• Nombre de visites :
  • 2636
  • 30/11/2013
  • Date :

İmamın Tayini Meselesi

imamın tayini meselesi

'Siz Hz. Mehdi'nin kıyamını kabul ediyorsunuz, ama imamı insanlar seçer diyorsunuz. O zaman oyunuzu kullanın ve İmam Mehdi'yi seçin' dediğimizde; 'Hayır, Hz. Mehdi'yi Allah seçmeli' diye cevap veriyorlar. O zaman biz de diyoruz ki: ' İlk İmam'ı nasıl siz seçtiniz de son İmam'ı Allah seçmeli diyorsunuz!.' Eğer insanların İmam'ını Allah-u Teala seçmeli ise o zaman ilk İmam'ı ve son İmam'ı da Allah-u Teala tayin etmeli değil mi? Siz ilk İmam'a gelince ' İnsanlar toplandı, cemiyetin büyükleri geldi ve halifeyi seçtiler' diyorsunuz. Eğer ilk imama oy verip geçtiyseniz, tekrar oy verin de İmam Mehdi'yi seçin! Nasıl oluyor da dünyanın son hakiminin tayini Allah-u Teala yapıyor da ilk imam ve hakimin tayinini insanlar yapıyor!?

Aslında imamın tayini Allah-u Teala'nin iradesindedir insanların değil! Kur'an-ı Kerim'de şöyle buyurulmuştur: «وَ رَبُّكَ يخْلُقُ ما يشاءُ وَ يخْتارُ ما كانَ لَهُمُ الْخِيرَة» Ve Rabbin, dilediğini yaratır ve seçer. Ve seçim hakkı onlara ait değildir...'(Kısas suresi 68. ayet). Yine başka bir ayette şöyle buyurulmuştur:...  «وَأَمْرُهُمْ شُورَى بَينَهُمْ»Ve onlar, işlerini aralarında toplanıp istişare ederler...' (Şura Suresi 38. ayet), «أَمْرُهُمْ» yani işlerinde, aralarında toplanmalı ve istişare etmeliler. Ama İmamet konusu bu 'işlerinde'n değildir. «أَمْرُ الله»  Allah-u Teala'nın işidir. Allah-u Tala Hz. İbrahim (as)'i imam tayin etti ve şöyle buyurdu: «إِنِّي جَاعِلُكَ لِلنَّاسِ إِمَامًا» “Muhakkak ki Ben, seni insanlara imam kılacağım.”‌ (Bakara suresi 124. ayet) Hz. İbrahim (as): “Benim zürriyetimden de (imamlar kıl).”‌ deyince; Allah-u Teala şöyle buyurdu: «لاَ ينَالُ عَهْدِي الظّالِمين»  “Benim ahdime (imamlık ve önderlik rahmetime) zâlimler nail olamaz.”‌ Yani neslinden zürriyetinden zalim olanlar imamet makamına erişemezler. Dolayısıyla İmamet Allah-u Teala'nın iradesindedir. Allah'ın iradesi insanların iradesinden üstündür. Kur'an-ı Kerim'in başka bir ayettinde şöyle buyurulmuştur: «أَوْفُوا بِعَهْدي أُوفِ بِعَهْدِكُم‏»  Ve (böylece) Ben de size olan ahdimi yerine getireyim. (Bakara suresi 40. ayet) Siz benim ahdime uyun Ben de size olan ahdimi yerine getireyim. Eğer siz Benim seçtiğim imama uyarsanız Ben de size olan ahdimi yerine getiririm. Sizi dünyada saadet ehlinden kılar ve ahirette ebedi cennetime sokarım.

Kur'an-ı Kerim'in başka bir ayetinde: «ما كانَ لِمُۆْمِنٍ وَ لا مُۆْمِنَةٍ إِذا قَضَى اللَّهُ وَ رَسُولُهُ أَمْراً أَنْ يكُونَ لَهُمُ الْخِيرَةُ مِنْ أَمْرِهِمْ وَ مَنْ يعْصِ اللَّهَ وَ رَسُولَهُ فَقَدْ ضَلَّ ضَلالاً مُبيناً» Ve mü'min erkek ve mü'min kadının, Allah ve O'nun Resûl'ü, onlar için bir işin olmasına hükmettiği (karar verdiği) zaman, kendi işlerinde seçim hakkı olamaz. Ve kim, Allah ve O'nun Resûl'üne asi olursa (itaat etmezse), o taktirde apaçık bir dalâlet ile sapmış olur. (Ahzab suresi 36. ayet).

Allah-u Teala 'Peygamber'den sonra insanların imamı Ali'dir' dediği zaman hiçkimse 'halifenin tayini ve seçimi bizdedir' diyemez. Ve bugün 'bu tarihi bir olaydı ve geçti' diyemez. Dolayısıyla iyi düşünmeliyiz. Biz şuanda masum imamın gıybet dönemindeyiz. O hazreti tayin edenin emrine uymalıyız. İmam zaman (as) insanların velayetini takvalı, zühdlü,  heva ve hevesten uzak alimlere emanet etmiştir.

Hüccet-ül İslam Muhsin Kıraati

Çeviri:Ürün Özedönüş


Kuranda Gadir-i Hum-1

Kuranda Gadir-i Hum [2]

  • Yazdır

    Arkadaşlarına gönder

    Yorumlar (0)