• Nombre de visites :
  • 3301
  • 30/5/2011
  • Date :

İslam-i Davet ve Gizli Davet-3

islam-i davet ve gizli davet

Siyasi teziniz yoksa veya sağlıklı değilse, yâ başkasının taklid edeceksiniz ( sosyalizm veya demokrasiyle uzlaşmak isteyen müslümanlar gibi ) veya antitez hastalığına yakalanır bir daha ifla olması mümkün olmayan kölelik gibi.

Resulullah ( s.a.v. ) Mekke'de hiçbir siyasi uzlaşmaya yanaşmadı. Kendisine defalarca gidip işbirliği karşılığında istediği her bir şeyi verebileceklerini söylediler. Kendisi ne Daru'n-nedve'ye katıldı ve ne de uzlaşma yollarını aradı. Bilakis tez olarak kendi alternatifini sundu ve bunu merhale merhale gerçekleştirdi. O zaman da toplumda yerleşmiş tüm değerlerin,toplum tarafından, yeniden yargılanmasına sebep oldu. Yeni tezin tutarı ve sağlıklı olduğu daha bir net ve somut olarak ortaya çıktı ve ömenli bir cazibe merkezi haline geldi. Cahili sistemler, siyasi uzlaşma ve işbirliği yoluyla temiz olan alternatif teze kendi pisliklerini buluşturma fırsatını arar ve bulurlar. Resulullah ( s.a.v. )'ın toplumdaki olumsuz siyasi pratiklerin suç ortağı durumuna düşmektense ; sağlam ve temiz olan tezini gündeme getirme şansını, fırsatını ve ortamını bulmuştur ; neden bunu kaybetsin ve inisiyatifi başkasına kaptırsın ? Ve biz bugün niçin oyunlara gelelim ve tertemiz tezimizi küfrün pisliklerine bulaştıralım ?

Resulullah ( s.a.v. ) dönem dönem konum tesbitini yeniden yaparken ; Peygamber olması hasebiyle , Allah ( c.c. ) emriyle hareket etmiştir. Teşbihte hata olmasın , Cenâb-ı Hakk kendisine konumunu bizzat bildirmiş ve pratiklerini koymasınada da kendisine yardımcı olmuştur. Örneğin Mekke'nin ilk dönemlerinde "Kalk ve bundan böyle uyarıp korkut !" ( Müddessir süresi : 2 ) emriyle Cenâb-ı Hakk Resulullah ( s.a.v. )'a özel bir çalışma tarzı önermiştir. Resulullah ( s.a.v. ) bu dönemi çok ciddi bir çalışma ile geride bırakması sonucu yeni bir dönem eşiğine gelmiştir.

Resulullah ( s.a.v. ) tam üç yıl gizli davetle meşgul idi. Bu müddet içinde peygamber, halkın umumunu davet yerine fertleri yetiştirmeye özen gösteriyordu. Zamanın maslahatları, davet aşikâr etmemeyi ve gizli temaslarla insanları İslam'a ve İslam dinine çağırmayı icab ettiriyordu. Bu gizli davet sonucu bir grup, tevhid dinini kabul etmişti. Tarih gizli davet döneminde Peygamber'e iman eden şahşiyetlerin adlarını kaydetmiştir. Onlardan bazıları şunlardır :

Hz. Hatice, Hz. İmam Ali ( a.s. ) bin Ebu Talip ( a.s. ) Zeyd b. Harise, Zübeyr b. Avvam, Abdurrahman b. Avf, Sa'd b. Ebi Vakkas, Talha b. Ubeydullah, Ebu Ubeyde b. Cerrah, Ebu Seleme, Erkam b. Ebi'l-Erkam, Kuddame b. Mez'un, Abdullah b. Mez'un, Ubeyde b. El-Haris, Said b. Zeyd, Habbab b. Eret, Ebu bekir b. Ebi Kuhafe, Osman b. Affan vs. bu değerli şahıslar ( Sire-i İbn-i Hişam, c. 1, sayfa . 245- 262 ). Kureyş büyükleri, bu üç yıl boyunca zevk'u sefalarını sürdükleri için kendi idare şekillerinden memnun idiler ve kendilerine karşı koyacak bir gücün farkında bile değildiler. Resulullah ( s.a.v. )'ın gizli davetinden az veya çok olarakta haberleri yok gibiydiler. Onun içinde herhangi bir tepki göstermiyorlardı. Fert yetiştirme dönemi olan bu üç yılda, Resulullah ( s.a.v. ) ve yaranında bazısı Mekke etrafında vadilere gidiyor, Kureyş'in gözlerinden uzak bir yerde namaz kılıyorlardı.


İslam-i Davet ve Gizli Davet-2

İslam-i Davet ve Gizli Davet-1

İslam a Davetin Başlangıcı-2

İslam da Davetin Başlangıcı-1

İslam Devletinin Kuruluşu-7

İslam Devletinin Kuruluşu-6

  • Yazdır

    Arkadaşlarına gönder

    Yorumlar (0)