• Nombre de visites :
  • 4140
  • 18/5/2009
  • Date :

Onurlu Olmanın Farkı (1)

onurlu

  Onurlu insanlar, karşılarına çıkan olumsuz olaylar karşısında diğer insanlar gibi sabırsızca davranışlardan kaçındıkları gibi bu sorunların çokluğu veya şiddetli olması onları yıldıramıyor.

Onurlu olmanın insan’a kazandırdığı güzellikler

  Kendisine güvenen ve kendisine saygı gösteren insan, onurlu bir kişiliğe de sahiptir; onurlu insanların sahip olduğu özgüven ve yüce ruh, onların sorunlar karşısında daha direnişli olmalarına ve hayatın zor geçitlerinde daha sağlam adımlarla yürümelerini sağlıyor.

Onurlu bir insan, sorunlarla karşılaştığında karşılaştığı sorun ne olursa olsun, psikolojik çöküntü veya sarsılmalara uğramadan, emin adımlarla çözüme doğru hareket etmeğe başlar ve sorunun ortadan kaldırılması yönünde elinden gelen, yapabildiği her işi yapar.

 Kısacası onur, insanın başarısı için en büyük ve en değerli sermayelerden birisidir, onur sorunlara karşı kullanılabilen en sağlam kalkanlardan birisidir.

  İslam’ın onur için ne tür etkiler söylediğini hadis kaynaklarımızda bulabiliriz. İslam dininin onur için zikrettiği etkilerin bir kısmı aşağıda sıralanmıştır.

1- Dünyanın insan gözünde küçülmesi

Hz Ali şöyle buyuruyor: Onur sahibi bir insan için, dünya, değerini yitiriyor.

onurlu

  Onurlu insanın dünyaya değersiz bir şey olarak bakmasının sırrı, kendi değerini fark etmesinde saklıdır; zira insan, kendisini tanıdıktan sonra, neden bu dünyada olduğunu, ne kadar burada kalacağını ve daha sonra nereye gideceğini açıkça görecektir. Dolayısıyla dünyanın süslü görüntüsü onu kandıramayacaktır; zira dünyayı sadece yüce ve kalıcı amaçlar için kullanılması gereken bir araç olarak görecektir, bu da, kişinin dünyaya olan bağlılığını ortadan kaldıracaktır. Esasen dünya dostu insanların dünyaya bağlı kalmaları ve dünya için birçok değerden kolaylıkla vazgeçmeleri, dünya hakkındaki bilinçsizliklerinden kaynaklanıyor zira dünyanın kalıcı olmadığını bilen bir insan, dünyadan sonra hiç bitmeyecek bir hayata intikal edeceğine inanan bir insan, kesinlikle hiç bitmeyecek olan hayatını gelip geçici bir zevk’e feda etmez. Dünya hakkındaki ayetler ve sayıları yüzlerce’ye ulaşan dünyayı kötüleyen hadisler, tamamen dünya sevgisi ve dünya bağlılığından bahseden hadislerdir yoksa dünya malı, Allah rızasında kullanıldığı takdirde kötümsenmediği gibi, aynı kaynaklarda, iyi bir araç olarak tanıtılmıştır.

2- Günahlardan uzak durmak

  Onurun insana kazandırdığı diğer olumlu özellik, günahlardan uzak durmasıdır. Bir hadisi şerifte şöyle okuyoruz: Kendi yüceliğine inanan insan, kendisini günahla küçük düşürmez.

İnsanları günaha sevk eden en büyük etkenlerden birisi, kendi değerlerinin farkında olmamalarıdır; kim olduğunu, neden var olduğunu ve nereye gideceğini bilen bir insan, varlıktaki konumunu daha iyi anlar ve ne denli yüce bir varlık olarak yaratıldığını fark eder dolayısıyla günahlara, küçük değersiz birer oyun gibi bakar ve hiçbir zaman bu oyunda yer almayı kendisine yakıştırmaz.


İnanıyorsanız Mutlaka Üstünsünüz!” 1

İnanıyorsanız Mutlaka Üstünsünüz!” 2

 

  • Yazdır

    Arkadaşlarına gönder

    Yorumlar (0)