• Nombre de visites :
  • 5939
  • 14/3/2011
  • Date :

Fazla uykunun zararları 

fazla uykunun zararları

  Uyku hastalıklarının, hastanın uykusu sırasında ya da uyumak istediğinde ortaya çıkan klinik bir durum olduğunu belirten Psikiyatrist Dr. Nihat Kaya, bu hastalıkların uyku kalitesini bozarak bireyin dinlenememesi, bilincinin tazelenememesi, gündüz aktivitelerinin bozulması ve bireyin sağlıklı olduğu dönemdeki kapasite ve becerilerinin azalmasıyla seyrettiğini vurguladı.

Her insanın yaşamının bir bölümünde uyku sorunlarıyla karşılaştığını ifade eden Kaya, "Bugün 80'den fazla uyku hastalığı var, ancak uykusuzluk ve aşırı uyku hali en sık görülenler arasında yer alıyor" dedi. Hava kirliliği, gürültü, stres ve psikolojik sorunların uyku bozukluklarında en önemli etkenlerden biri olduğuna dikkati çeken Nihat Kaya, cinsiyet faktörünün de uyku sorunlarında önemli bir belirleyici olduğunu ifade etti.

Kadınların stres ya da psikolojik sorunları olduğunda daha çok uykusuzluk çektiklerini, ancak erkeklerin önemli bir bölümünün uykuyu "sorunlardan kaçış" olarak gördüklerini vurgulayan Kaya, "Normalin üzerinde uyuyan bir erkeğin psikolojik durumu irdelenmelidir" dedi.

Erkeklerin, sorunlarını genelde başkalarıyla paylaşmamalarının da onların uykuyu bir kaçış yolu olarak görmelerinde etken olduğuna işaret eden Psikiyatrist Dr. Nihat Kaya, "Erkeklerde aşırı uyku hali "Narkolepsi" diye tanımlanan ve gündüz aşırı uyku eğilimiyle kendini gösteren hastalıktan kaynaklanmıyorsa, sorun psikolojik kaynaklı olabilir" diye konuştu.

Narkolepsinin genelde erkeklerde görülen bir uyku hastalığı olduğunu belirten Kaya, "Gündüz aşırı uyku eğilimi nedeniyle günlük yaşamsal aktiviteyi bozar. Gece uyku kalitesi bozulmuş ve REM uykusunda patolojik değişiklikler olmuştur. Hastalığın oluşumunda genetik geçiş olduğu gösterilmiştir. Hastalık erkeklerde daha fazla görülür. Hastalık, çocukluk yaşından başlayarak 50'li yaşlara kadar ortaya çıkabilir" açıklamasında bulundu. Narkolepsinin yaşam boyu süren ve devamlı tedavi gerektiren bir hastalık olduğuna dikkati çeken Kaya, sözlerini şöyle tamamladı:

"Tedavide santral sinir sistemini uyaran ilaçlar kullanılır. İlaç tedavisinde yan etkiler, ilaca tolerans gelişebilir. Ancak, burada dikkat edilmesi gereken konu, aşırı uyku halinin kaynağının tespitidir. Eğer, klinik bir durum söz konusu değilse bu durumda psikolojik sorun, stres, depresyon ve kişinin başkalarıyla paylaşamadığı sorunları olduğundan şüphe edilmelidir."

Orta yaştaki kadınların uyuma biçimleri, felç riskini arttırabiliyor. 

ABD'de yapılan bir araştırmaya göre, orta yaştaki kadınların uyuma biçimleri, felç riskini arttırabiliyor. Araştırmalar, bir gecede 9 saatten fazla uyuyanlarda felç riskinin yüzde 70'e kadar artış gösterdiğini ortaya koydu.

Kuzey Carolina Üniversitesi'nden Dr. Jiu Chiuan Chen, uyku süresi ve ölüm oranı arasındaki bağlantının daha önce bir çok araştırmada kaydedildiğini ancak, uyku şekliyle kalp ve damar hastalıkları arasındaki bağlantının bulunmadığını söyledi.

Araştırmanın 50 ve 79 yaşları arasındaki 93 bin 175 kadın üzerinde yapıldığını belirten Chen, kadınların yüzde 8.3'ünün günde 5 saat uyuduklarını, yüzde 4.6'sının ise en fazla 9 saat uyuduklarını belirtti. Chen 7.5 yıl süren araştırmada, bin 116 kadının koroner kalp rahatsızlığı yaşadığını, bunun beyne giden oksijenini keserek felce yol açtığını söyledi.

Chen, felç riskinin günde 7 saat uyuyanlara kıyasla; 6 saat veya daha az uyuyanlarda yüzde 14, 8 saat uyuyanlarda yüzde 24, 9 saat veya daha fazla uyuyanlarda ise yüzde 70 daha fazla olduğunu kaydetti.


Nasıl Bir Uyku?

Güçlü bir bellek için ne kadar uyku?

Belki de bir uyku hastalığınız var!

Uyku sonrası ağrıları (2)

  • Yazdır

    Arkadaşlarına gönder

    Yorumlar (0)