• Nombre de visites :
  • 2858
  • 24/5/2008
  • Date :

Şişmanlık (Obezite) ve Tedavisi

Şişmanlık (Obezite) ve Tedavisi

     Şişmanlık (obezite); vücut yağ miktarının sağlığı bozacak düzeyde artmasıdır. Enerji alımının enerji tüketiminden daha fazla olduğu durumlarda ortaya çıkar. Şişmanlık sadece estetik açıdan değil bazı hastalıkların ortaya çıkışını kolaylaştırması, yaşam süresini olumsuz yönde etkilemesi gibi nedenlerle önemli bir sağlık sorunudur.

    Şişmanlık; kalp hastalıkları, yüksek tansiyon, şeker hastalığı, kolesterol yüksekliği, solunum rahatsızlıkları, eklem hastalıkları, safra kesesi hastalıkları ve bazı kanser türleri ile ilişkisi olan, insan yaşamını kısaltan ve yaşam kalitesini bozan bir hastalıktır.

    Şişman kişilerin zayıflamak için gösterdikleri çabalar çoğunlukla sonuçsuz kalmakta ve verilen kiloların zaman içinde geri alındığı gözlenmektedir. Genellikle şişmanlamak kolay, zayıflamaksa güçtür. Bu nedenle şişmanlığın tedavisinden önce, önlenmesi doğrudur. Şişmanlığın önlenmesinde en önemli kural, küçük yaştan itibaren yeterli ve dengeli beslenmenin sağlanması ve enerji dengesine uygun bir beslenme alışkanlığının kazandırılmasıdır.

Şişmanlığa Neden Olan Risk Faktörleri

Fiziksel aktivite

Beslenme alışkanlıkları

Yaş

Cinsiyet (Kadın)

Irksal faktörler

Eğitim düzeyi

Evlilik

Doğum sayısı

Sigarayı bırakma

Alkol

Psikolojik bozukluklar

Metabolik ve hormonal bozukluklar

Şişmanlık (Obezite) ve Tedavisi

Şişmanlığın Belirlenmesi

    Bir kişinin şişman olup olmadığının belirlenmesinin en iyi yolu, Beden Kitle İndeksi (BKİ) veya Body Mass Index (BMI) olarak bilinen ve kolaylıkla hesaplanan bir yöntemin kullanılmasıdır.

    Beden Kitle İndeksi Nasıl Hesaplanır ?

    Vücut ağırlığının (kg olarak), boy uzunluğunun (metre cinsinden) karesine bölünmesiyle hesaplanır.

    Örneğin : Vücut ağırlığı 70 kg, boyu 1.60 m olan bir kişinin beden kitle indeksi ;

70/1.602 = 70/1.60x1.60 = 70/2.56 = 27.34 kg/m2’dir.

Şişmanlığın tedavisinde kullanılan yöntemler

Diyet

Fiziksel aktivitenin artırılması

Davranış değişikliği

İlaç

Cerrahi yöntemlerdir.

    Bu yöntemlerden, özellikle ilk üçü; düşük enerjili diyet, fiziksel aktivitenin artırılması ve davranış değişikliğinin sağlanması birlikte uygulandığında, hem ağırlık kaybını sağlamada hem de kaybedilen ağırlığın korunmasında büyük başarı sağlanmaktadır.

    Diyete başlarken ve belirli aralıklarla vücut ağırlığının ve kan basıncının ölçümü yapılmalı, kan ürik asit, trigliserit, kolesterol, glikoz, T3 ve T4 gibi hormon düzeyleri saptanmalıdır.

    Bireyin günlük kalori alımı, harcadığından daha az düzeyde olmalı , zayıflama diyeti haftada 0.5-1 kg ağırlık kaybına neden olacak şekilde düzenlenmelidir. Kalıcı bir zayıflama sağlayabilmek ve yağ kitlesinin daha çok kaybedilmesi için yavaş zayıflama önerilmektedir.

    Hazırlayan: Uzman Diyetisyen Şeniz Ilgaz

 

 

Vitaminler doğal yollarla alınmalı

Sağlıklı Beslenme

SAĞLIKLI YAŞAM ÖNERİLERİ

Yürümek sağlıktır!

 

 

  • Yazdır

    Arkadaşlarına gönder

    Yorumlar (0)