• Nombre de visites :
  • 1377
  • 15/2/2011
  • Date :

Müslümanlık Hakları -3

müslümanlık hakları

13- Müslümanların su-i zannına sebep olan yerlerden kaçınmak. Töhmete sebep olacak yerlerden kaçınmak, bir sorumluluk olarak telakki edilmelidir. Çünkü diğer insanların kötü düşünmelerine sebep olan yerlerden kaçınmamak, onların su-i zan yaparak günaha girmelerine sebep olur. Öyleyse biz; şaibeli, problemli ve kötü zan oluşturan  bu günah yerlerinden kaçınarak başkaların günaha girmelerine sebep olmamalıyız.    

14- Müminlerin ihtiyacını gidermek, ihtiyaçlarının giderilmesi için çabalamak ve sorunlarını bertaraf etmek, islamî hukuklardan diğer biridir. Rivayetlerde bunun; namaz, oruç ve hac ve tavaf ibadetlerinden daha büyük bir sevabı olduğu zikredilmiştir.

Bir müslümana yardım etmek; dertlerini, sorunlarını ve müptela olduğu sıkıntılarını bertaraf etme yolunda, kendi malımız, kuvvetimiz, saygınlık ve itibarımızdan harcamada bulunmak, müslüman kardeşlerimize karşı en önemli vazifelerimizden biridir.

Edebildiğin kadar muhtaçlara hizmet et;

Ya kanla, ya parayla, ya kalemle, ya da adımla.

15- Müslümanın ırzını ve şerefini, onun gıyabında muhafaza etmek. Eğer birisi, bir müslümanı töhmet altında bırakırsa, o müslümanı savunmak farzdır. Eğer onu savunabilir ve suçlamayı reddedebilmesine rağmen, bundan geri kalır ve gevşeklik ederse, rivayetlere göre töhmette bulunan kişinin günahında ortaktır. Birisi Peygamber efendimizin huzurunda bir müslümanın aleyhinde konuştu ve onun şahsiyetine saldırdı. Resulullah (s.a.a), o sözleri reddetti ve o müslümanı savunarak şöyle buyurdu:

“Kim müslüman kardeşinin şahsiyetini ve haysiyetini korursa, bu koruma, kıyamet gönünde onu ateşten koruyan bir perde olacaktır.”[1]

16- Selamlaşmak, tokalaşmak ve kol boyun olmak. Birçok rivayette şöyle geçmektedir: Bir müslüman, diğer bir müslüman kardeşiyle karşılaşırsa ona selam vermeli, elini uzatarak tokalaşmalı ve onunla kucaklaşmalı, öksürdüğünde dua ile karşılık vermeli ve Allah’tan onun için rahmet talep etmeli.

17- Ziyaretleşmek, görüşmek, cenaze merasimine katılmak, kabirleri ziyaret etmek, başsağlığı dilemek, vefat edenin yakınlarının taziyelerine katılarak onları teselli et­mek… Bunlar da müslümanların birbirlerine karşı yerine getirmeleri gereken haklardır.

Müslüman kardeşi hastalandığında onu ziyaret etmelidir. Eğer Hac’dan yahut herhangi bir yolculuktan dönmüşse, onu görmeye ve ziyaret etmeye gitmelidir. Artık bunlar gibi bütün meselelerde; ziyaretleşme, görüşme ve birbirine gidip-gelme, müslümanların birbirleri üzerindeki haklarıdır. Eğer dünyadan göçerse, onun cenaze merasimine iştirak etmeli, teselli vermek maksadıyla ailesine, çocuklarına ve yakınlarına başsağlığı dilemeli ve evlerine giderek onları yalnız bırakmamalıdır. Onun mezarının başında hazır olmalı, dua ve fatiha okumalıdır. Ayrıca müslüman kardeşinin vefatının ardından, onun yerine güzel ve takdir edilen işler yaparak bu işlerin sevabını onun ruhuna hediye etmelidir.

Bu haklar, hakların tümü değildir. Müslümanların haklarından sadece bazılarıdır. İslamî kaynaklarda bu haklardan her biri için birçok hadis nakledilmiştir. Konuyu özetlemek için bu haklara işaret etmekle yetindik. Ancak zikredilen hakların tümünü kapsayan birkaç hadis arz etmeyi gerekli görüyoruz. Böylece karşılıklı olarak yerine getirilmesi gereken islamî haklara daha iyi aşina oluruz.


[1] Mehaccet’ül-Beyza,s. 393

Müslümanlık Hakları -2

Müslümanlık Hakları -1

  • Yazdır

    Arkadaşlarına gönder

    Yorumlar (0)