• Nombre de visites :
  • 2022
  • 27/10/2009
  • Date :

Yaşayan Makina: İnsan  1

insan

                     

“Ey insan, 'üstün kerem sahibi' olan Rabbine karşı seni aldatıp-yanıltan nedir? Ki O, seni yarattı, 'sana bir düzen içinde biçim verdi' ve seni bir itidal üzere kıldı.”(İnfitar Suresi, 6-7)

      İnsan bedeni, kendi içinde apayrı bir "alem", yaşayan bir"makine" gibidir. Bu makinenin içinde en üstün teknolojilerden çok daha üstün teknolojiye sahip cihazlar, Allah’ın dilemesiyle şuur gösteren, konusunda uzmanlaşmış elemanlar, tam teçhizatlı askerler ve daha pekçok sistem mevcuttur. Vücut içindeki sistemlerde var olan bu düzeni, her noktada sergilenen üstün tasarımı yaratan, alemlerin Rabbi Yüce Allah’tır.

      Beyin/Bilgisayar

      Sinir hücrelerinin her biri bilgi aktarımı için özel birimlere sahiptir. Beyin, iyi bir bilgisayardaki mikroişlemcinin bilgi aktarımını sağlayan 4.5 milyon transistörün işini tek başına yapabilir. Bu sayı beyinde elektrik alışverişini yapan 10 milyar sinir hücresiyle karşılaştırıldığında çok zayıf kalmaktadır. üstelik beyin tat ve koku sinyallerini algılayabilirken, henüz bunu yapabilen bir endüstriyel ürün mevcut değildir.

      Kas ve Kemik/Klima

      Kasların hareketi, soğuk havalarda vücudun ısınmasını sağlar. Kaslar bu yolla vücut sıcaklığının % 90'ını sağlayabilirler. Terleme ise fazla ısınma durumlarında ideal bir serinleme mekanizması olarak işler. Birbirini dengeleyen bu iki sistem her şekilde vücut sıcaklığını sabit tutmak için çalışır. Bu sistem herhangi bir klimadan çok daha hızlı çalışır ve daha kesin sonuç alır.

       Hormonlar/Posta

       Vücutta her şey iletişim halindedir. Bir çok mesaj büyük moleküllerden meydana gelen hormonlardan oluşur. Hormonların taşıdığı mesaj paketinin üstünde alıcının adresi yoktur. Hormonlar dolaşım sistemi ve nöronlar dağınık olarak gezerler. Ancak paket yine de yerine varır. Çünkü dosyayı alacak organlar bu mesajları yakalayacak özel alıcılarla donatılmışlardır.

        Böbrekler/Arıtma Tesisleri

        Nefron adı verilen bir milyon kadar mini filtre sayesinde, insan böbreği günde140 lt kan süzer. Dakikada ise yaklaşık 1 desilitre (bir litrenin onda biri) kadar kan, 80 yıl boyunca hiç durmadan bu süzme işleminden geçer. Sanayi atıkları için kullanılan arıtma tesisleri böbreklere oranla daha fazla kapasiteye sahiptirler.Ancak ömürleri böbreklerle kıyaslanamayacak kadar kısadır. Üstelik filtre ettikleri maddelerin yapısı kandan çok daha basitttir. Böbrek, her türlü arıtma tesisinden daha kompleks ve verimlidir.

 

 

  • Yazdır

    Arkadaşlarına gönder

    Yorumlar (0)