• Nombre de visites :
  • 1464
  • 28/10/2009
  • Date :

Diğer Dinlerde Mehdi İnancı 6

imam mehdi af
                                                                                                                           Diğer Dinlerde Mehdi İnancı 1

                                                                                                                           Diğer Dinlerde Mehdi İnancı 2

                                                                                                                           Diğer Dinlerde Mehdi İnancı 3

                                                                                                                           Diğer Dinlerde Mehdi İnancı 4

                                                                                                                            Diğer Dinlerde Mehdi İnancı 5

 

       Cabir diyor: "Hz. Ebu Cafer Muhammed Bakır (a.s)"a İmam"ın ilmini sordum. Hazret şöyle buyurdular: "Ey Cabir! Peygamberler ve vasilerinde beş ruh bulunmaktadır: Ruh-ül Kudus, ruh-ül iman, ruh-ül hayat, ruh-ül kuvvet ve ruh-üş şehvet. Ey Cabir! İşte onlar Arş"ın altından yerin altına kadar olanları Ruh-ül Kudus ile bilmekteler." Sonra da şöyle buyurdu: "Ey Cabir! Ruh-ül Kudus dışındaki bu dört ruha bir arize gelebilir ve yanılgıya kapılabilirler. Ruh-ül Kudus ise ne lahve dalır, ne de hafifliğe kapılır." (1)Kur"an-ı Kerim"de peygamberlerin Ruh-ül Kudus denen özel bir ilahi ruh vasıtasıyla donatıldığını beyan etmektedir. Allah Teala şöyle buyurmaktadır:"(O), dereceleri yükselten, Arş sahibi (Allah), kavuşma gününü ihtar etmek için emrinden olan Ruhu, kullarından dilediğine indirir." (2)

     Keza şöyle buyurmuştur: "Melekleri, kullarından dilediğine, emrinden olan Ruh ile indirir: "(İnsanları) uyarın ki, Benden başka ilah yoktur. Benden sakının" (3)

     Hz. İsa (a.s) hakkında peygamberlerine indirdiğini belirttiği ruhun Ruh-ül Kudus olduğunu açıkça beyan ederek şöyle buyurmuştur: "Allah, "Ey Meryem oğlu İsa! Sana ve anana olan nimetimi an" demişti, "Seni Ruh-ul Kudüs ile desteklemiştim; beşikte ve yetişkin iken insanlarla konuşu­yordun; sana Kitâbı, hikmeti, Tevrat"ı ve İncil"i öğretmiştim. Sen iznimle, çamurdan kuş gibi bir şey yapmış ona üflemiştin de iznimle kuş olmuştu; anadan doğma körü, alacalıyı iznimle iyi etmiştin. Ölüleri iznimle diriltiyordun. İsrâiloğullarına belgelerle geldiğinde, onlardan inkâr edenler, "Bu apaçık bir büyüdür" demişlerdi de Ben onların sana zarar vermelerini önlemiştim." (4)

     Hz. Resül hakkında da şöyle buyurmuştur: "İşte sana da emrimizden olan bir Ruh vahyettik; sen Kitâb nedir, iman ne­dir önceleri bilmezdin, fakat Biz onu, kullarımızdan dilediğimizi onunla doğru yola eriştirdiğimiz bir nûr kıldık." (5)

     Ebu Besir diyor: "Hz. Ebu Abdullah İmam Cafer Sadık (a.s)"a Allah Teala"nın "İşte sana da emrimizden olan bir Ruh vahyettik..." ayetini sordum. İmam (a.s) şöyle buyurdu: "O, Allah Azze ve Celle"nin yaratıklarından Cebrail ve Mikail"den daha büyük olan bir yaratığıdır. O, Hz. Resulullah (s.a.a) ile beraberdi. Ona bilgi verir ve onu koruyordu. O, Hazret"ten sonra İmamlarla beraberdir." (6)

     Kur"an-ı Kerim"in bu açıklamalardan, Tevrat"ın ahır zamanda gelerek dünyayı islah edeceğini bildirdiği büyük ıslahçının (Hz.Mehdi (a.s)"ın) Ruh-ül Kudus tarafından destekleneceğine dair olan beyanının ilahi beyanlara aykırı olmadığı gibi, kesin ilahi beyanın bu doğrultuda olduğu açıkça anlaşılmaktadır. Çünkü Kur"an-ı Kerim bütün ilahe temsilcilerin en belirgin özelliklerinin bu özellik olduğunu açıkça beyan etmektedir.

     Metinde vurgulanan üçüncü özellik; "ve gözlerinin gördüğüne göre hükmetmeyecek, ve kulaklarının işittiğine göre karar vermeyecek;" tabiriyle ifade edilmiştir.

       Bu cümle İmam Mehdi (a.s)"ın olayların zahiri görünüm ve zahiri duyumuna göre değil, gerçek mahiyetlerine göre hükmedeceğine işaret etmektedir. Nitekim, Ehl-i Beyt kanalından gelen bir çok hadiste İmam (a.s)"ın bu özelliğine işaretle; "Kıyam edecek Mehdi (a.s) kıyam ettiğinde, insanlardan delil ve tanık talep etmeyecek ve Davud ve Süleyman (a.s)"ın yöntemiyle hükmedecektir" (7) buyrulmuştur.

-----------------------------------------------------------

(1) - Usul-ü Kafi, c. 1, s. 172.

(2) - Mü"min, 15.

(3) - Nahl/2.

(4) - Maide/110.

(5) - Şura/52.

(6) - Usul-ü Kafi, c. 1, s. 273.

(8) - Bihar-ül Envar, c. 52, s. 286, 291, 313, 320, 336, 338, 339, 369,381, 389, 390.

  • Yazdır

    Arkadaşlarına gönder

    Yorumlar (0)