• Nombre de visites :
  • 1659
  • 10/2/2010
  • Date :

Anne Baba ve Ergenlik yaşındaki çocuklar 2

çocuk

Yapmamanız Gerekenler

  1- Onu yenmeye çalışmayın: gençler büyüklerin hep onlarla yarıştığını ve sürekli kendilerini yenerek bir üstünlük kazanmaya çalıştıklarını zannederler. Sizde sürekli onu yenmeye çalışmayın, zira kimse yenilmek istemez.

2- Kendi düşünce ve görüşlerinizi kabul etmesi için ona baskı yapmayın: zorla bir şeyi kabullendirmek istediğinizde, asla kabule etmeyeceğini ve hemen karşılık vereceğini kesin bilin.

  3- Onun hakkında hemen hüküm vermeyin: sonuca varmadan önce, birde onu dinlemeye çalışın. Onu en çok üzen noktalardan biride, hiç onu dinlemek istemeyişinizdir.

Onunla Konuşurken Bunlara Dikkat Edin

  1- Davranışlarına dikkat edin: çocuğunuzla o sakinken konuşmayı deneyin, bunu da davranışlarından anlaya bilirsiniz. Örneğin, acele ile evden çıkıp dışarı gitmek istiyor, bu esnada konuşmaya çalışmak faydasız olacaktır. Odasında sakin bir şekilde otururken deyin.

  2- Bazen beraberce yalnız olmaya çalışın: eğer eviniz kalabalıksa ve yalnız kalamıyorsanız, dışarıda bir şeyler içmek, parka gitmek v.b bahanelerle onunla yalnız kalmaya çalışın.

  3- Kendi bilgilerinizi ve hayat tecrübelerinizi onunla paylaşın: fakat söylediklerinizi ilginç buluyorsa devam edin, çünkü genelde gençler çok fazla büyüklerin konuşmalarını dinlemek istemezler.

  4- Onu konuşmaya itecek sorular sorun: insanlar hiçbir zaman sürekli dinlemekten hoşlanmazlar, herkes bir şekilde konuşan olmak ister. Bazen sizde ona sorular sorarak konuşmasına izin verin. Sorularınız evet veya hayır cevabı alacak şekilde olmasın, daha fazla konuşa bileceği şekilde sorun, mesela: “bu gün Türkçe dersinde neler yaptın?” gibi.

çocuk

  5- Konuşmalarınızın onu azarlamak ve yermek halini almamasına dikkat edin:

  6- Asla düşüncelerinden dolayı onu aşağılamayın: örneğin size bir konu hakkında görüşlerini söylediğinde hemen ona “çok aptalca, nasıl böyle düşünebilirsin?” gibi karşılık vermeyin. Onun sizin onaylamalarınıza ihtiyacı var.

7- Yaptığı yanlışları saygılı bir şekilde incelikle söyleyin: büyük bir insana nasıl saygı gösterip, ihtiramda bulunuyorsanız, aynı şekilde çocuğunuza da saygı göstermeniz gerekir.

  8- Sorunları ortaklaşa halledin: bazı konularda anlaşmazlığa düşmeniz kaçınılmazdır, sizin dediklerinizi de yapmadığı takdirde baskı uygulamayın, ortak bir kanıya varmak için beraberce oturup konuşun. Yani bir çeşit anlaşmaya varın. Örneğin siz ona; “ben hemen bu akşam odanı temizlemeni istiyorum” derseniz oda size; “hayır temizleyemem, şimdi arkadaşıma gidiyorum” diye cevap verecektir. Bunun için iyisi mi siz tatlı dille “odanın bu kadar dağınık olması hiç hoşuma gitmiyor, ne zaman temizleyip, düzelte bilirsin?” deyin, bu şekilde bir anlaşma yolu açmış olacaksınızdır.

 9- Genç sahibi olan anne ve babalar için “konuşmak” yerine “dinlemek” çok daha iyi ve faydalı olacaktır.

  10- Sürekli nasihat etmeyin: Genç, hiçbir zaman büyüklerinin nasihat ve öğütlerini dinlemek istemez. Bunun yerine ona değer verdiğinizi gösterin, konuşmasına izin verin ve düşüncelerinizi zorla kabullendirmeye çalışmayın.

  11- Sizinle konuştuğunda samimiyetinizi gösterin, yürekten onu dinlediğinizi ve sıkılmadığınızı belli ettirin.

12- Konuşma esnasında yanlış şeyler söylediğinde hemen kendinizi kaybedip, sinirlenmeyin.

  13- Çok önemli bazı sorunlarla ilgili onunla konuşmanız gerektiğinde; ikinizin de sakin olduğu zamanı seçin. Konuşmalarınızda hiçbir zaman “ben” diye konuşmayın. “Ben derslerinde tembel olmandan hoşlanmıyorum” demek yerine,“derslerine fazla önem vermiyorsun, senin için endişeleniyorum” deyebilirsiniz. Kendi endişelerinizi sakince anlatın ve sonra onun konuşmasına izin verin. Böylelikle hem ona değer vereceksiniz ve hem de kendisini düzeltmesine yardımcı olacaksınızıdır.

ZEHRANET


Anne Baba ve Ergenlik yaşındaki çocuklar 1

Ev Kazalarını Önleyin!

 

  • Yazdır

    Arkadaşlarına gönder

    Yorumlar (0)