• Nombre de visites :
  • 1942
  • 3/6/2009
  • Date :

Gençlikten istifade edin (1)

genç

  Gençlerin nefsi, tıpkı berrak bir su gibi temiz, sefalı ve lekesizdir. Bu dönemde gencin salim ve Allah'ı arayan fıtratı uyanır ve yaratıcısına yönelir. Henüz günaha bulaşmamıştır ve günahı terk etmesi kolaydır.

  Gençlik çağı insanın ömrünün en güzel dönemidir ve birçok özellikleri bulunmaktadır ve bunların en önemlileri özetle şöyledir:

  1- Bedensel sağlık, 2- İş, hareket, çaba ve faaliyet için bedensel güç, 3- Hayat gaileleri konusunda rahatlık, 4- İlmî konuları anlama, onları hafızada tutma ve tahsil için ruhsal kuvvet, 5- Coşku, aşk ve ümit, 6- Nefsî temizlik, ruhsal anlamda günaha ve kötülüklere bulaşmamış olmak ya da henüz az bulaşmış olmak.

  Gençlik, doğru kullanılması durumunda kendini parlak ve ümit verici bir geleceğe hazırlayan bir güç ve imkândır.

  Gençler, gençlik dönemini bir fırsat bilmeli, bu dönemin sürekli olmayacağının ve gençlikten kaynaklanan güçlerinin gittikçe azalacağının farkında olmalıdırlar. Fakat ne yazık ki, birçok genç, bu dönemin büyük nimetlerinden gafil ve de yeterince faydalanamamaktadırlar. Farkına varınca da iş işten geçmiş olmakta ve artık bunun bir faydası olmamaktadır. Allah'ın Resulü (s.a.a) şöyle buyurmaktadır:

Beş şeyin, beş şeyden önce kıymetini bilmek gerekir: Yaşlılıktan önce gençliğin, hastalıktan önce sağlığın, muhtaç olmadan önce servetin, meşguliyetten önce boş zamanın, ölümden önce hayatın.[1]

Aziz genç, gençlik nimetinin kadrini bil, iyi bir gelecek için bundan istifade et. Değerli gençlik vakitlerini boş yere harcama; çünkü daha sonra pişman olacaksın; ama bu pişmanlığın bir faydası olmayacak.

Eğer Tahsille Uğraşıyorsan

genç

  Bilgi kazanmak için çaba göster. Sınıfına düzenli olarak git, derslerini iyi dinle ve ödevlerini iyi bir şekilde yap. Bilimsel konular üzerinde iyi düşün. Problemlerini hocana sor. Hedefin sadece not almak ve sınıf geçmek değil, bilgi kazanmak olsun. Boş zamanlarını ve tatilleri de boşa harcama. Bilimsel kitaplar okuyarak, bilgini arttır. Ancak bu şekilde gelecekte saygın ve başı dik olursun. Sen ilminden istifade et, toplum da senin varlığından istifade etsin.

Allah'ın Resulü (s.a.a) şöyle buyurmaktadır:

İnsanların en âlimi, başkalarının ilmini kendi ilmine ekleyen kişidir. İnsanların en değerlisi, ilmi başkalarından çok olan kişidir. İnsanların değeri daha az olanı ise ilmi başkalarından daha az olan kimsedir.[2]

İmam Cafer Sâdık (a.s) şöyle buyurmaktadır:

  Siz gençlerin şu iki hâl içerisinde bulunmanızdan başkası hoşuma gitmez: Bunlar ya bilim adamı olmanız ya da öğrenci olmanızdır. Eğer böyle değilse ömrü tefrit içerisinde demektir. Tefrite düşen kişi ömrünü boşa zayi etmiş olur. Ömrünü boşa harcayan kişi ise günah işlemiş olur ve Allah'a yemin olsun ki cehenneme girecektir.[3]


[1]- Nehcü'l-Fesahe, s.71

[2]- Biharu'l-Envar, c.1, s.164

[3]- Biharu'l-Envar, c.1, s.170


Gençlik Ruhu

Değişen Gençlik

 

  • Yazdır

    Arkadaşlarına gönder

    Yorumlar (0)