• Nombre de visites :
  • 1393
  • 17/1/2011
  • Date :

Ümitsizlik ve Nedenleri-2

ümitsizlik ve nedenleri

ŞEYTAN

İnsanı ye`se düşüren başka bir sebep te sinsi Şeytan`dır. İnsan için devamlı, olumsuzlukları ve ye`se neden olan meseleleri telkin eder.Ta ki, kişiye ya da topluma kendi emellerini tatbik ettirsin. Kurân bu tabloyu vesvese ve Şeytan`ın telkinleri olarak tabir eder.

Şeytan, örneğin şunları telkin eder:

_ “Bu nasıl bir dünyadır?”

_ “Artık hayatın bir değeri kalmadı?”

_ “Ölmek daha iyidir!”

_ “Neden bu duruma düştüm, ne yaptim ki?”

_ “Bütün gayretlerden ve çalışmalardan sonra hâla... şu an bile kıymetimi bilmiyorlar”.

_ “O zaman...hislerimi, duygularımı, önemsediklerimi anlayabilecek kimse yoktur”.

_ “Bundan sonra...Nereye kadar sabredeyim?”

_ “Eğer dağ bile olsaydı şimdi yıkılırdı!”

_ “Artık ben bu olaylara tahâmmül edemem”.

_Ve...

Böylece Şeytan, o helak edici planlarını insanların üzerinde tatbik eder. Derken; kaçış, sapıklık...

_ “İslâm yok, Kurân hiç, topluma ve müslümanlara karşı sorumluluk ve düşkünlük hiç, inkılâbı geç,dini boş ver, tağut yakuttan daha iyi(!) Biz İslam`ı istemiyoruz baba!

Efendi! Eğer gençlerimiz bunalım geçiriyor ve evlerimiz de yıkılıyorsa (Bakın kardeşler! Şeytan, dininizden uzaklaşmanız için vargücüyle çabalamakta) o zaman biz İslam`ı ne yapacağız?”

Bu aşamadan sonra Şeytan artık kişiyi terk eder. Zira sinsi planını uygulamıştır. İnsan öyle bir duruma gelir ki dininden hiç bir eser kalmadığı gibi dünyada da huzurunu kaçırır. Neticede Şeytan sevindirilip Allah û Taâla gazaba getirilir.

KIT DÜŞÜNCE

Kurân; âhiret hayatının daha iyi, kalıcı ve ebedi olduğunu söyler (Âlâ: 18). Ancak kimileri az mükafatlar, küçük hisseler ve sınırlı şeylerle yetinerek kendilerini âhiretin semerelerinden mahrum ederler. Kıt düşünen biri; salihlerin, muttakîlerin ve mü`minlerin yeri olan cennetin yüksek makamlarına ulaşamaz. Çünkü; gevşek, dönek ve kıt bir düşünceye sahiptir. Düşüncesi yalnız keyif ve zevk üzerine kurulu biri, elli yaşına ulaşmışsa dahi ebedî hayat için herhangi bir hesap yapmaz. Halbuki sefer ne kadar uzun, önemli ve faydalıysa o oranda hazırlık yapılmalı ve yolculuğun her aşamasına göre bir azık çantası bulundurulmalıdır.

Evet, fertlerin bu kıt düşünceleri de ye`se ve ümitsizliğe sebep olmaktadır. Basit bir örnekle bunu açıklayalım:

Okula giden bir öğrenci, yüksek puanlar almak için uzun süre çaba ve gayret sarf eder. Ne yazık ki tam imtihana gireceği vakitten önce ailevî bir problemden dolayı babası onu döver. Bu öğrenci de babasına olan küskünlüğünden dolayı sınavına girmez ve okulundan olur. Bu durumda öğrenci acaba kınanmalı değil mi? Ya da uzun süredir topladığı birikimlerini bir çırpıda heder etmesi, kıt düşüncenin bir örneği değil mi? Nitekim bir sorundan dolayı, insanın her şeye küsmesi ve emegini boşa harcaması doğru ve mantıklı bir tavır değildir.


Ümitsizlik ve Nedenleri-1

İNSAN ÜMİTLE YAŞAR

  • Yazdır

    Arkadaşlarına gönder

    Yorumlar (0)