• Nombre de visites :
  • 5970
  • 31/5/2013
  • Date :

Heft Teppe Müzesi

heft teppe müzesi

Heft Teppe kazılarının ikinci merhalesinde çıkarılan eşyanın çokluğu ve önemi yüzünden bu tarihi sitenin yanında araştırma görevi olan bir yerel müzenin yapılması tasarlandı. Ona göre, 1349 (1970) yılının ilkbaharında bir katlı bir müzenin yapım işleri başlatıldı ve inşaat işleri bitince 1352 (1973) yılının mayıs ayında müze açıldı.

1359 (1979) yılında Irak tarafından başlatılan savaşın sonucunda bu müze tatil edildi ve eşyasının bir kısmı Tahrana transfer edildi. Heft Teppe projelerinin yeniden başlatılması ile birlikte ve 1380 (2001) yılının şubat ayında müzenin tamir ve onarım işleri bittikten sonra bu müze hem müze olarak ve ham de Heft Teppe ile Çoğazenbil siteleri araştırma merkezi olarak yeniden çalışmaya başladı. Müzenin binası sergi salonları, kütüphane, laboratuvar, bilgisayar merkezi, toprak eşya çizim salonu, eşya deposu, onarım atölyesi ve fotoğraf laboratuvarı ile donatılmıştır.

Müze tatil günleri hariç her gün sabah 8,30 dan öğleden sonra 4’e kadar açıktır.

Heft Teppe’de keşfedilen eşya

Toprak yazıtlar:

Heft Teppe arkeolojik kazılar yazıtlar keşfedilmesi bakımından İranda yapılan çok nadir kazılardan sayılmaktadır. Heft Teppe kazıları şimdiye kadar bir kaç taş yazıt ve binlerce toprak yazıtlarını çiviyazısı ve Aked dilinde ortaya öıkarmıştır.

Damgalar ve onların şekli:

Heft Teppeden çıkarılan damgalar ya düz yada silindir şeklindedirler ve taş, pişmiş toprak ve porselen gibi çeşitli maddelerden düzelmiştir. Damgaların şekli çeşitli nakışlar ve ilahlara hedye sunmak gibi sahneleri sergilemektedir ve daha çok toprak bir kat üzerinde yapılıyormuş ve daha çok kapların ağzını kapatmak için kullanılıyormuş.

Toprak kaplar:

Bu kaplar sade yada nakışlı şekilde ve çeşitli şekillerde örneğin aşağısı düz ve yukarısı dik olan toprak ibrikler, düğme ayaklı kadehler, aşağıları düz olan toprak fıçılar ve küçük ve büyük kaseler görülmektedir. Sade kaplar genellikle nohut renginde ve nakışlı toprak kaplar ise sade şekilleri olup açık yada koyu kahve rengi ile süslenmiştir.

Tabutlar:

Tabutların çeşitli boyutları vardır ve cinsleri ise topraktandır. Bulunan tabutların birine katran sürülmüştür.

Taş eşya:

Heft Teppeden bulunan en önemli taş eşyalar arasında çeşitli bıçaklar, taş araçlar, taş halkalar, taş tartma ağırlıkları, taş silahlar ve taş kapları söyleyebiliriz.

Topraktan yapılmış heykeller:

Bu heykelcikler iki insan ve hayvan heykellerine bölünmektedir. İnsan heykelcikleri çeşitli kısımlara bölünüyor: örneğin kadın, erkek ve saz çalanlar. Bu heykelciklerin çoğu kalıp ile düzelmiş ve sonra fırında pişirlimiştir.

Topraktan başlar:

Heft Teppede keşfedilen bu tür eşyadan üç örnek bulunmuştur: ikisi İlami kadın ve erkek başları ve biri ise bir erkek maskesidir.

Metal eşya:

Bu eşya genellikle bronzdandır ve onların en önemlisi hançerler, baltalar, oklar, ağaç kazma eşyaları, delemk için kallanılan eşya, iğne, düğme, mızrak başları, ultalar, çiviler ve benzerlerinden ibarettir.

Duvar çizmeler:

Heft Teppe kazıları sırasında duvar üzerinde çizmeler de bulunmuştur. Bu resimler nakışlı toprak parçaları halinde ve dağınık olarak birinci numaralı binada keşfedilmiştir ve muhtemelen binanın çöktüğü zaman yıkılmışlardır. Bu resimlerin planı daha çok geometrik ve renkleri ise mavi, kırmızı, turuncu, sarı, gri ve siyah-beyazdır.

Süs eşyası:

Bu eserler sadece süsleme değerleri vardır ve o devrin sanatçıları tarafından düzelmiştir. Heft Teppede keşfedilen en önemli süs eşyaları şunlardan ibarettir: akik, porselene benzer, Süleyman taşı gibi yarım değerli olan taşlardan düzeltilmiş kolyeler, toprak, doğal katran ve bronzdan düzeltilmiş plakalar, yuvarlak yada dörtgen şeklinde kemikten yada porselenden düzeltilmiş süs düğmeleri ve geometrik şekilleri olan lcivert taşları, kemik, deniz kabuğu, bronz ve başka maddelerden düzeltilmiş mozaik parçaları.


Sultaniye Kumbeti

Kerimhan Kalesi -Fars

  • Yazdır

    Arkadaşlarına gönder

    Yorumlar (0)