• Nombre de visites :
  • 1196
  • 30/8/2011
  • Date :

Kadın ve iş hayatı -3

kadın ve iş hayatı

Kadınların çalışmasında en önemli mesele, kadının anne ve eş olarak üzerine düşen bir çok görev ve sorumluluktur. İslam dini açısından kadının en önemli görevi, annelik görevidir. Çünkü anneler çocuklarını sağlıklı yetiştirir ve topluma kazandırır ve böylece sağlıklı bir toplum oluşur.

İslam’da erkekler de kadınların yaşamlarını temin etmek ve nafakalarını zamanında ve hiç bir minnet borcu olmaksızın temin etmelidir ki, aşk, duygu ve huzur simgesi olan kadınlar da huzurlu bir ortamda evlatlarını yetiştirsin.

İslam dini açısından kadınların kendi yaşamlarının giderlerini karşılama konusunda hiç bir sorumluluğu yoktur ve tek sorumluluğu anne ve eş olmaktır ve iş hayatı daha sonra gelir.

İslam inkılabı rehberi Ayetullah Seyyid Ali Hamanei’ye göre bir kadının hangi bilimsel, manevi ve bilgi düzeyinde olursa olsun, ifa edebileceği en önemli rol, bir anne ve bir eş olarak ifa ettiği roldür.

Ayetullah Hamanei’ye göre bu rol, kadının yapabileceği her işten daha önemlidir, üstelik hiç kimse bu görevi yerine getiremez.

Ayetullah Hamanei şöyle diyor:

Kadının evin dışında çalışamayacağı söz konusu değildir. Burada esas konu şu ki acaba kadın dışarıda karşılaştığı iyi ve güzel şeyler için esas görevini unutma hakkına sahip midir, sorusudur. Bir kadının sırf sosyal yaşamı için üreme özelliğini engellemesi, yaratılış felsefesine aykırıdır. Günümüz kadını, değeri erkeklerin yapabildiği her işten daha fazla olan bir görevi vardır, o da çocukları yetiştirmektir.

İslam açısından kadının ilk görevi, aile temelini pekiştirmek ve çocuk yetiştirmektir. İslam dininde kadının anne olarak rolüne büyük önem verilir. Bu görev kadınlar için en onurlu görevdir, günümüzde batılı toplumlarda algılandığı gibi aşağılayıcı değil.

Bu konuda İslam inkılabı rehberi şöyle diyor:

Başka mazeretler yüzünden evladını sevgi ve duygu dolu kucağında yetiştirmeyi ihmal eden kadınlar büyük hata yapıyor. İnsanın en iyi yetişme tarzı, annesinin sevgi ve şefkat dolu kucağında yetişmesidir ve evlatlarını bu ilahi muhabbetten mahrum bırakan anneler aslında kendilerine, evlatlarına ve topluma zarar vermiş olur.

Ayetullah Hamanei’ye göre aşağılık kompleksi olmayan, psikolojisi iyi olan ve ruhsal açıdan sağlıklı olan insanlar, annelerinin sevgi ve şefkat dolu kucağında yetişen insanlardır ve anneler her türlü yapıcı unsurdan daha yapıcı ve daha değerlidir. Nitekim günümüzde iş hayatını çocuklarını yetiştirmek ve aile ocağını korumakla birlikte yürüten kadınların daha başarılı olduğu ortadadır.


Kadın ve iş hayatı -2

Kadın ve iş hayatı -1

İSLAMDA KADININ YERİ-1

İslâmda Kadının Yaratılış Gayesi

Kadın ve Evlilikteki Özgürlüğü

  • Yazdır

    Arkadaşlarına gönder

    Yorumlar (0)