• Nombre de visites :
  • 382
  • 6/6/2011
  • Date :

 Dünya açlığa doğru koşuyor

dünya açl??a do?ru ko?uyor

 İngiltere merkezli kuruluş Oxfam, gıda sorunu konusunda yayımladığı raporda, 20 yıl içinde gıda fiyatlarının en az ikiye katlanacağını ve '30 yıl içinde felaket olacağını' belirtti.

Dünyada giderek artan tüketim hızıyla talep ve iklim değişikliğinden dolayı temel gıda maddelerinin fiyatları 20 yıl içinde ikiye katlanacak. Bu da dünyanın hızla açlık ve kıtlığa koşması demek..

Etha’nın haberine göre Oxfam tarafından yayınlanan raporda, kuraklık ve sel baskınlarının yanı sıra artan gıda fiyatlarından ve yükselen petrol fiyatlarından dolayı dünyada açlığın arttığı belirtildi. Oxfam yönetim kurulu başkanı Barbara Stocking, "Dünyada gıda sistemi oldukça iyi iflas etti. Açlık çeken insanların sayısı giderek artıyor" dedi. Dünya nüfusunun yedide biri anlamına gelen 925 milyon kişinin aç olduğu belirtilen raporda, bu sayının yıl sonuna kadar 1 milyarı aşacağı belirtildi.

Oxfam politika danışmanı Gonzalo Fanjul, "Eğer statüko böyle devam ederse, 30 yıl içinde felaket olacak" dedi. "Gelişen Daha İyi Gelecek: Kaynaktan Gıda Adaleti- Alışılmadık Dünya" isimli raporda, "Gıda sistemi, iklim değişiği, ekolojik azalma, nüfus artışı, artan enerji fiyatları, günlük ihtiyaçlar ile et için artan talep ve biyo-yakıt, sanayi ve şehirleşme için artan toprak yarışının yarattığı yoğun baskı altında eziliyor" denildi.Oxfam, dünyadaki tahıl ticaretinin yüzde 90'ının sadece 3 şirket tarafından kontrol edildiğine dikkat çekti.Küresel gıda pazarında büyük spekülasyon oynamalarının yapıldığı kaydedilen raporda ayrıca gıdanın biyo-yakıt için hammadde olarak kullanılması da eleştirildi. Raporda, "Mali spekülasyonlar, denetlenmeli, yiyeceği azaltan biyo-yakıt için kullanılmasının engellenmesi desteklenmeli" denildi.

BM Gıda ve Tarım Kurumu (FAO), 2008 ekonomik kriziyle gıda fiyatlarının son 20 yıldan daha yüksek bir seviyeye ulaştığını belirtiyor. Roma merkezli FAO, istikrarsızlığın böyle devam etmesiyle petrol fiyatlarının artacağını bildirdi.

Raporda, çok taraflı gıda stoku sisteminin kurulması, yenebilecek daha fazla tahıl için biyo-yakıt teşviklerine son verilmesi ve gelişmekte olan ülkelerdeki 2 milyar insanı destekleyecek 500 milyon küçük tarım alanları için daha fazla yatırım yapılması çağrısı yapıldı ve şu ifadeye yer verildi:

"Gelişmekte olan ülkelerdeki küçük ölçekli gıda üreticilerinin ihtiyaçlarını karşılamak için zengin ülkelerdeki istikrarsız endüstriyel tarıma entegre olmuş milyarları yeniden yönlendirerek tarımda kamu yatırımındaki büyük dengesizlik düzeltilmedi."

Dünyayı sömürerek zenginleşen emperyalist ülkelerin, diğer ülkeleri fakirleştirdiği ve adil olmayan gelir dağılımının bu felaketi daha da tehlikeli boyutlara taşıdığına dikkat çeken bilim adamları, bunun dünya çapında büyük ayaklanmalara zemin hazırladığı ve Ortadoğu’da başlayıp ABD ve Avrupa’ya yayılmaya başlayan halk ayaklanmalarının öncelikli nedeninin bu eşitsizlik düzeni olduğu gerçeğini hatırlatıyorlar.

Farsnews


  • Yazdır

    Arkadaşlarına gönder

    Yorumlar (0)