• Nombre de visites :
  • 2750
  • 16/1/2017
  • Date :

Sır Saklamak!?

Sır, saklanması gereken ve sadece özel kimselere söylenebilecek bilgilerdir...

SIR NEDİR?

Sır, gizletilmesi gereken ve sadece özel kimselere söylenebilecek bilgilerdir. Her kişi, aile, kurum ve toplumun ve başkalarının bilmemesi gereken sırları vardır. Sırların, kişiler ve kurumlara göre önemi de değişmektedir. bundan dolayı olsa gerek ki adına sır denilmiştir. zira birbaşkasının bilmemesi gereken durumdur.

sır saklamak!?

 

sır saklamanın zarureti

Her insanın kendisi hakkında ya da başkası hakkında, başkalarının bilmemesi gereken bilgiler vardır ki mutlaka saklı tutulmalı ve gizletilmelidir. Özellikle de sırların açılmasının kolay olduğu bu zamanda. ve çağda daha fazla dikkat etmemiz gerekmektedir.

İmam Ali (a.s) buyurdu:

اَلظَّفَرُ بِالْحَزْمِ وَالْحَزْمُ بِاِجالَةِ الرَّاءْیِ وَ الرَّاءْیُ بِتَحْصینِ الاَسْرارِ

‘Başarının güçlü adıma ihtiyacı vardır. Oda düşünceye bağlıdır. Düşünce de sırları gizletmeyle güçlü olur. (Nehcul Belaga)

İmam Ali (as) buyurdu:

اَنْجَحُ الاُمُورِ ما اَحاطَ بِهِ الْکِتْمانُ

‘En başarılı iş, gizli tutulan iştir.’ (Şerh’u Ğurer’ul Hikem C2 S458)

İmam Sadık (a.s):

اِفْشاءُ السِّرِّ سُقُوطٌ

Sırrı açmak düşüş demektir. (Bihar’ul Envar C78 S229)

Sır neden açılır?

A: Fazla konuşmak: Fazla konuşan kimse her şeyi konuşmak istediğinden dolayı sır tutamaz ve kendisinde saklı tuttuğu sırrı mutlaka açığa verir.

B: Kendini göstermek: Kendini göstermek ve etrafına kendisinin farklı olduğunu ispatlamak için başkalarının bilmediği bir şeyi söylemek ister.

C: Arkadaşlık: Arkadaşlık birçok sırrın açılmasına sebeptir.

İmam Sadık (a.s):

لا تُطْلِعْ صَدیقَکَ مِنْ سِرِّکَ اِلاّ عَلی ما لَوِاطَّلَعَ عَلَیْهِ عَدُوُّکَ لَمْ یَضُرَّکَ فَاِنَّ الصَّدیقَ قَدْ یَکُونُ عَدُوَّکَ یَوْماً ما

"Dostuna söyleyeceğin sırları öyle seç ki düşmanın bile öğrendiğinde sana zarar veremesin. Çünkü dostunun da bir gün dönüp düşmanın olması mümkündür." (Sefinet’ul Bihar C2 S469)

D: Duygusallık ve sinirlilik: Sinirlendiğinde kendini tutamayan kimseler. Zira insan sinirlendiği zaman akıl yoluyla değilde genel itibariyle hisleriyle hareket etmektedir.

E: Hareket ve davranışlar: Bazı hareket ve davranışlar sırrın üzerinin açılmasına neden olur.

F: İletişim araçları: Telefon, mesaj, mektup vs…

 

İlahiyatçı Ali Çalar

Ehlibeyt 

  • Yazdır

    Arkadaşlarına gönder

    Yorumlar (0)