• Nombre de visites :
  • 1457
  • 3/8/2011
  • Date :

İslam da sağlıklı beslenme -2

islam da sağlıklı beslenme

Tabi ki haramların çerçevesi, yiyecek ve içeceklerle sınırlı kalmıyor. Helal veya haram kazançlar, yiyeceğin helal ve haram olmasında doğrudan etkilidir. İslam’da çalışmaktan elde edilen helal kazanç, çok değerlidir ve yüce Allah’ın hoşnutluğuna sebep olur. Diğer taraftan hırsızlık, ve benzeri suçlardan kazanılan kazançlar haramdır. Haram ve gayrı meşru mallardan hazırlanan en lezzetli yiyeceklerin yenmesi bile haramdır ve kötü ruhsal ve ahlaki etkileri kaçınılmazdır.

Bilindiği gibi günümüzde bir çok araştırmacı, gıda maddelerinin insanın ahlak ve ruhsal durumu üzerine bıraktığı etkilerini araştırmakla meşgul. İranlı uzman Dr. Paknejad bu bağlamda şöyle diyor: bilim adamları davranış özelliklerinin intikal ettirilmesinde hormonların rolünü anlamış bulunuyor. Bilim adamları, hormonların ahlaki davranışlarda etkili olduğunu belirtiyorlar. Söz konusu bilim adamlarına göre beslenme, vücuttaki hormonlar ve diğer salgılarla bağlantılıdır. Öyle ise beslenme, insanın ahlakını dolaylı olarak etkiliyor.

İslami rivayetlere göre vahşi hayvanların etinin yenmesi, insanda kasvet ve şiddet eğilimini, domuz etinin yenmesi de bu hayvanın bariz özelliklerinden olan cinsel sapkınlığı arttırıyor. Kuran kerim müminun süresinin 51. ayetinde helal ve münezzeh yiyecekler sayesinde iyi amelde bulunma konusunu çok zarif bir şekilde anlatarak şöyle buyuruyor:

Ey peygamberler! Temiz şeylerden yiyiniz ve iyi ameller işleyiniz. Doğrusu ben, sizin yaptığınız şeyleri tamamen bilirim.

Bu ayet iyi amelde bulunmak ve pak ve helal gıda maddesi arasındaki özel bir bağlantının var olduğunu belirterek, salih amelin aslında helal gıdanın sonucu olduğunu belirtiyor.

Belirttiğimiz gibi İslam, haram yiyeceklerin insan fiziği ve psikolojisine zararlı olduğunu belirtiyor. Araştırmacılar ve beslenme uzmanları, domuz eti ve alkollü içecekler gibi besin maddelerinin zararlarına vakıf olarak bu konuda uyarıda bulunuyorlar.

Örneğin domuz eti insan vücudunda bazı paraziter hastalıklara sebep oluyor. Bu parazitlerin bir bölümü, en yüksek sıcaklıklarda bile yok olmuyor ve hatta insan vücuduna ulaştığında, önemli oranda üremeye başlıyor.

Çağımızda alkollü içeceklerin kötü sonuçları da her kes tarafından biliniyor. Alkol, karaciğer, yemek borusu, boğaz, gırtlak, ağız ve göğüs kanseri riskini arttırıyor. Alkol tüketimi ince bağırsak ve mideye hasar veriyor ve insanın besin maddelerini cezbetmesini etkiliyor.

Diğer taraftan şarap ve diğer alkollü içecekler insanın beynini de olumsuz yönde etkilerken, doğru düşünmesi ve mantıklı davranmasını engelliyor. Öyle ki sarhoş biri her türlü suçu ve hatta cinayeti işleyebilir. Alkollü biri sadece kendine ve toplumuna zarar vermekle kalmıyor, gelecek nesillerin de psikolojik sorunlar yaşamasına sebep oluyor.

Uzmanların her geçen gün islamın sağlık konusundaki öğretilerinin faydası ile daha fazla tanışmasını umut ediyoruz. Bizlere program boyunca eşlik ettiğiniz için teşekkür ederken, görüşlerinizle bize yol göstermenizi ve eleştirileriniz ile de programımızın daha verimli olmasını sağlamanızı diliyoruz. Hepinizin yüce Allah’ın öğretileri sayesinde sağlıklı günler geçirmenizi niyaz ediyoruz. Sağlıcakla kalın.


İslam da sağlıklı beslenme -1

Şifa Kaynağı Bir Bitki: Zeytin ve zeytinyağı

Yiyecekler Hususunda Sağlık Sistemi

Süt içmiyorsanız incir yiyin

Yaz Yemekleri ile Sağlıklı Beslenme

  • Yazdır

    Arkadaşlarına gönder

    Yorumlar (0)