• Nombre de visites :
  • 725
  • 24/3/2013
  • Date :

Ameller Birbirini Nasıl Etkiler ?(2.Bölüm)

ameller birbirini nasıl etkiler ?

Evet, iyi amel bu şekilde kötülükler üzerinde etkilidir. Hepsinden önemlisi de tevbedir. Tevbe ve gerçek dönüş insanın geçmişini temizler ve yeni bir sayfa insanın yüzüne açar. Bu bölüm hakkında da söylenecek söz çoktur; ancak söz uzamasın diye bu kadarıyla yetiniyoruz.

III.   Kötü amellerin kötü ameller üzerindeki etkisi kesindir. Her hangi bir günah tevbe ve gerçek bir dönüş olmazsa insanın yüzüne yeni günahların kapısını aralar. Evet, günah insanın kalbinde ilahi nurları söndürür ve kalbi günden güne karartır, insanı bedbahtlığa sürükler.

İmam Bakır (a.s)’dan şöyle nakledilmiştir: “Her kulun kalbinde beyaz bir nokta (bölge) mevcuttur. Şu halde kul bir günah işlediğinde o beyaz bölgede siyah bir nokta meydana gelir. Eğer o günahın ardından tevbe ederse o siyahlık bertaraf olur. Ancak günaha devam ettiği müddetçe o siyahlıkta artmaya devam eder ve bilahare o beyazlığı tamamen kaplayıp karartır. Bu duruma geldikten sonra o adam bir daha hayra dönemez ve (bedbaht olur.)….”‌ (4)

Hz. Ali (a.s.) ise şöyle buyurmaktadır:

“Gözyaşının kuruması, kalplerin taşlaşmasından kaynaklanır; kalpleri taşlaşması ise günahların çoğalmasından kaynaklanır.”‌ (5)

Bu arada bazı günahların etkisi daha fazladır ve bir anlamda günahların kökü sayılırlar; Hz. Ali (a.s.) şöyle buyurmaktadır: “Dünya hırsı ve düşkünlüğü kibir ve haset, insanı günaha yeltendiren sebeplerdir.”‌ (6)

IV.   Kötü amellerin iyi ameller üzerindeki etkisi de, yine ayet ve hadislerle sabittir. Evet, kötü ameller birkaç yönden iyi amelleri etkiler. Evvela birçok zaman kötü ameller insanın iyi ameller yapmasına engel olur. Allah-u Teala’nın lütuf ve inayetini insanın üzerinden keser. İnsanın dualarının kabulünü önler, ibadetlerden insanı alı kor.

İmam Sadık (a.s.) şöyle buyurmaktadır: “Bir kişi (bazen) yaptığı günahtan ötürü gece namazından mahrum kalır. Hiç şüphesiz kötü amelin insanın üzerindeki etkisi, bıçağın et üzerindeki etkisinden daha süratlidir.”‌ (7)

Evet bu hadiste verilen, sadece bir örnektir, yoksa onunla sınırlı değildir ve bütün ameller için geçerlidir.

Kötü amelin iyi amel üzerindeki bir başka etkisi o amelleri etkisiz hale getirmesi veya sevabını yok etmesidir. Bu yüzden masum imamlarımızdan şöyle rivayet edilmiştir:

“Ciddiyet gösterin, çalışın; hayır amel yapmıyorsanız (bari) günah işlemeyin. Zira evini örmeye başlayıp da yıkmayan kimsenin binası azda olsa yükselir ama bir yandan yapıp da bir yandan yıkan kimsenin binası yükselmez tabi. ”‌ ( 8 )

Evet, bir yandan iyi, bir yandan kötü işler yapan kimse (ikisini de bir arada yürütmek isteyen kimse) bir yandan yapıp, bir yandan yıkan kimseye benzer.

Bu yüzden Allah Resulü (s.a.a) şöyle buyurmuştur: “Günahlardan kaçının; zira günahlar hayırları yok eder; (örneğin) bir kul günah işler ve bu yüzden önceden öğrendiği ilmi unutur.”‌ (9)


4- Bihar-ül Envar, C.73, S.332

5- İlel-üş Şerayi, S.51

6- Nehc-ül Belaga, hikmet: 371

7- El-Kafi, C.2, S.272

8- Bihar-ül Envar, C.70, S.286

9- Bihar-ül Envar, C.73, S.377         

Ameller Birbirini Nasıl Etkiler ?(1.Bölüm)

Amel Defteri

  • Yazdır

    Arkadaşlarına gönder

    Yorumlar (0)