• Nombre de visites :
  • 8627
  • 23/6/2008
  • Date :

Çocuğun Ahlaki Eğitimi

çocuğun ahlaki eğitimi

    Öncelikle ahlakın tanımını yapmak gerekirse ahlak; kişinin kendi rızası ile iyi davranışlarda bulunup, kötülüklerden uzak durmasıdır. Çocuklarımız çok küçükken sanki bize bunu pek de iyi yapamayacaklarmış gibi gelir ancak, onlar o kadar akıllıdırlar ki; en ufak hareketlerinde bile bizi dikkatle izler, gözümüzün içine bakar ve verdiğimiz tepkileri ölçerler. Bizim belki de o an pek önemsemediğimiz ufak bir dudak hareketi veya kaş hareketi aslında çocuğumuzun kişilik oluşumunun ve dolayısıyla ahlaki eğitiminin temellerini oluşturur. Çocuk bizden aldığı tepkileri beynine teker teker kodlayarak kendine bir ahlak haritası çizer ve hayatta karşılaştığı her olayda kendi beynindeki haritaya başvurur.

    Çocuklarda ahlak haritasının doğru bir şekilde oluşması için çocuklarla iyi bir iletişim kurulmalı. İyi bir iletişim karşılıklı dinleme ve anlama ile sağlanabilir. 3-4 yaşlarında çocuklarımızın çok fazla soru sorduğundan yakınırız ancak bilmeyiz ki o sorularla çocuk kendini tamamlamaya çalışmaktadır. O nedenle çocuklarımızı lütfen dinleyelim, sorunlarına ve sorularına doğru ve net cevaplar verelim. Unutmayalım ki, söyleyeceğimiz her söz haritadaki bir yeri oluşturacaktır.

     Ahlak konusunda hem kendimiz hem de çocuklarımız için şüphesiz en güzel örnek Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (sav)’tir.

    Rabbimiz de Kalem Suresinde; “(Ey Habibim) şüphesiz sen çok üstün bir ahlak üzeresin” diye buyurarak Peygamber’den başka örnek arayanlara gerçek rol-modelin kim olduğunu göstermiştir.

     Peygamberimizin (sav) güzel ahlakını bir yazıya sığdıramayız tabiî ki ancak temel yapı taşlarını buraya alabiliriz. Bunlar çocuklarımızın ahlak haritasındaki ana yollardır. Ana yollar doğru çizilmezse çocuklarımızı patikalarda veya bizim bile giremediğimiz tehlikeli dehlizlerde kaybederiz. Nasıl ki, eskiyen bir ayakkabının yerini bir yenisi dolduruyorsa, evde kaybolan bir eşyanın yerini bir başkası dolduruyorsa bu ahlaki değerleri veremezsek çocuklarımıza o boşlukları başka şeyler dolduracaktır.

     Peki, bu değerleri çocuklarımıza nasıl kazandıracağız? Eğitimde en temel ve etkili yöntem anne babanın rol model olmasıdır. Kur’an’da Rabbimiz bize mü’minlerin özelliklerini tek tek ve insan ilişkilerinin detayına girerek vermiştir. Bir insanın hem mü’min hem ahlaksız olması mümkün değildir. O halde elimizde iki kılavuz var. Kur’an’daki mü’minlerin özelliklerini ki; bunlar Peygamberin şahsında bizzat görülen hasletlerdir, bunları önce biz giyeceğiz. Çocuklar bizim aynamızdır, aynanın diğer tarafında ne görmek istiyorsak onu giyinelim.

    Eğitimci Ayşe AKŞENER

 

 

Çocuk Deyip Geçmeyin

TERBİYEYE ENGEL OLMAYAN SEVGİ

Eğitim ve Terbiye

EĞİTİM VE ÖĞRETİM

ETKİLİ İLETİŞİM

Çocuklarda İnatlaşma

Çocuk Eğitiminde Püf Nokta

Çocuk Gelişiminde Oyunun Önemi

Manevi değerler miniklere nasıl öğretilir?!

ÇOCUKLARINIZA, KENDİLERİNE DEĞER VERMESİNİ ÖĞRETİN

ÇOCUĞUNUZA VAKİT AYIRIN

BİR KONU HAKKINDA ÇOCUKLARA DANIŞMAK

ÇOCUK TERBİYESİ

ÇOCUKLARDA YARATICILIĞI ARTTIRMANIN YOLLARI–1

ÇOCUKLARDA YARATICILIĞI ARTTIRMANIN YOLLARI–2

ÇOCUKLARDA YARATICILIĞI ARTTIRMANIN YOLLARI–3

ÇOCUKLARDA YARATICILIĞI ARTTIRMANIN YOLLARI–4

ÇOCUKLARDA YARATICILIĞI ARTTIRMANIN YOLLARI–5

 

 

 

  • Yazdır

    Arkadaşlarına gönder

    Yorumlar (0)