• Nombre de visites :
  • 1471
  • 14/11/2009
  • Date :

Yaşayan Makina: İnsan  2

Kalp/Pompalama Sistemleri

kalp

  Henüz anne karnındayken atmaya başlayan kalp, dakikada 70-200 atışlık bir tempoyla yaşam boyunca hiç ara vermeden çalışır. Her çarpma arasında en fazla yarım saniye dinlenir. Bir gün içinde yaklaşık 10.000 kez atar. 60 kg.ağırlığındaki bir insanın kalbi dinlenme anında ortalama 6.5 lt. Kan pompalar. Bir ömür boyunca kalp, hacmi 300 m3 olan 500 tane havuzu doldurabilecek kadar kan pompalar. Yapay pompalama sistemleri bir bakıma muhtaç kalmadan bu kadar uzun süre yüksek verimlilikte çalışamazlar.

Kol/Kepçe

Kol, bir kaldıraç gibi çalışır. Dayanak noktası olarak dirseği kullanır ve üzerindeki kasları büzüp-kasarak hareketi sağlar.

  Kepçeler de kolla aynı prensiple çalışır. Ancak kepçe ağırlık ne olursa olsun hep aynı eforu sarf etmek zorundadır. Oysa kol kasları, kasılma miktarını değişen ağırlığa göre ayarlayabilir.

Göz/Fotoğraf Makinesi

göz

  Gözün retina tabakası bilinen tüm maddeler içinde ışığa en duyarlı olanıdır. Işığı algılayan farklı tipteki hücreler, görüş alanındaki en iyi görüntüyü yakalayacak biçimde düzenlenmiştir. Göz ayrıca otomatik odaklama yapar ve dış ortamın ışık değerine göre hassasiyetini ayarlar. Bu gibi özelikleriyle göz, dünyadaki tüm kameralardan ya da fotoğraf makinalarından çok daha üstündür.

Kulak/Hıfı

  İnsanın iç kulağındaki kirpiksi hücreler, mikrofonun yaptığı gibi,havadaki titreşimleri elektrik sinyallerine çevirir. Kulak sadece 20-20000 Hz. arası frekanslardaki sesleri algılar. Bu aralık, insan için seçilmiş çok ideal bir aralıktır.

Eğer insanın duyma aralığı daha geniş olsa, bu kez yerdeki karıncanın ayak seslerini veya atmosferdeki yüksek frekanslı ses dalgalarını da algılayacaktır. Daimi bir gürültünün yaşanacağı böyle bir durum ise insan için hiç de huzurlu olmayacaktır.

Savunma Sistemi/Ordu

  Organizmamız sayıları 200 milyarı bulan lenfosit (akyuvar) tarafından korunur. Askerler gibi onların da istihbarat sistemi, öldürücü savaş silahları ve özel savaş taktikleri bulunur. Ancak dünyadaki hiçbir ordu, savunma sistemi kadar dakik, kusursuz ve başarılı değildir. (Harun Yahya, Doğadaki Tasarım)

Hücre/Motor

  Hücre yakıt konusunda son derece tutumlu bir motordur. Yakıt olarak ATP olarak adlandırılan küçük molekülleri kullanır. Bu molekülleri kullanırken gösterdiği verimlilik ise, bilinen tüm motorlardan daha yüksektir. Ayrıca hücre, hiçbir teknolojik aygıtın yapamayacağı kadar çok ve karmaşık işlemi bir arada yürütür.


Yaşayan Makina: İnsan 1

Teknoloji nimet mi dert mi? (2)

 

  • Yazdır

    Arkadaşlarına gönder

    Yorumlar (0)