• Nombre de visites :
  • 1548
  • 20/5/2009
  • Date :

Onurlu Olmanın Farkı (2)

onurlu

  Aslında bütün insanlar birtakım günahlara karşı aynı konumdadırlar örneğin hiç kimse kendi pisliğini yemeği aklından bile geçirmez, zira kendi değerini biliyor, o işin ne olduğunu biliyor ve bunu kendisine yakıştırmıyor. Ama birçoğumuz diğer günahların gerçek yüzünü göremediğimiz için, bir anlık zevklerin ruhumuzda açtığı derin yaraları fark edemediğimiz için bu günahlara düşebiliyor ve hatta bunu bir alışkanlık haline getirebiliyoruz.

Hz Ali şöyle buyuruyor:

Onur sahibi birisi, kendisini nefsinin alçakça istekleriyle küçük düşürmez.

3- Nefsanî isteklerin değersizliği.

Hz Ali şöyle buyuruyor:

Onurlu insan için nefsin istekleri değersizdir.

  Onurlu insanların tamamen dünya zevklerinden uzak, yalnız ve züht dolusu bir hayat yaşadıklarını söylemek istemiyoruz, tam aksine, insanlarla iç içe, diğer insanlar gibi bir hayat yaşadıklarını ancak diğer insanlar gibi nefsanî istekler için her türlü kötülük kapısını çalmayan insanlar olduklarını söylemek istiyorum. Dünya zevklerine esir olan, sadece bu zevkler için yaşayan insanlar gibi değil de dünya zevklerinin ipini kendi eline almış, isteklerine yenik düşmeyen ve bu isteklere yön veren insanlardırlar onurlu insanlar.

 İmam Hadi (as) şöyle buyuruyor:

Kendisine değer vermeyen kişinin şerrinden kendini korunmuş bilme.

  Yani kendi değerinin farkında olmayan bir insan, her an yanındaki diğer insanları da kötülüğe sevk edebilir ve her an onları büyük bir zarara uğratabilir.

onurlu

  Bir çocuğun elindeki paha biçilmez bir cam vazoyu düşünün, sizce onu korumak için ne kadar çaba harcar? Onun değerini bilmediği için her an yere düşürüp kırabileceği gibi sizin elinizdeki diğer vazoyu da kırabilir zira ikisi de onun için birer oyuncaktan ibarettir ve ikisinin de değerini bilmiyor.

  Kendisine değer vermeyen bir insan, kolaylıkla günah kapılarını ardına kadar aralayabileceği gibi yanındaki insanları da o kapılardan karanlıkların derinliklerine sürükleyebilir. Ayrıca bu insan, kendisine değer vermediği için, yanındaki insanları da kendisi gibi görüyor ve onlara yönelik birçok diğer kötülüğü de reva görebilir.

4- İyiliklere yönelmek.

  Onurlu insan, kendisini iyilik yapmak zorunda görür.

Hz Ali şöyle buyuruyor:

Onurlu insan, iyilikleri, yerine getirmesi gereken boynunun bir borcu olarak görür.

5- Zorluklar karşısında sarsılmamak.

  Onurlu insanlar, karşılarına çıkan olumsuz olaylar karşısında diğer insanlar gibi sabırsızca davranışlardan kaçındıkları gibi bu sorunların çokluğu veya şiddetli olması onları yıldıramıyor. Onurlu insanlar, sabırlı insanlardırlar.

Zehranet.


Onurlu Olmanın Farkı (1)

Nefse Esir Olmanın Kötü Sonuçları ve Fesatları

İyilikte Yarışmak Rabb’in Emridir!

  • Yazdır

    Arkadaşlarına gönder

    Yorumlar (0)