• Nombre de visites :
  • 1318
  • 22/8/2009
  • Date :

Havalar ısındı hipertansiyona dikkat 

ısı 

  Havaların ısınmasıyla birlikte birçok rahatsızlıklar da baş gösteriyor. Özellikle sıcak hava yüksek nem oranı ile birleşince hipertansiyon hastalarında olumsuz etkiler gösterebiliyor.

  Bu sebeple sıvı alımının yüksek tutulması ve öğle saatlerinde mümkün olduğunca dışarı çıkılmamasını tavsiye eden uzmanlar, "Hipertansiyon (yüksek kan basıncı) kalp krizi, felç, kalp yetersizliği, böbrek yetersizliği, gibi komplikasyonların gelişmesine katkıda bulunan, hem erkek hem de kadınlarda yaşam süresini kısaltan bir hastalık. Toplumdaki erişkinlerin yaklaşık yüzde 25'inde hipertansiyon görülüyor. Hastalığın sıklığının bu derece yüksek oluşu, toplum sağlığı ve aynı zamanda sağlık ekonomisi için ne denli ciddi bir tehdit olduğunun göstergesi" uyarısında bulunuyor.

Özel Bahar Hastanesi'nden Kardiyoloji Uzmanı Dr. Ali Özveren'e göre hipertansiyona ilişkin en yaygın yanlış inanışın, tansiyon yüksekliğinin her zaman hastada şikayete (başağrısı, burun kanaması, halsizlik, nefes darlığı gibi) yol açacağı.

  Son yıllarda kan basıncı ölçümlerinin bazı uç organ (beyin, böbrek, kalp, tüm dolaşım sistemi) hasarlarının gelişebileceğinin belirlendiğini vurgulayan Dr. Özveren, "Özellikle kalp dolaşım sistemi hastalıklarının gelişimi açısından yüksek riskli olduğu kabul edilen hastalarda (diyabet hastaları, böbrek yetersizliği olan hastalar) veya komplikasyonların hali hazırda gelişmiş olduğu hastalarda bu aralıktaki ölçümler için tedavi gerekebilir.

Yüksek hava sıcaklığı özellikle yüksek nem oranı ile birleşince sadece hipertansiyon hastalarında değil aynı zamanda sağlıklı erişkinlerde de olumsuz etkiler gösterebilir." dedi.

  Özveren, "Bunlardan önde geleni solunum ve terleme ile olan sıvı kayıplarının sıcaklığa paralel olarak artmasıdır. Özellikle uzun süre ayakta kaldıklarında tansiyonları düşen hatta bayılan insanlarda bu şikâyetlerde artış meydana gelebilir. Yine çeşitli hipertansiyon ilaçlarını kullanan insanlarda bu ilaçların etkinliği dolaşan kan hacminin azalması ile birlikte beklenmedik biçimde artabilir. Bu nedenle özellikle sıcak mevsimlerde sıvı alımının yüksek tutulması ( günde en az 2-2.5 lt) ve güneş ışınlarının yakıcı etkilerinin en üst düzeyde olduğu öğle saatlerinde mümkün olduğunca açık havada korumasız biçimde bulunulmaması tavsiye edilir" diye konuştu.

KAYNAK: CİHAN


Kalbiniz yaza hazır mı?

Güneş cildinizi lekelemesin

 

  • Yazdır

    Arkadaşlarına gönder

    Yorumlar (0)