• Nombre de visites :
  • 1581
  • 10/8/2012
  • Date :

Kur'an'da Rüya -6

kuran da rüya

C- İlahi Emir ve Vahiy

Hz. İsmail (a.s), on üç yaşındayken İbrahim (a.s) rüyasında Allah tarafından yegane evladını kendi eliyle kurban etmesi gerektiğini gördü.

İbrahim (a.s) dehşet içinde uyandı, ama o peygamberlerin rüyasının gerçek olduğunu ve şeytani vesveselerden uzak bulunduğunu çok iyi biliyordu. Ayrıca iki gece daha aynı rüyayı görmesi bu hakikati teyit ediyordu.”‌Böylece (çocuk) onun yanında çaba gösterebilecek çağa erişince (İbrahim ona), “Oğlum”‌ dedi.”‌Gerçekten ben seni rüyamda boğazlıyorken görüyordum. Bir bak, sen ne düşünüyorsun.”‌ (Oğlu İsmail) Dedi ki: “Babacığım, emredildiğin şeyi yap. İnşallah, beni sabredenlerden bulacaksın.”‌[17]

D- İlham ve Kılavuzluk

Bazı rüyalar ise bir tür Allah’ın insana ilhamı ve kılavuzluğudur. Nitekim rüya âleminde Musa’nın (a.s) annesine çocuğunu sandığa koyup salı vermesi ilham edilmiştir. Allah-u Teala Kur’an’da Musa’nın (a.s) annesine hitaben şöyle buyurmuştur: “Hani annene vahyedilmesi gerekeni vahyetmiştik.”‌[18]

Rüya gören kimseler bir kaç kısımdır:

1- Bazı kimseler kamil ve soyut bir ruha sahiptirler. Duyu organları uykuya daldıktan sonra akıl âlemiyle irtibata geçmekte ve diğer âlemdeki hakikatleri saf ve yüksek tepelere dikilen alıcılar gibi aydınlık bir halde elde etmektedirler. Bu tür rüyalar direkt ve saf olduğu için tabire ihtiyaç yoktur.

2- Bazı kimseler ise orta ruha sahiptir. Ruh âleminde hakikatleri saf olmayan bir surette teşbih ve hayaller eşliğinde derk etmektedirler. Bu tür insanların gördüğü rüyaları alim olan bir kimse tabir etmelidir.

3- Kimi insanların ise ruhları dalgalı ve dengesizdir. Uykularının da bir anlamı yoktur. Bu tür insanların gördükleri rüyalar, tabir edilemez rüyalardır. Kur’an-ı Kerim’de de bu tür rüyalar, karışık rüyalar[19] olarak ifade edilmiştir.

Rüya Çeşitleri

Peygamber-i Ekrem (s.a.a) şöyle buyurmuştur:

“Rüya üç kısımdır, bazen Allah tarafından bir müjde, bazen şeytan tarafından bir üzüntü sebebi ve bazen de insanın düşüncelerinde olup rüyasında gördüğü şeylerdir.”‌[20]

Bu hadisten anlaşıldığı üzere müjde boyutuna sahip olan rahmani rüyalar, gelecekte mutluluk veren bir olayı, ortaya çıkarmalıdır.

İmam Sadık (a.s) şöyle buyurmuştur: “Rüya üç kısımdır: Muhkem, müteşabih ve karışık rüyalar. Karışık rüyaları ise insanlardan dört kısım görmektedir:

1- Karakterleri bozuk ve hasta olanlar. (hasta, ateşli ve ruhsal problemi olanlar)

2- Sarhoş edici maddeler kullanarak sarhoş olanlar.

3- Ağır yemekler yiyenler

4- Erginlik çağına ermemiş çocuklar. [21]


[17] Saffat suresi, 102. ayet

[18] Ta- Ha suresi, 38. ayet

[19] Muhsin Karaati, Yusuf-ı Kur’an, s. 19

[20] Tefsir-i Numune, 9/312

[21] Kamil’ut- Te’bir, s. 32, Şeyh Ebu’l- Fezl Hebiş b. İbrahim Tiflisi

Kur'an'da Rüya -1

Kur'an'da Rüya -2

  • Yazdır

    Arkadaşlarına gönder

    Yorumlar (0)