• Nombre de visites :
  • 13261
  • 5/12/2009
  • Date :

Kur'ân İlimleri

kuran ilimleri

Eser adı: Kur'ân İlimleri

Yazar: Muhammed Hadi Marifet

Yayınevi: Kevser Yayınları

  Kur'ân İlimleri veya Kur'ânî İlimler tabiri; Kur'ân'ın tanınması ve muhtelif yönlerinin bilinmesine yardımcı olan ilimler için kullanılan bir kavramdır. Kur'ânî ilimler ile Kur'ânî maarif arasındaki fark şudur: Kur'ânî ilimler, Kur'ân dışındaki ve Kur'ân'ın anlaşılmasına yardımcı olan ilimlerdir ve Kur'ân'ın muhtevası ve tefsiriyle doğrudan ilişkisi yoktur. Kur'ânî maarif veya bilgiler ise, Kur'ân'ın içeriği ve tefsiriyle doğrudan alakalıdır. Başka bir ifadeyle, Kur'ânî ilimler, Kur'ânî maarifin mukaddimesidir.

  Kur'ânî İlimler: Kur'ân'ın bilinmesi ve muhtelif yönlerinin anlaşılması için hazırlık mahiyeti taşıyan ilimlerdir. Vahiy, Kur'ân'ın nüzul şekli, nüzulün tertip ve süresi, Kur'ân'ın toplatılması ve çoğaltılması, vahiy kâtipleri, mushafların denkleştirilmesi, kıraatin oluşumu, kıraatler arasındaki ihtilafın kaynağı, Kur'ân'ın tahrif edilmemiş olması ve delil oluşu, nasıh ve mensuh, muhkem ve müteşabih ayetler, Kur'ân'ın mucize oluşu, esbab-ı nüzul ve benzeri konular, Kur'ânî ilimlerin kapsamına girmektedir.

  Elinizdeki mevcut kitap altı ciltlik "et-Temhid Fi Ulumi'l-Kur'ân" ile "Siyanetu'l-Kur'ân Mine't-Tahrif eserlerinin özeti ve yeniden kaleme alınmasından meydana gelmiş bulunmaktadır.


Ruhun Uyanışı

Kur'an'da İnsan Tanımı

 

  • Yazdır

    Arkadaşlarına gönder

    Yorumlar (0)