• Nombre de visites :
  • 2082
  • 27/2/2013
  • Date :

Din Her Zaman Gereklidir [4]

din her zaman gereklidir

Görüldüğü kadar yine bu neden yüzünden, Allah-u Teala Bakara sûresi’nin başlangıcında 2. ayetinde şöyle buyurmuş: ‘ذلک الکتاب لاريب في هدي للمتقين. الذي يۆمنون بالغيب...’ Bu kitap ki, onun içindekilerde şüphe yoktur; takva sahipleri için hidâyettir. Onlar ki, gayba inanırlar...’ görüldüğü gibi Kur’an-ı Kerim’den faydalanmanın şartı takvalı olmaktır ve takvanın ise ilk koşulu gayba inanmaktır.

Nitekim Bakara sûreisnin 216. ayetinde şöyle buyurur: ‘کتب عليکم القتال و هو کره لکم و عسي ان تکرهوا شيئا و هو خير لکم و عسي ان تحبوا شيئا و هو شر لکم و الله يعلم و انتم لاتعلمون’

‘Hoşunuza gitmediği halde savaş size farz kılındı. Ama olur ki, bir şey hoşunuza gitmediği halde sizin için hayır olur. Olur ki, bir şey sevdiğiniz halde sizin için şer olur. Allah bilir siz bilmezsiniz.’

Biz olgunluğa ulaşmak için aklın erişebilemeyeceği iki çeşit bilime ihtiyacımız vardır. Bunların biri itikat ve inanç ile ilgili konuları bilmektir ve Diğeri ise ölümden sonraki hayatı da kapsayan duyulmaz ve kayıp sayılan konulara inanmaktır.

Yazının ilkinde öne sürdüğümüz kuşkunun temelden yetersiz olduğunu göstereceğimizi söyledik. Şimdi ise, sözümüzü tutma zamanı geldi: aslında İslam dinin bütünü sadece emirler ve pratik hükümlerden ibaret değildir. Kur’anı Kerim maarifinde ve Ehl-i Beyt (a.s.) rivayetlerinde bir çok ontolojik önermeler mevcuttur. Bunlar matematik ve felsefenin sabit kanunları gibi asla eskimez yada reddedilmezlerdir. Allah-u Teala hakkındaki konular, yaratılış: bu dünya, melekler, ahiret ve insanların geçmişi bu konulara dahildirler. Bu yüzden sözkonusu kuşku asılsızdır.

Özet:

Bu yazının sonuç kısmında hazreti Ayetullah Misbah-i Yezdinin sözlerini aktarmayı uygun gördük: ‘Biz olgunluğa ulaşmak için aklın erişebilemeyeceği iki çeşit bilime ihtiyacımız vardır. Bunların biri itikat ve inanç ile ilgili konuları bilmektir ve Diğeri ise ölümden sonraki hayatı da kapsayan duyulmaz ve kayıp sayılan konulara inanmaktır. Örneğin Berzah Alemi, Kıyamet Alemi, Cennet, Cehennem ve Melekler bu konuya dahildir. Normal akıl bu konuları kavrayamaz çünkü bu tür aklın temel bilgileri duyulur ve hissedilir kavramlardan oluşmaktadır. Duyu ve tecrübenin varamadığı yere akıl da onun aslına varamaz. İkinci olarak pratikte lazım olan konuları bilmektir. Örneğin ne yapacağımız ve nasıl davranacağımız gibi. Kur’an-ı Kerim şöyle buyurur: ‘و يعلمکم ما لم تکونوا تعلمون علمکم ما لم تکونوا تعلمون’ ‘Size bir şeyler öğretir ki, onları asla bilemezdiniz ve onları anlamak için gereken araçlarınız yoktu.’ (1)

Çeviri:Ürün Özedönüş


Notlar:

1-    Büyük Peygamberin (s.a.a.) Nehcul Belağadaki İmajı, s. 42

Seyyid Ali Muhammed Hâşimi-yi Rıdvâni

Din Her Zaman Gereklidir [3]

Din Her Zaman Gereklidir [2]

  • Yazdır

    Arkadaşlarına gönder

    Yorumlar (0)