• Nombre de visites :
  • 2231
  • 28/7/2009
  • Date :

Vahyi Hayata Taşımak: Kur’an’da Aile  (2)

kuran

  Kitap dört bölümden oluşuyor. Yazar birinci bölümde Ailenin işlevini, toplum hayatında önemini, medeniyet ekseninde en küçük yapı taşı olduğunu ve bu yüzden de aile içi iletişimin; eşler arasındaki diyalogun aile içi huzurun sağlanması noktasında mühim olduğunu, eşler arası diyalogun nasıl olması gerektiğini, nasıl olursa nasıl sonuçlara varılacağını örnekleriyle ve uygulamalarıyla anlatıyor. İkinci bölümde evlilik müessesini inceleyen yazar, evliliği, evlenme imkânı bulamayanların durumunu, evlilik şartlarını, kısacası mutlu ve huzurlu bir evliliğin reçetesini örnekleriyle, sahabe hayatından uygulamalarıyla, cevaplarını okuyucuların dolduracağı sorularıyla şema halinde grafikleriyle anlatıyor. Üçüncü bölüm Aile fertlerinin birbirlerine karşı sorumlulukları, hanımın beyine, beyin hanımına, ebeveynlerin çocuklara, çocukların annelerine ve babalarına, akrabaların birbirleriyle olan ilişkileri Kuran ve sünnet ışığında irdeleniyor. Son bölüm olan dördüncü bölümdeyse anlaşmazlık ve boşanmayı, boşanmaya götüren davranışları inceliyor.

Kitabı aileyle alakalı diğer kitaplardan ayıran en önemli özelliği, yazarın aile içi iletişiminde püf noktaları “şöyle yapılmalı, böyle yapılmalı” tarzında değil, örnekleriyle, uygulamalarıyla anlatıyor olması.

 Kitapta uygulamalı örneklerden sonra kitabın içine yazabileceğiz okuyucuya özel ayrılmış boşluklarda, sorulara cevap yazarak kendinizi test edip yaptığınız yanlışların, farkında olmadan yaptığınız davranışların fark edilmesini; fark edilip düzeltmesi için çok mühim. Uygulamalar, sorulara yazılan cevaplar, yer yer slayt şeklinde hazırlanmış sunumlar kitabı anlaşılır kılmakla kalmıyor, fark edilen yanlışların düzeltilmesi için okuyucuya ıslah zemini hazırlıyor; iyileştirme formüllerini oluşturuyor.

aile

  Ailenin işlevinin kişiyi erdemli bireysel yaşamdan, erdemli toplumsal yaşama geçişi için bir köprü olduğunu belirten yazar, kulluk etmek üzere gönderilen insanın Allah’ın ilkeleriyle bütünleştiğinin kanıtı olarak sıcak bir yuva örneğini gösteriyor. Sıcak yuva örneğinde mutlu aile ile mutsuz aile arasındaki farkları ortaya koyuyor:

Mutlu Aile: Duygularda istikrar, Birbirinin olumlu yönlerini düşünme, Uzlaşma, Biz bilinci içinde olma, Aile birliği içinde kendine güven, Duyguları ifade etme, Aile içerisinde ortak karara dikkat etme, Müştereklik içinde şahsiyeti koruma, Yakınlık arkadaşlık, Gelişime açık olma, Aile bireylerine güven duyma.

  Mutsuz Aile: Duygularda karışıklık, Tenkit etme, Kendini kabul ettirme, Bencilce davranma, Güvensizlik ve teklik, Duyguları paylaşmama, Tek merkezli karar alma, Aşırı ferdiyetçilik ve şahsiyet ezilmesi, Yabancılık, Gelişime kapalı olma, Aile bireylerine güvensizlik.

  Evlilikler muhabbete, birbirini anlamaya, anlaşmaya, sohbete bağlı olarak büyür gider. Sözün güzelini, iyiyi, güzeli, doğruyu ister. Oluşan bu huzur ortamından en çok çocuklar keyif alır ve mutlu olur, şahsiyetli bir insan, sağlıklı bir fert olarak hayata kazandırılır. Evliliğin en büyük meyvelerinden biri belki de en önemlisi sağlıklı bireyler yetiştirilmesine zemin hazırlamaktır. Bu zemini hazırlamada Ramazan Varol’un Kur’an’da Aile kitabı, hayatımızı Kuranî hayat inşa edebilmemiz için önemli bir noktada duruyor.

Yunus Emre Tozal / Kur’ani Hayat, Sayı: 6


Vahyi Hayata Taşımak: Kur’an’da Aile (1)

Aile içi sorunlar ve çözüm yolları (2)

 

  • Yazdır

    Arkadaşlarına gönder

    Yorumlar (0)