• Nombre de visites :
  • 2227
  • 1/8/2011
  • Date :

Hüseyin Kulu Hemedani (2)

hüseyin kulu hemedani

Seyyid Ali Şuşteri buyurdular: söyleyin içeri gelsin, içeri girdiğimde Şeyh Ensari’yi öğrencilerin oturduğu gibi Seyyid Ali’yi de üstatların oturduğu gibi oturarak bir şeyler anlattığını gördüm.

O anda içimden bundan sonra Seyyid’in derslerine katılmam gerektiğini geçirdim. O gün toplantı bittikten sonra kalktığımda Seyyid şöyle buyurdu: Şeyh’in başı çok kalabalıktır, bundan dolayı devamlı buraya gelememekte, ama eğer sen istersen başka günlerde buraya gelebilirsin.

Böylelikle Ahunt Molla Hüseyin Kulu Hemedani aradığı mümtaz üstadını buluyor.

Üstadın inayetleri

Ağa Bozorg Tahrani’nin naklettiği öykü Seyyid’in, Molla Hüseyin Kulu Hemedani’ye olan özel inayetini göz önüne sermektedir.

Ahunt Molla Hüseyin Kulu Hemedani Necef-i Eşref’deki eğitim ve öğretim günlerinde Selimiye Medresesinde bir odası vardı, o günlerde çok ağır bir hastalık geçirerek hasta döşeğinde yatmaktaydı.

Seyyid Ali’nin bağlılarından olan bir doktor Seyyid’in yanına gittiğinde hemen Molla Hüseyin Kulu Hemedani’yi tedavi etmesi için Selimiye Medresesine gitmesini ister.

Doktor Ahunt’u muayene ettikten sonra üstadın yanına gelerek, Ahund’un durumunun ağır olduğunu ve tedavisinin çok masraflı olduğunu söyler.

Seyyid, onun tedavisi yüz tümen de olsa onu iyileştir, der.

Ağa Bozorg Tahrani’nin anlattığına göre o zamanlar Necef’de çok az zengin kişinin bu kadar parası vardı. Gerçekten rakam çok büyük bir miktardı...

Kemal Yolunda İstikamet

Üstat Molla Hüseyin Kulu Hemedani’nin hayatını anlatanlara göre üstat kemale ermek için çok büyük zahmetler çekmiş ve işin başında yıllar sonra bu zahmetlerin neticesini almıştır.

Ayetullah Hasan Zade Amuli “Ariflerin Şeyhi Ahunt Molla Hüseyin Kulu Hemedani”nin makamının anısına düzenlenen konferanst şöyle buyurmuştur:

Hz. Ayetullah Molla Hüseyin Kulu Hemedani yirmi iki yıl sonra netice almıştır ve her kim geç netice almışsa daha çok pişerek, güçlü ve daha üstün netice alır; çünkü hazırlık ve istidatları daha çok olur.

 Ahunt Molla Hüseyin Kulu Hemedani’nin gözü bir gün eyvanda kuru bir ekmek parçasına ilişiyor. Bir güvercin onu yemek için uçarak ekmeğin yanına geliyor ama gagasıyla onu parçalayamıyor.

Güvercin yeniden uçarak yanına geliyor, bu kaç kere böylece devam eder, en sonunda kuru ekmeği parçalamayı başarır ve onu yiyerek tekrar uçarak gözden kaybolur. Ahunt Molla Kulu Hemedani de bu olaydan ilham alarak sabretmesi gerektiğini anlar.

Böyle bir ruhi makamı olduğundan Ahunt Molla Hüseyin Kulu Hemedani 300 evliya terbiye ederek onları üç kısıma ayırır. Bir grup gündüzleri, diğer bir grup yatsı namazından sonra ve bir grupta seher vakitleri feyizlerinden yararlanmak için huzurlarına gelirlerdi. 

Merhum Ahunt Molla Hüseyin Kulu Hemedani’nin Siyre ve Yöntemi 


Hüseyin Kulu Hemedani (1)

Seyit Ali Gazi

İbn-i Arabi (1)

Muhammed Bin Mesud Ayyaşî

Seyyit Kadı Nurullah Şuşterî

  • Yazdır

    Arkadaşlarına gönder

    Yorumlar (0)