• Nombre de visites :
  • 878
  • 9/1/2012
  • Date :

Millî Beraberlik (2)

millî beraberlik

Tıp, astronomi, matematik ve felsefe âlimleri olan Fârâbî, İbni Sînâ, Bîrûnî, Gazâlî ve Nasiruddîn Tûsî de Farsça konuşuyorlardı. Bu şahsiyetler pek çok değerli Arapça esere imza attılar. Bu eserler dünyanın kadîm kültürünü zenginleştiren eserlerdi ve bu birikim Rönesans sonrası Avrupasınca tevarüs edildi.

2. Resmi Tarih:

17'nci madde şöyle diyor:

“Ülkenin resmî tarih başlangıcı İslâm Peygamberi'nin (saa) hicretidir ve hicri şemsî ve hicrî kamerî takvimlerden her ikisi de geçerlidir. Ancak devlet işlerinde dayanak olan tarih hicrî şemsîdir. Haftalık resmi tatil ise Cuma günüdür.”‌

İlk dönemde müslümanlar kendilerine mahsus bir tarih başlangıcı belirlemek istediklerinde ihtilafa düşmüşlerdi. Sonunda, Hz. Peygamber'in (saa) Mekke'den Medîne'ye hicretinin tarihin başlangıcı kabul edilmesi noktasında birleştiler.

Hicret, hem müslümanlarca ortak yapılan bir eylem, hem de toplumsa bir hareket, İslâmî toplumun inşasına yol açan bir çıkış oldugu için başlangıç noktası olarak kabul edilmişti. Hz. Peygamber'in (saa) doğum günü veya peygamberliğin ilk günü gibi öneriler kabul görmedi. Resul-i Ekrem'in (saa.) hicreti, miladî 622 yılında gerçekleşmiştir.

Dünyanın Güneş etrafında bir de dönüşü, güneş yılını oluşturur, 12 ay ve 365 gündür. Hicrî kameri yılsa 12 aydır. Güneş yılında her mevsimin başlangıcı ve bitişi sabit aylarda gerçekleşir, kamerî aylardayasa bu durum değişmektedir.

Kamerî aylar ve yıl, halkın genelince hesap edilebilir. Güneş takviminin yılları ve aylarıysa, sadece bilimsel gözlemler sonucu tesbit edilebilirler. İslâm'da kamerî aylar, bazı amellerin (hac, savaşın yasaklanması vs) gerçekleşmesi için ölçüt kılınmışlardır.

İranlılar, İslâm'in başlangıcından asırlar öncesine giden bir tarihe sahip olmalarına rağmen, hicreti tarihin başlangıcı kabul etmişler, farklı işlevsel yanları olan şemsî ve kamerî takvimin ikisini de almışlardır.

İslâm Cumhuriyeti'nde resmi tatil Cuma günüdür. Zira Cuma günü İslâm'a göre diğer günlerden farklı bir kutsiyete sahiptir. Cuma namazının kılındığı gündür. Cuma namazında halkın dinî ve toplumsal, siyasî meseleleri ele alınır, halk takvâya davet edilir. Temizlik, akraba ziyareti gibi dince güzel sayılan amellerin de bu günde yapılması tavsiye edilmiştir.

3. Resmi Bayrak:

Madde 18'de şöyle denir:

“İran'in resmî bayrağı yeşil, beyaz ve kırmızı renklerden oluşur ve İslâm Cumhuriyeti'nin özel simgesi ile “Allahu Ekber”‌ şiârını taşır.”‌

İslâm Cumhuriyeti'nin bu özel simgesi, İmam Humeynî'nin de onayını almış olup, “La ilahe illallah”‌ kelimesini ve Hadîd Suresi'nin 25. ayetinde geçen terazi (mizan) kavramını hatırlatan bir semboldür. “Allahu Ekber”‌ şiarı ise 1979 İslâm devriminde halkın en etkili silahlarından biri idi.


Vahdet; Neden ve Nasıl? 7

İslami Vahdet, Görüşler Ve Bakışlar (2)

Rüyadan Hakikate: Müslümanların Vahdeti

DÜNYA BİR İSLAM BİRLİĞİNE MUHTAÇ

Vahdet Mektubu

  • Yazdır

    Arkadaşlarına gönder

    Yorumlar (0)