• Nombre de visites :
  • 1542
  • 13/3/2010
  • Date :

Düşmanı Tanıma Yöntemi   3

gül

DÜŞMANIN KISIMLARI

  İmam (a.s)ın sözlerine dikkat edilirse düşmanın iki kısım olduğu ve iki çeşit tavır takınılması gereği ortaya çıkmaktadır:

1-Aşikâr düşman.

2-Gizli düşman.

  İmam (a.s) açısından tehlikesi hafif ve az olan düşman, düşmanlığını aşikâr edendir. İmam Ali(a.s) şöyle buyurmuştur:
En aciz düşman, düşmanlığını izhar eden düşmandır.

   Her kim düşmanlığını aşikâr ederse hile ve darbesi azalır.

  En tehlikeli düşman, düşmanlığını gizli tutan düşmandır. Kuranı Kerim bu tür düşmanlığın adını “nifak” olarak adlandırmaktadır. Hz. Ali(a.s) bu konuda şöyle buyurmaktadır:

En kötü ve tehlikeli düşman, düşmanlığını gizleyen ve hilesini saklı tutandır.

  Ayrı bir yerde de şöyle buyurmuştur:

En büyük darbe koyan düşman,  düşmanlığını daha çok saklı tutandır. Bu çeşit düşmanlık en tehlikeli düşmandır. İslam dini en büyük darbeyi bu tür düşmanlardan yemiştir.

  İmamı Ali(a.s)bu konuda şöyle buyurmaktadır:

  Sana dört kişi hadis getirir. Bunların beşincisi olmaz.

  (Bu dört kişinin ilki)İman gösterisinde bulunan, Müslümanların yaptıklarını yapan münafıktır. Günahtan korkmaz, suçtan çekinmez, Resulullah’a(s.a.v)karşı kasten yalan isnad eder. Eğer, insanlar onun yalancı bir münafık olduğunu bilseler, söylediğini kabul etmezler, sözünü tasdik etmezlerdi. Fakat onlar,”O Resulullah’ın arkadaşıdır, onu görmüş ondan duymuş duyduğunu bellemiştir” deyip sözünü kabul ederler.(Hutbe:210)

DÜŞMAN KARŞISINDA UYANIK OLMAK

gül

  İmam(a.s)ın düşman hakkında vurguladığı noktalara dikkat edilirse, düşman karşısında her zaman uyanıklığı muhafaza etmeli ve düşmanı hiçbir zaman küçük görmemeliyiz. Bu konuyla ilgili şöyle buyurmuştur: Düşman zayıf da olsa sakın onu küçük görmeyin. Ayrı bir sözünde de buyurmuştur ki:, Size güven verse de düşman hakkında güvende olmayın. Düşmana her zaman dikkat etmeli ve her vakit onu göz altında tutmalıdır. Eğer düşman hakkında bir an gaflet edilirse telafi edilmeyecek darbeler alacağımızı bilmemiz gerekir.

  İmam (a.s) bu konuda yine şöyle buyuruyor:

Her kim düşmanı hakkında gaflet ederse, düşmanın hile ve desisesi onu uyandıracaktır.

 İmam (a.s)Maliki Eşter e yazdığı ahitnamesinde barış yaparken dikkat etmesi gereken zarif noktalardan birinde söyle buyurmaktadır:

Fakat barış yaptıktan sonra düşmanına karşı her yönüyle uyanık ol. Ondan kork ve tetikte ol. Çünkü düşman, çoğu kez yaklaşarak gafil olmanı bekler.(Mektup:53)

  İmam(a.s) düşman karşısındaki uyanıklığı kendi özelliklerinden biri olarak şöyle buyurmaktadır: "Vallahi ben yuvasında uyuyan sırtlana benzemem. Onu gözetleyen avcı (yuvadan çıkarmak için herhangi bir şeyle yavaşça) yere vurarak (onu sesin peşice yuvadan çıkartır,) yakalar ve hileyle aldatır. Ben ise hayatta olduğum müddetçe hakka yönelenlerle birlikte, ondan yüz çeviren­lerin; itaatkâr ve söz dinleyenlerle birlikte, isyan edenler ve haktan şek edenlerin üzerine yürür ve onları bulduğum yerde vururum(Hutbe:6)


Düşmanı Tanıma Yöntemi 2

Düşmanı Tanıma Yöntemi 1

 

  • Yazdır

    Arkadaşlarına gönder

    Yorumlar (0)