• Nombre de visites :
  • 788
  • 9/2/2013
  • Date :

Sevginin Hızı [1]

sevginin hızı

İslamın hızla yayılması dünyanın en önemli tarihi konularındandır ve Bunun nedenleri üzerinde tartışmalar ve araştırmalar yapılmaktadır. İslam kendi vatanından çıkıp başka yerlere yayıldığı bakımdan Hristiyanlık gibidir. İslam Ceziret ul-Arapta çıktı ve günümüzde Asya, Afrika, Avrup, Amerika ve dünyanın çeşitli soyları arasında inananları vardır. Ancak İslamın yayılmasında bir özellik vardır ve o da onun hızıdır. İslam Arabistan’ın kendisinde olsun yada onun dışında, Asya’da, Afrika’da yada başka yerlerde çok hızlı biçimde ilerlemeye başlamıştır.

Meşhur Frasnsız şair Lamartin şöyle diyor: eğer üç konuyu gözönünde bulundurursak hiç kimse İslam Peygamber’i (s.a.a.) kadar muvaffak sayılamaz: biri maddî olanakların yokluğu, öbürü ilerlemenin hızı ya başka bir deyişile zaman ve üçüncüsü ise hedefin büyüklüğü. Bir kişi çıkıp bir daveti başlatıyor halbuki hiç bir güç ve kuvveti yoktur ve aynı halde hatta en yakın akrabaları ve adamları da ona karşı çıkmaya başlıyor. O yalnız zuhûr ediyor ve hiç bir yoldaş yada arkadaşı yoktur. Ancak onun daveti kendisinden başlayıp yavaş yavaş başkaları da ona inanıyor ve ona kavuşuyorlar ama na kadar çile ve zorluklarla ... ! Eğer onun hedefinin önemini maddî olanakların yokluğu ve hedefine ulaştığı hız ile birlikte gözönünde bulundurursak, Lamartinin dediği gibi İslam Peygamber’i (s.a.a.) dünyada eşsizdir.

Peygamber Efendimiz (s.a.a.) temel konularda hiç bir zaman müsamaha etmezdi halbuki kişisel konularda çok çok yumuşak ve şefkatli idi. Çok ve rahatça afederdi.

Ancak nüfuz ve hızlı ilerlemenin sırrı nedir? Gerçek şudur ki, bütün etkenlerin içinde İslamın her yerde nüfuz ve yayılmasının ilk etkeni Kur’an-ı Kerim’in kendisi ve onun içeriğidir. Ancak Kur’an’dan sonra Peygamber Efendimiz’in (s.a.a.) kişiliği ve onun huyu, ahlakı ve davranış tarzı, o hazretin sünneti ve yöneticilik yöntemi İslamın ilerlemesinin ikinci etkeni sayılır. Hatta Peygamberin (s.a.a.) vefatından sonra bile onun yaşam tarihi ve yaşam tarzı İslamın ilerlemesine göre büyük bir neden sayılır.

Bakalım Peygamber Efendimiz (s.a.a.) nasıl bir insandı? Peygamber Efendimiz (s.a.a.) bireysel işlerinde ve kişisel konularda bir merhametli ve çok sabırlı bir insandı. Ancak taahhütlerinde ve toplumsal sorumluluklarında çok çok iktidarlı ve güçlü birisiydi. Örneğin:

Peygamber Efendimiz (s.a.a.) müslümanların lideri olarak Medine şehrinde yaşadığı zamana gidelim. Peygamber Efendimiz (s.a.a.) namaza giderken bir kişi sokakta karşısına çıkıp Peygamber’in (s.a.a.) ona borcu olduğunu iddia ediyor ve aynı halde de borcunun o anda ödenmesini istiyor.


İslamda Hükümet Kurma Planı(1.Bölüm)

Mekke ve Peygamberliğin başlangıcı -1

  • Yazdır

    Arkadaşlarına gönder

    Yorumlar (0)