• Nombre de visites :
  • 5967
  • 2/6/2013
  • Date :

Yalnız Tarih Severler Girsin!

yalnız tarih severler girsin!

Huzistan Vilayeti tarih ve uygarlık toprağıdır; ancak bu vilayetin şehirlerinden hiç biri belki Şuş kadar tarihte kalıcı olmamıştır. Bu şehir Ahvazın 118 kilometre kuzeyinde ve topraktan dışarıya çıkarılmış tarihi eserlerle doludur.

Şuş’a sefer etmek doğada bir lezzetli geziden fazla tarihte adım atmak için bir bahanedir. Buna göre, tarihi sevmezseniz yada tarihi binaları ziyaret etmekten hoşlanmazsanız Şuş'a gitmeyiniz!

Eğer de arkeolojiye aşıksanız direk bu şehir için bilet alıp Şuş arkeoloji sitesine başvurunuz. Bu site iki Kerhe ve Dez nehirleri arasında yerleşmiş ve bu şehrin 400 hektar arazisini tutmuştur.

Bu site miladdan dört bin yıl önceden İslami devrin ilkine kadar insan tarihinin en önemli şehirlerinden biri olmuş ve arkeologlar onun eskiliğini tarih öncesi devirlere kadar uzatmışlardır. Onlara göre, İlami’ler Şuş'u geliştiren ilk kavimdi ve onlar Şuş şehrini İranın beşkenti yaptılar.

Şuş’a yolunuz düşerse, kuşkusuz gitmeniz gereken ilk yer Çoğazenbil Zigoratı'dır. Bu bina azemetli beş katlı bir mabeddir, Ortadoğunun en önemli eski binalarındandır ve birbirinin içinde olan duvarları vardır. Toprak ve kerpiçten düzelen zigorat bir tepe üzerinde dikilmiştir ve İlami çiviyazısı ile yazılmış kerpiç yazıtlar bu binanın ömrünü belirlemektedir.

Ondan sonra, sıra Heft Teppeye (Yedi tepe) gelir. Heft Teppe arkeolojik sitesi Şuş şehrinin 15 kilometre güneydoğusundadır ve adından belli olduğu gibi çeşitli tepelerden oluşmaktadır. Tarihte Şuş ve Çoğazenbil arasında bir mukaddes yerin olduğu yazılmıştır ve bu mukaddes yer muhtemelen bugünkü Heft Teppe olmalıdır.

Apadana’yı Şuş'un üçüncü ziyaret edilmeli yeri olarak kendi gezi programınızda yerleştirmelisiniz. Apadana milletlerin temsilcilerinin genel toplantı ve misafirlik yerleri imiş; bu bina bir merkezi salon ve üç sundurmadan oluşmaktadır. Apadananın mimarlığında mevcut olan en önemli ve belirgin konulardan biri bütün sarayların bir platform üzerinde düzelmesidir.

Türbeyi Ziyaret Ediniz:

Danyal Peygamberin türbesi Şuşun başka ziyaret etmeli yerlerindendir. Görüldüğü kadar, Danyal Peygamber Beyt ul-Mukaddese gittiği zaman Akropolis tepesinin eteklerinde Şavur nehri kıyısında vefat etmiş ve Şuşta gömülmüştür.

Danyal Peygamberin (a.s.) türbesi Şavur nehrinin doğu kıyısında ve Erg tepesinin karşısındadır. Bu türbenin iki bahçesi vardır ve bölgede yaygın olan konik kubbe altındadır.


Huzistan Vilayeti

Huzistan Vilayetinin Doğal Cazibeleri

  • Yazdır

    Arkadaşlarına gönder

    Yorumlar (0)