• Nombre de visites :
  • 2538
  • 12/3/2017
  • Date :

Haccın Sırları 1 

haccın sırları 1

 

Nöro linguistik programlama (Neuro-Linguistic Programming) bilim adamları, insanın gücünü tüketen şeyin, keder, üzüntü ve insanların yaşamlarında karşılaştığı problemler olduğunu vurgulamışlardır. Sarsılan bu dengeyi sağlayabilmenin en iyi yolunun ise, olaylar sonucunda karşılaşılan bu "olumsuz yük"ü boşaltmak ve ondan kurtulmak olduğunu söylemişlerdir. İnsanın daha güzel bir hayat yaşayabilmesi, enerjisini daha iyi ve daha verimli hale getirebilmesi için bu yükten kurtulması zorunlu bir şeydir. İşte hac, bu işi gerçekleştiren en iyi araçtır. Yüce Allah şöyle buyuruyor: "Kendilerine ait bir takım yararları yakinen görmeleri, Allah’ın kendilerine rızık olarak verdiği kurbanlık hayvanlar üzerine belli günlerde Allah’ın adını anmaları (kurban kesmeleri için) kabeye gelsinler.” (Hac: 28)

-   Hac yolculuğu şüphesiz en güzel spor çeşitlerinden biridir. Onda yürüyüş, düşünme ve tevazu gibi bir çok spor çeşidi vardır. Bütün bunlar vücut için faydalı olan spor çeşitlerdir. Bazı islami araştırmalara göre hac yolculuğu, vücudun direnç sisteminin güçlendirip artırmakta, böylece müminin güç ve sıhhatı artırmaktadır. Yüce Allah şöyle buyuruyor: “Onlarda (kurbanlık hayvan veya hac fiillerinde) sizin için belli bir süreye kadar bir takım yararlar vardır. Sonra bunların varacakları yer, Beytü’l-Atik olan Kabe’ye kadardır” (Hac:33).   

   Kuranda zikredilen yüce bir ayette yeryüzünün düz olmayıp yuvarlak olduğuna işaret vardır. Allah (c.c.) Hz. İbrahim’e emrederek, insanlara çağırıda bulunmasını ve hacca gelmeleri için bu nidaya icabet etmelerini istedi. Yüce Allah şöyle buyurdu: “İnsanlar arasında haccı ilan et ki, gerek yaya olarak, gerekse nice uzak yoldan gelen yorgun argın develer üzerinde sana (kabeye) gelsinler. (Hac:27) 

( يَأْتِينَ مِنْ كُلِّ فَجٍّ عَمِيق ٍ)

Buradaki mucize; (Nice uzak yoldan) ayetinde açıkça tecelli etmektedir. Ayette geçen (Amik) kelimesinde, yeryüzünde farklı derinlik ve uzaklıkların bulunduğuna delalet vardır. Bu da yeryüzünün yuvarlak olduğunu göstermektedir. Allah’ın kudreti ne yücedir.  

Abduldaem Al-Kaheel

  • Yazdır

    Arkadaşlarına gönder

    Yorumlar (0)