• Nombre de visites :
  • 983
  • 9/1/2013
  • Date :

İslamda Eğlence(3.Bölüm)

islamda eğlence

İslamda Eğlencenin Sınırları

Ancak her zaman başlarına bir felaket geliyordu ise yaşamın eğlencesini ve içi boş eğlencelerini bozmamak için ilgisizlikle yanından geçiyorlardı. Evet! O, ayyaşlıkların tam doruğunda ve dünya ile onun naz içinde büyümüş aşığı birbirine gülümsedikleri gaflet içinde yattıkları o ortamda birden bire felek kendi can acıtıcı dikenini ona batırır ve gece ile gündüzlerin dolaşmasıyla güçleri tükenir ve ölüm devi ona yakından galip gelir.’ Kur’anı Kerim cehenem insanlarının azaplarını açıklarken şöyle buyurur: ‘Bu, sizin yer yüzünde haksızca eğlence yapıp (kibir ve sarhoşluk yüzünden) şımarıklık yaptığınız içindir’ (El-Mü’min/75). İlginç yeri ise ayetin sonunda ‘temrehun’ sözüdür. Bu fiil boş ve nedensiz yere sevinmek yada sevincin çokluğunu ifade eder ve sevincin çokluğu ise normalde günah ve fesatla sonuçlanır. Bazı eğlenceler fesat ve günah ile beraber oldukları için sonunda rezalet ve felaketle sonuçlanır. Hz. Ali (a.s.) şöyle buyurur: ‘Herkes günahlardan lezzet alırsa Allah-u Teala onu rezil eder.’ Yine Kur’anı Kerimde gelen ve mal ile servetin çokluğundan kaynaklanan Karun’un mutluluğu ve sevinci kötü kısımdan sayılmaktadır.

İslamda eğlencenin durumu:

Kur’an ayetleri ve rivayetlere göre, eğlence müminler ve cennet insanlarının belirgin özelliklerinden sayılmaktadır. Peygamber Efendimiz (saa) her zaman gülümserdi ancak hiç bir zaman yüksek sesle ve kahkaha ile gülmedi. İnsanların sevinçten olan bugünkü algılayışları onun gündelik baskılar ve streslerden kurtulmak ve onları unutmak için bir çeşit uyuşturucu gibi olmasıdır. Ancak İslam açısından böyle değildir. Sevinç yaşamın çarpan kalbidir. İmam Rıza (a.s.) şöyle buyurur:

‘Günlük zamanınızı dört yere bölünüz: bir bölüm geçim sağlamak için, bir bölüm güvendiğiniz ve size eksikliklerinizi hatırladan kardeşlerinizle vakit geçirmek için ve... ve bir bölümü de kendi eğlence ve lezzetleriniz için ayırın ve eğlence saatlerin sevinç ve şenliğinden enerji alın ve bu enerjiyi ise görevlerinizi yapmak için kullanınız’ (Bihar-ül-Envar, s. 321).

Bu hadisten sevincin İslamdaki durumunu ve onun yaşamın başka boyutlarında faydalı ve olumlu eserini anlayabiliriz. İslamı gam ve keder dini zanneden bazı düşüncelerin tersine İslam eğlence ve sevinç dinidir ve bu sevinç ise bu dine gerçek inançları olan kişilerde belirgindir.

İslamda neşe ve sevincin sınır ve limitleri:

Acaba sevinç duygusu bütün faydaları ve avantajlarına rağmen kontrol mü olunmalı ve onun için sınır ve limit mi koymalıyız? İslam açısından kontrol bir ilke olarak yaşamın bütün alanlarında uygulanmalıdır.


İslamda Eğlence (1.Bölüm)

İslamda Eğlence (2.Bölüm)

  • Yazdır

    Arkadaşlarına gönder

    Yorumlar (0)