• Nombre de visites :
  • 1021
  • 20/5/2012
  • Date :

İmam Humeyni’ye Göre Küresel İstikbarla Mücadele İlkeleri -2

imam humeyni’ye göre küresel istikbarla mücadele ilkeleri

Kur’an’da İstikbar

 Siyasi edebiyatta çokça zikredilen “istikbar”‌ kelimesi Kur’an’dan alınmış bir kelime olup “yeryüzünde büyüklenme, başkalarına karşı üstünlük iddiasına bulunma”‌ anlamlarına gelmektedir. Kur’an’da her dönemdeki istikbar güçlerinin mahiyetlerinin izahı için müstekbirlerin özellikleri açıklanmıştır. Örneğin Allah Teâlâ şöyle buyurmaktadır:

 “Onların kalplerinde ancak bir büyüklük taslama vardır.”‌ (Mümin, 56)

 “Âyetlerimizi yalanlayanlar ve o âyetlere uymayı kibirlerine yediremeyenler”‌ (Araf, 40)

 “Sizler büyüklük taslamış ve günahkâr bir kavim olmuş değil miydiniz?”‌ (Casiye, 31)  

 Bu ayetlerde açık bir şekilde küfür, şirk ve nifak hakkında istikbar kelimesi kullanılmış ve bu şeytani özelliğin, İslam dininin bütün tarihi dönemlerdeki düşmanlarının ortak niteliği olarak genellemiştir.

 İmam’ın Küresel İstikbarla Mücadele İlkeleri

 İmam Humeyni’nin siyasi düşüncelerinin özelliklerinden biri de devlet yetkililerini Kur’an ve İslami kavramlarla aşina kılma çabasıydı ki “istikbar”‌ kelimesi de bunlardan biridir.

 13 Aban’ın (3 Kasım) “Dünya İstikbarıyla Mücadele Günü”‌ ilan edilmesi İmam Humeyni’nin hareket ve mücadelesinin fayda ve sonuçlarından biridir. İmam Humeyni böylesi bir günde her türlü istikbar faaliyetinin kökü ve istikbar güçlerinin başı olan Amerika’nın sultacı politikalarına karşı çıktığı için İran’dan Türkiye’ye ve ardından da Necef’e sürgün edilmişti.

 13 Aban’ın dünya istikbarıyla mücadele günü olarak adlandırılması İmam Humeyni’nin siyasi düşüncelerinin devamı niteliğindedir ve gençlerin İmam Humeyni’nin ilke ve düşünceleriyle tanışmaları gerekir.

 Müstekbirlerin Yok Olması ve Yeryüzü Verasetinin Kazanılması İçin Çaba

 İmam Humeyni’nin istikbarla mücadelede gündeme getirdiği ilk ilke şudur; dünyanın müstekbir güçleri ortadan kalkmadıkça insanlar barış, saadet güvenlik ve huzur içinde yaşayamayacaklardır. Bunun elde edilmesi için öncelikle yeryüzü verasetinin kazanılması ve ilahi hakların alınması gerekir. İmam Humeyni bu hususta şunları söylemektedir: “Dünya barışı ve düzeni müstekbirlerin ortadan kalkmalarına bağlıdır. Bu kültürsüz zorbalar yeryüzünde oldukça mustazaflar, Allah Teâlâ’nın kendilerine inayet buyurduğu miraslarına kavuşamayacaklardır”‌[1]

 İmam Humeyni’nin bu tutumu yeryüzü önderliğini mustazafların galebesine bağlayarak bunu müjdeleyen Kur’an öğretisinden alınmadır. Nitekim Allah Teâlâ şöyle buyurmaktadır:

“Biz ise, o yerde güçsüz düşürülenlere lütufta bulunmak, onları önderler yapmak ve onları vâris kılmak istiyorduk.”‌ (Kasas, 5)

 Kuşkusuz mahrumların hâkimiyeti ve müstekbirlerin ortadan kalkması halkın değişimi ve küresel istikbar güçlerine karşı pratik mücadele ile mümkündür. İlahi sünnete göre kendisini değiştirmeyen ve yeryüzüne hâkim olmak için mücadele etmeyen toplulukları Allah Teâlâ yeryüzüne varis kılmaz ve onlara yönetme iradesi vermez. Allah Teâlâ şöyle buyurmaktadır: “Şüphesiz ki, bir kavim kendi durumunu değiştirmedikçe Allah onların durumunu değiştirmez.”‌ (Rad, 11).


 [1] İmam Humeyni, Kelimate Kasar, 5. Fasl, Siyasete Harıci, s. 151, Muesese Neşre Asare İmam Yayınları

İmam Humeyni’ye Göre Küresel İstikbarla Mücadele İlkeleri -1

İmam Humeyni’nin Liderliği

  • Yazdır

    Arkadaşlarına gönder

    Yorumlar (0)