• Nombre de visites :
  • 768
  • 7/2/2012
  • Date :

Hosein Khosrojerdi

hosein khosrojerdi

1957 Tahran’da doğan ressam, Tahran Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesinden Mezunu oldu. İran Resim Sanatçıları Derneği kurucu üyesi olan Khosrojerdi yürtiçi ve yurtdışında toplam 76 fuara katılmıştır.

Yurtdışıda katıldığı Fuarlar : Kopenhag, Kuveyt, Delhi, Leiden, Şarjah, Bakü, Paris, İslamabad, Dimeşk, Boston, Houston, Los angeles, New york, Venedik, Zagreb, Kiev, Pekin ve Şangay.

Yurtiçinde katıldığı fuarlar : Tahran; 44 genel ve 2 özel Fuar, İsfahan, Şiraz, Yasuj, Hurremabad, Yezd, Zahedan, Ahvaz, Kirman, Kirmanşah, Tebriz ve Reşt.

En önemli ulusararası biyenaller : en büyük ödülü kazandığı uluslararasi 5. Şarjah plastik sanatlar biyenali; Venedik uluslararası 5. dönem biyenali; fahri diploma aldığı Yeni Delhi Lalit-Kala biyenalleri; fahri diploma kazandığı uluslararası barış ve poster fuarı; yurtiçi ve yurtdışında düzenlenen çeşitli sanat festivalleri ve biyenallerinde juri üyesi olarak görev yapmıştır. Ayrıca ülke çapında birinci derece devlet sanat madalyası almaya layık görülmüştür.

Khosrojerdi’nin eserlerindeki yaygın bakış maneviyet arayışı ve toprakla mumyalanan insanı çıplak insana alternatif göstermek olduğunu ileri sürmektedir. 1979 İran devriminden sonra sanat faaliyrtlerine başlayan ressam, “İslami Sanat ve Düşünce Ocağı”‌ adı altında bir derneğin kuruluşuna imza atarak bu alanda bir çok sanatçının yetişmesine zemin sağlamıştır.

Hosein Khosrojerdi’nin Eserleri Londra’da

Londra Haşayar Galeri’sinde sergilenen çalışmalarında insanla doğa ve insanla toprak ve yerkürenin ilişkisini anlatmaya çalıştığını belirten ressam Khosrojerdi, “toplu halde yaşasa da insan doğada yalnızdır ve değişmekte olsa da ayağı yerdedir”‌ diye bir tabir kullanmaktadır. Khosrojerdi’nin yeni dönem eserlerinde dikkat çeken ilk değişim, giyis ve elbiseyle ilgilidir. Zira giyis ve elbise insanın zaman ve mekan koşullarına bağlılığını yansıtmaktadır. Oysa bir sanatçı bazen insanın genel tabiatını yansıtmak için onu zaman, mekan ve giyis gibi koşullar dışında yani çıplak şeklinde göstermek ister. Ancak insanı giyisten kurtarmak için daha önce kullandığı boya yerine yeni resimlerinde alternetif olarak bandaj kullanmayı tercih etmiştir. Sonraki resimlerinde ise bandajlanmış insan görüntüsnü toprağa bürünmüş insan görüntüsüne dönüştürmüş. Ona göre bu, insanın toprağa bağlılığının sembolüdür. Hayattayken toprak tabakaları arasında mumyalanmış bir insan. Toprakla örtünmeyi seçmek bir nevi insan ve onun asaletini korumak demektir. İran’ın çağdaş sanat eserlerinde insanın toprağın bir verisi olduğunu görmek daha önce de Furuğ Ferruhzad’ın şiirlerinde de görülmüştür.

Khosrojerdi’nin yeni eserlerinde dikkat çeken husus, insanın yöresellikten küreselliği geçiş sürecini yansıtmak ve yerküreden manevi bir yorum ortaya koyarak küresel sanatı gözden geçirmektir.


ŞAİR AVFİ -2

Şair Menüçihri -2

Suhreverdi’nin Hayatı ve Eserleri -5

HAYYAM -3

ŞAİR SENAİ -4

  • Yazdır

    Arkadaşlarına gönder

    Yorumlar (0)