üniversite binaları gibi kamuya ait inşaatları yapan, bazıları BM kontrolündeki uluslararası inşaat firmalarının da Gazze'deki çalışmalarını durdurduğu hesaba katıldığında, bu sektörde çalışan 16 bin Filistinlinin daha işsiz kaldığı anlaşılmaktadır.

     Çiftçinin durumu da içler acısı. Gazze'nin hayat damarlarından bir diğeri olan tarım ve ziraat sektörü de haliyle zararda. Çiftçinin yıllık toplam zararı 135 milyon dolar.

     Özellikle sağlık alanında ciddi problemler yaşanıyor. 160 sınıf ilac tamamen tükenmiş, eczahanelerde bulunmuyor. 120 tür ilacında da bitmek üzere olduğu belirtiliyor.

     Uzmanlar bu vahim duruma acil önlemler alınmaması durumunda Gazze'de, bir sosyal patlama veya açlığın başlayabileceğini öngörüyor.

     Coğrafi olarak zaten yıllardır bölünüp parçalara ayrılmış, halkı taru mar edilmiş olan Filistin'i siyasi olarak ta bölmeyi başararak, Gazze'deki vahim duruma ortak olanların çıkış yolu kalmadı.

     Bu sebepten,El Fetih Örgütü ve İslami Direniş Hareketi (HAMAS) yöneticileri, önümüzdeki Kasım ayında Mısır'ın başkenti Kahire'de bir araya geliyor.

     Taraflar görüşmede, Gazze'ye uygulanan İsrail ambargosunun kaldırılmasını temin edecek birlik hükümeti kurulması, güvenlik kuvvetlerinin yeniden yapılandırılması, devlet başkanlığı ve parlamento seçimlerinin tarihi ve Filistin Kurtuluş Örgütü'nün Kahire anlaşması uyarınca işlerliğinin artırılması konularını masaya yatırılacak.

     FKÖ'ye bir sonraki aşamada, milli menfaatleri gözetecek şekilde İsrail ile ikili görüşmelerde bulunma yetkisinin verilmesi konusunun da görüşülmesi bekleniyor.

    Filistin içerisindeki huzurun tekrar sağlanması için tarafların karşılıklı anti propagandayı durdurması ve tutukluları serbest bırakması da görüşülecek.

     İki taraf arasındaki görüşmede Kahire anlaşması, uyum belgesi, Mekke anlaşması , Mahmut Abbas tarafından yapılan girişimler ve Arap ülkelerinin iki Filistinli taraf arasında imzalanmasını ön gördükleri kararlar esas alınacak.

Filistinli taraflar düştükleri tuzağın farkına yeni varmış olacaklar ki, bir araya gelmeye mecbur/razı oldular. Hangi ideal veya gerekçeyle yapılmış olursa olsun, bölünmenin kabul edilemez olduğu muhakkak.

     'Aslında Filistin'deki durum, İslam dünyasındaki parçalanmışlığın bir yansımasıdır.' desek yanlış olmaz sanırım.

     Abdullah Aydoğan Kalabalık / Kahire

 


Filistin’de ne oluyor?

İmam Hamenei: Filistin’i Savunmak İmam’ın Yoludur

Yedi Kapılı Gazze’ye Yedi Kilit

 

 

  • Yazdır

    Arkadaşlarına gönder

    Yorumlar (0)