• Nombre de visites :
  • 5795
  • 1/6/2013
  • Date :

Şivend: Gizli bir Cennet -2

şivend: gizli bir cennet

Huzistan vilayeti çeşitli doğal, kültürel, tarihi ve arkaik güzellikleri ve imkanları vardır. Bu vilayet mukaddes savunma yıllarına şahitlik etmiş ve dünyanın en güçlü hükümetlerinin (Akamenidler ve Sasaniler) kuruluş merkezi olmuştur.

Gelenek ve Görenekler:

Şivend köyü sakinlerinin dili Lor şivesi ile konuşulan Farsçadır ve bu bölge sakinlerinin arasında çok güçlü bir akrabalık ve etnik ilişkiler mevcuttur. Şivend köylülerin arasında ulusal ve dîni törenlerin düzenlenmesi çok yüksek bir öneme sahiptir. Geleneksel düğün törenleri ise özel gelenekler ve yöresel müzik eşliğinde düzenlenir. Bölgedeki yaygın musiki çeşidi Davul ve Zurna ile çalınan Bahtiyari müziğidir. Bu çeşit müzikte çeşitli yöresel parçalar ve Lalayiler de (annelerin çocuklara söylediği sevgi şarkıları) çalınır. Bahtiyari müziğinin iki asil makamı yani Hicrani ve Barilaha makamları yöresel müzikçiler tarafından çalınıp okunur. Muharrem ayının matem törenleri de Tasua ve Aşura günleri düzenlenir. Bu köye özgü törenlerin biri Bitkilere Selam törenidir ki Nevruz bayramında ve yeşillik ile dirilik göstergesi olarak bu köyün sakinleri tarafından düzenlenir. Şivend köyünde çeşitli yöresel oyunlar ve sporlar da mevcuttur. Bu oyun ve sporlar sırasında Alahtu oyunu, Külah, Ran, Gubazi, Çuleki, Ağaç oyunu, Tel Tel, Necati ve Kel Kel Bord oyunlarını söyeleyebiliriz. Bu köyün yöresel giysileri Bahtiyari Lor yöresel giyimleridir. Köyün erkekleri bir siyah aba cinsinden olan külah, siyah keten ve bol pantolon ve çarık gibi bir ayakkabı kullanıyorlar. Köyün kadınları ise bol pantolon, oluklu etek, bir çeşit atık ve boğazın altında bağlanan tesettür nevi kullanmaktadırlar. Köyün genç kızları açık renkli kumaşlar ve orta yaşlı ve ihtiyar kadınlar ise koyu mavi renkli kumaşlar kullanırlar.

Turizm:

Köye hakim olan koşulları gözönünde bulundurarak, Nevruzun ilkinden yani İlkbaharın başlangıcından İranın dördüncü ayı yani Ağustosun ilkine kadar bölgenin turizm potansiyellerini yani Şivend Yüksek Şelalesi, dağcılık ve bölgenin tarihi eserlerini ziyaret etmek gibi olanakları kullanmak mümkündür. Adıgeçen şelalenin suyu yüksek bir mesafeden dökülmekte ve köyü geçerek göle kadar akmaktadır. Şelalenin suyu köyün bağları ve tarlalarını suladıktan ilave içmek için de çok uygun bir sudur. Şivend köyü Karun3 barajı gölünün sonunda olup doğal ekosistem ve çok güzel bir doğaya sahip olduğuna göre, her sene bir çok turist ve doğa severleri konuklamaktadır.

Bu bölgenin Gizli Cennet adlandırıldığının sebebi ise onun sıcak bir bölgede olup ancak yıl boyunca çok ılımlı bir iklimi olduğuna göredir. Özellikle Huzistan Vilayeti sakinleri onun bu hoş ikliminden faydalanmaktadırlar.


Şivend: Gizli bir Cennet -1

Huzistan Vilayeti

  • Yazdır

    Arkadaşlarına gönder

    Yorumlar (0)