• Nombre de visites :
  • 1584
  • 26/10/2009
  • Date :

Diğer Dinlerde Mehdi İnancı 5

imam mehdi af

 

                                                                                                                                     Diğer Dinlerde Mehdi İnancı 1

                                                                                                                                     Diğer Dinlerde Mehdi İnancı 2

                                                                                                                                     Diğer Dinlerde Mehdi İnancı 3

                                                                                                                                     Diğer Dinlerde Mehdi İnancı 4


    Bu üçüncü tevile Sahl bin Sa'd (r.) da kail olmuştur. Sa'd şöyle demiştir: "Bu rüya şudur ki, Hz. Resulullah (s.a.a) Umeyye Oğulları'nın minberine maymunların sıçraması gibi sıçrayarak çıktığını rüyada görüyordu. Hazret buna üzüldü ve o günden itibaren ölene kadar artık güldüğü görülmedi. İşte bu ayet nazil olarak Hazret'e onların hükümdarlıklarını ve çıkışlarını, insanları için bir imtihan vesilesi kıldığını bildirdi. Zaten Hz. Hasan bin Ali de Muaviye'ye biat ederken, "Bilmem belki de o sizi denemek ve bir süreye kadar yaşatmak içindir." (1) ayetini okumuştu." (2)

      Yine Kurtubi şöyle der: "İbn-i Abbas bu ağaçtan maksadın Umeyye Oğulları olduğunu söylemiştir...

     Aişe de Mervan'a:"Allah, sen babanın sulbünde olduğun halde onu lanetlemiştir. Öyleyse, sen de Allah'ın lanetlediğinin bir parçasısındır" demiştir." (3)

       Kısacası, Kur'an'da geçen temiz ağaç'tan maksadın Hz. Resül ve Ehl-i Beyt'i olduğu; çirkin ağaç ve Resulullah'ı üzen rüyadan da Umeyye Oğulları ve onların hükümdarlığı kastedildiği, Ehl-i Beyt mektebi müfessir ve hadisçilerine ilaveten, Taberi, Kurtubi, İbn-i Kesir ve Dürr-ül Mensur tefsirinin sahibi gibi, Ehl-i Sünnet'in önde gelen müfessir ve hadisçilerinin ayetin bir muhtemel yorumu olarak zikredip, hadis naklettiği bir husustur. Zaten bizim de bunları zikretmekten maksadımız, mezkur ayetler hakkında kesin bir yorum ortaya koymak değildir. Biz sadece Kur'an'da geçen temiz kelime ve temiz ağacın tatbik açısından Hz. Resul ve pak Ehl-i Beyt'ine de yorumlandığını ve bu hususta Ehl-i Beyt ve Ehl-i Sünnet ekolunca hadisler nakledildiğini göstermektir. Özellikle de Allah Teala'nın Hz. İsa'dan bahsederken onu kendisinin bir kelimesi (sözü) olarak nitelediğini ve Hz. Meryem hakkında da onu güzel bir bitki gibi yeşerttiğinden bahsetmektedir. Allah Teala Hz. İsa (a.s) hakkında şöyle buyuruyor: "Hani melekler demişti ki: "Ey Meryem! Allah seni, kendisinden bir kelime (söz) ile müjdeliyor. Adı Meryem oğlu İsa Mesih'tır; dünyada da, ahirette de (Allah'a) yakın olanlardandır." (4) Hz. Meryem hakkında da şöyle buyuruyor: "Rabbı onu güzel bir şekilde kabul buyurdu; onu güzel bir bitki gibi yeşertti..." (5)  O halde bir insana söz, ağaç ve bitki, Kur'an'ın ve ilahi kitapların beyan üsluplarından biridir. Dolayısıyla Tevrat'tan naklettiğimiz ibarette de Hz. Mehdi (a.s)'ın Yassenin kötüğünden çıkan bir fidan olarak nitelenmesi, ilahi beyanlara yabancı bir beyan değildir. Bilhassa Tevrat'ın sonraki ibarelerinden Allah'ın teyidine mazhar olan büyük bir insandan söz edildiği açıkça gözler önündedir.

      Metnin ikinci cümlesi; "Ve RABBİN Ruhu, hikmet ve anlayış ruhu, öğüt ve kuvvet ruhu, bilgi ve RAB korkusu ruhu onun üzerinde kalacak" idi.

Bu özellik, bütün ilahi önderlerin başta gelen ve onları diğerlerinden ayıran en önemli özellikleridir. Çünkü bütün ilahi önderler Ruh-ül Kudüs denen Rab ruhuyla teyit edilmektedirler.

-------------------------------------------------------------------

(1) - Enbiya/111.

(2) - Tefsir-i Kurtubi, mezkur ayetin tefsiri.

(3) - Tefsir-i Kurtubi, mezkur ayetin tefsiri.

(4) - Al-i İmran/ 45.

(5) - Al-i İmran/37.

  • Yazdır

    Arkadaşlarına gönder

    Yorumlar (0)