• Nombre de visites :
  • 1353
  • 13/3/2011
  • Date :

Nevruz Gelenekleri-İran -2

nevruz gelenekleri-iran

 Abadan’da bahar mevsimi Nevruz’a onbeş gün kala başlar ve Nevruz bayramının 15. gününde son bulur. Bir aylık bahar mevsimini yaşayan Abadan’da Behmenşir ve Ervendrud çaylarında yüzme ve avlanma yapılır, tekneler ve kayıklarla sulara açılır ve insan zihninde güzel hatıralar ömür boyu saklı tutulur. Behmenşir ırmağının sahilinde tekne yapım tersaneleri vardır. Turistler, İran’ın bu geleneksel sanayi dalını yakından müşahede edebilirler. Abadan hurmalıkları da tabiat aşıkları için özel bir yer sayılıyor. Hurmalıklar özel bir irfani ruh haletini yaşatır. Abadanlılar hurma çeşitleri yetiştirdiği gibi, hurma yapraklarını da el sanatlarında kullanır. Hasır, süslü sofralar ve süpürge bu cümledendir. Abadan belediye ve kaymakamlığı istatistiki bilgilerine göre Abadan Nevruz bayramı sırasında yaklaşık 3 milyon yerli ve yabancı turiste ev sahipliği yapmaktadır.

Nevruz’un gelişiyle birlikte İran’lılar tekrar canlanan doğa ile bağlarını yeniliyor ve kendilerinde de yenilikler yaratıyor. Nevruz değişik takvimlerde, dönemlerde ve kültürlerde değişik adlarla tanınmakta. İnsanoğlu , yer kürenin güneş çevresinde dönmesiyle meydana gelen gece ve gündüz üzerine yaptığı incelemeler sonucu, takvimi oluşturdu. Değişik ülkelerde her yeni yıl, değişik ayinler ve geleneklerle kutlanmaktadır. Nevruz da insana yeni duygular bahşederek yeniden doğuş hissini oluşturuyor. Bu başlangıç her zaman mutlulukla kutlanan değişik geleneklerle birlikte olmuştur. Eski İranlılar arasında Nevruz, yeni yıl kutlamalarıyla birlikte büyük coşkularla düzenlenen milli bir bayramdı. İslamdan sonra Nevruz bir gelenek haline dönüşerek, günümüze kadar süregelmiş bulunuyor. İslam Nevruz’a saygı göstererek, onun hurafe ve olumsuz yönlerini silerek, halktan bayram günlerindeki mutluluklarını nasihat ve ahlaki derslerle kaynaştırılmasını, gafletten uyanmalarını istedi. Anlam açısından bayram, insanların kâr elde ettikleri veya matemden mutluluğa döndüğü gün olarak tanımlanmakta. Hz. İsa as. ilahi bir mucize olan Maide’nin nazil olduğu günü bayram olarak niteledi, ki bugün Allah tarafından gönderilen bir günün ayeti olduğu hatırlansın ve bu bereketli günün münasebetiyle her sene törenler düzenlensin. Hz. İsa as.’ın havarileri gerçekten güven duymak için hazrete “gerçekten senin tanrın bize gökten bir maide gönderebilir mi?” dediler. Hz. İsa as. da havarileri her türlü şüpheye kapılmamaları için uyardı ve daha sonra Allah katına dua etmeye başladı. Kur’an-ı Kerim’in Maide sûresinin 114. ayetinde şöyle buyruluyor:

“Meryem oğlu İsal da, “Allah’ım Rabbimiz, bize gökten bir sofra indir, öncemiz ve sonramız için bir bayram ve Senden de bir belge olsun. Bizi rızıklandır, sen rızık vericilerin en hayırlısısın” demişti”.

Bu maide nazil oldu ve hazreti İsa as. ve havarileri bu ilahi muhibet için yüce Allah’a şükranda bulundular.


Nevruz Gelenekleri-İran -1

İran Kültüründe Nevruz -5

Bahar Bayramınız kutlu olsun

Nevruz - Yeni Yıl

Nevruz Çiçeği

  • Yazdır

    Arkadaşlarına gönder

    Yorumlar (0)