• Nombre de visites :
  • 933
  • 11/9/2011
  • Date :

İslam İnkılabının ekonomik başarıları -2

islam inkılabının ekonomik başarıları

Fakat İslam İnkılabının oluşturduğu doğal çalkantı henüz tam olarak yatışmamıştı ki geniş iç huzursuzluklar ve dış komplolar baş gösterdi.

Bu iki paralel hareketten asıl amaç ise İslam İnkılabının yok edilmesi ve İran’ın tekrar Amerikan eksenine kazandırılması ve Amerikan uydusu olmasıdır.

Bu doğrultuda ülke içinde  İslam İnkılabı karşıtı münafık güruhu ve Amerikanın İslam inkılabını çökertmek için direkt silahlı saldırılar başlatması bu cümleden Tabes saldırısı, Noje askeri darbesi özellikle Saddam rejiminin İran’a karşı başlattığı ve sekiz yıl devam eden savaş İran İslam Cumhuriyeti devlet adamlarını tahmin edilmeyen zorluklarla karşı karşıya getirdi ve bir o kadar ülke ekonomisinin yapılandırılmasında aksamalar meydana geldi.

Müslüman İran halkının yoğun desteğine sahip olan İran İslam Cumhuriyeti devlet adamları dış komplolara ve Irak Baas rejiminin İran İslam Cumhuriyeti aleyhindeki savaş komplosunun devam etmesine rağmen ilk ekonomik, sosyal ve kültürel kalkınma planının 1983 yılında uygulamaya koydu.

Elbette devam etmekte olan savaş nedeniyle birinci kalkınma planının bazı maddeleri hayata geçirilemedi.

Savaşın son bulmasından sonra ilk kalkınma planı 1989 1993 tarihleri arasında uygulamaya konuldu.

Bu programda hükümet  savaş yıkıklarından kaynaklanan harabeler gidermek için yatırım yapılmasına paralel olarak ekonomik faaliyetlere de canlılık kazandırdı ve gayri safi milli hasıla dalında yıllık ortalama 7,3 lük bir gelişme kaydetti.

İlk beş yıllık kalkınma planının sonunda İran’ın okur yazarlı insanları rakamı İslam İnkılabı öncesi 13 milyon kişiden 38 milyon kişiye ulaştı.

Bu süre içinde maden ve sanayi grubunun değeri %50, petrol sanayi %42, tarım dalında %33,5 ve hizmetler sektörü değeri %42 miktarında artış gösterdi.

Ülkenin petrol sanayine bağımlılığının azalması, petrol dışı ürünlerin ihracatındaki artış İslam İnkılabı ekonomisinin öteki sonuçlarındandır.

İran İslam Cumhuriyetinin 3. Kalkınma palnının tamamlanmasına 1 yıllık zamanın kaldığı bir ortamda bu programın hedeflerinin büyük bir bölümü tahakkuk bulmuştur.

Dünya bankası ve uluslar arası para fonu gibi bir takım uluslar arası ekonomik kuruluşların raporları uyarınca 2002 yılında İran’ın iç gayri safi milli hasılası %5.8 oranında artış göstermiş ve bunun için de İran Ortadoğu ve Kuzey Afrika bölgelerinde  ekonomik dalda en fazla kalkınma sağlayan ülke konumunda olarak açıklanmıştır.


İslam İnkılabının ekonomik başarıları -1

İslam İnkılabı ve Halkın Kıyam Nedenleri -1

İslam İnkılabı ve Halkın Kıyam Nedenleri -2

Din Uleması özellikle rahmetli İmam Humeyninin İalam İnkılabında rolü -1

Din Uleması özellikle rahmetli İmam Humeyninin İalam İnkılabında rolü -2

  • Yazdır

    Arkadaşlarına gönder

    Yorumlar (0)