• Nombre de visites :
  • 2369
  • 23/2/2014
  • Date :

Dünyanın En Büyük 10 Camisi-2

dünyanın en büyük 10 camisi

İmam Camisi - İran

Şah Abbas Safavi döneminde Pers imparatorluğu'nun başkenti İsfahan'a taşınmıştır. Ünlü Naqsh-e Jahan meydanı bu dönemde inşa edilmiştir, meydanın güney cephesi İmam Camisi manzarasına en güzel açıdan ulaşılabilecek noktadır.

Meydandan mescide açılan ana kapıdan caminin diğer kısımları birbirine bağlanıyor. Caminin dört tarafı kubbelerle çevrilidir ve her bir kubbe kemerle çevrelenmiştir. Kıbleye dönük mavi renkteki kubbe en ihtişamlı ve en büyük olanıdır. Bu ana kubbenin üzerindeki işlemeler, akustik yapısı ve kubbenin altındaki yansımalar özellikle görülmesi gereken kısımdır. Caminin duvarları 7 renkten oluşan mozaikle kaplıdır ve kaligrafik işlemeler bu baş döndürücü güzelliğe ayrı bir hava katmıştır. Kesin olarak tamamlanma tarihi belli değildir, 1611'de inşa edilmeye başlandığı biliniyor.

Sheikh Zayed Bin Sultan Al Nahyan Camisi - Dubai

"Grand Mosque" şehrin yerlilerinin Sheikh Zayed Bin Sultan Al Nahyan Camisine verdikleri isimdir. 82 minareli cami Abu Dhabi'de inşa edildi ve 2007'de halka açıldı.

Caminin ana kubbesi 32.8 metre ene, 85 metre uzunluğa sahip. Bir kubbe için bu ebatlar, kubbeyi dünyanın en büyüğü ünvanına kavuşturdu. Ana dua salonu iki alanda dünya birinciliğine sahip . Biri dünyanın en büyük el dokuması halısıyla kaplı olması, diğeri ise dünyanın en büyük şamdanının yapı içinde olması. Sheikh Zayed 2004 yılında hayatını kaybetti ve mozolesi mescidin bahçesine konuldu. Modern bir harika olarak kayıtlara geçmiştir.

2. Hasan Camisi - Morocco

2. Hasan Camisi Morocco'nun Kazablanka şehrindedir. Kral Hasan halkına güzel bir yapıt bahşetmek istemiştir ve toplam tutarı 800 milyon dolardır. Dünya harikası bu mağribi yapı 1993'te tamamlanmıştır. Isıtmalı yerleri, elektrikli kapıları, hareketli çatısı ve minaresinde Mekke'ye lazerle ışın gönderen bir sistemi vardır.

210 metrelik minaresi bu yapıyı dünyada gelmiş geçmiş inşa edilmiş en uzun dini bina olarak kayda geçirmiştir. Yapının en dikkat çekici özelliği bulundugu konumdur. Atlantik okyanusuna bakan bir çıkıntı üzerine inşa edilmiştir. Mescidin bir kısmının zemini camdan yapılmıştır ki ibadet edenler altında direkt okyanusu görebilsinler. Ama bu kısmın kullanımı yalnızca krallığın kullanımına açıktır.

Mescid-i Nebevi

Mescid-i Nebevi Hazreti Muhammed'in (s.a.a) camisi olarak bilinir. İslam peygamberi Hazreti Muhammed bu camiyi döneminde kendisi inşa etmiştir. Mekke'den Medine'ye göçünden sonraki evidir burası. Haliyle bu iki şehir de İslamiyet ve Hazreti Muhammed (s.a.a) ile bağdaştırılır. İnşa edildiği tarihten beri defalarca restore edilmiştir ve dünyanın ikinci büyük mescididir.

105 metrelik 10 minaresi ve Hazreti Muhammed (s.a.a) ile özdeşleştiren renk olan yeşil kubbesi vardır. Burası ana kubbedir ve Hazreti Muhammed'in (s.a.a) mezarı da buradadır. Caminin ortasında bulunan küçük bahçe minberden mezara kadar uzanan bir alandır.

Mescid-i Haram - Kabe

Suudi Arabistan'ın Mekke kentinde yer alan Mescid-i Haram dünyanın en kutsal ve en büyük mescididir. İslamiyetin en kutsal bölgesi olan Kabe'nin bu mescid içinde olması, en kutsal yer olması için yeterli bir sebep. Bir milyondan fazla kişinin Hac görevinin tamamlamak için ziyaret ettiği yerdir. Müslümanların inancına göre, Kabe Hazreti Adem tarafından dünyadaki ilk inşa edilmiş binadır. Sonrasında Hazreti İbrahim ve son olarak da Hazreti Muhammed (s.a.a) tarafından yenilenmiş bir yerdir.

Müslümanla ibadet ederken Kabe'ye doğru yönelirler. Kabe yönelinen yer oldugu için, Kabe'de ibadet edenlerin herhangi bir yerde durması kabul edilirken, dünya genelindeki diğer camilerde herkes Kabe'ye yönelmek zorundadır. Ebat olarak bazı açılardan diğer camilere oranla daha küçük olsa da, kutsallık bakımından Müslümanların en kutsal ibadet yeridir.

Ehlibeytalimleri


Dünyanın En Büyük 10 Camisi-1

  • Yazdır

    Arkadaşlarına gönder

    Yorumlar (0)