• Nombre de visites :
  • 3969
  • 17/11/2014
  • Date :

Şükür Secdesini Esrarı

şükür secdesini esrarı

Verilen her nimet için Allah’a şükrederek teşekkür etmek o nimetin daha da artmasına sebep olur. Hz Musa kendi kavmine şöyle buyurmuştur: Allah şöyle emretmiştir;eğer şükrederseniz nimetimi size artırırım eğer küfrederseniz benim azabım pek şiddetlidir. Bundan daha büyük nimet ve tevfik olabilir mi ki Yaradan insana lütuf ederek kendisini hatırlatmaktadır.

İmam Rıza şöyle buyurmaktadır: Şükür secdesi namazdan sonra vaciptir, en azından secdede üç kez Allah’a şükür«شکراً لله» kelimesini söylemek namazın başarıyla yerine getirilmesi ve kabul olması için teşekkür etmek vaciptir.(1) Namazın hakikatını anlayan kimse en büyük başarının farkına varan ve şükür secdesi kavramını daha fazla hisseden kimsedir.

Şükür Secdesinin Faydaları

İmam Rıza şöyle buyurmakta; şükür secdesinin en önemli eserlerinden birisi namaz sırasında bazı mevcut eksikliklerin giderilmesidir. (2)

-Allah’ın rızayetini, hoşnutluğunu ve memnuniyetini kazanma

-Allah ve kul arasındaki perdelerin kalkması

-İnsanların özveriyle ibadetinden meleklerin şaşırması

-Allah’ın şükredenle iftiharı, övünmesi

-Allah’ın kulundan teşekkürü

-Allah’ın lütuf ve merhametinden faydalanmak

-Allah’ın hakikat yolunu anlamak ve görmek

İmam Sadık’ın sözleriyle şükür secdesinin faydaları ve etkileri şöyledir: Eğer kul namaz ve ibadetinde Allah’ın memnuniyetini ve hoşnutluğunu kazanmak isterse bunu şükür secdesiyle tamamlar. Şöyleki Allah’ın tayin ettiği melekler sürekli Allah’ı takdis ve tesbih etmektedirler. İlahi rahmet secde eden bir kişiye ulaştığında melekler şaşırmakta Allah meleklerine anlayacakları dilde seslenmekte ve onlara ‘ey benim meleklerim geliniz ve iyi bakınız benim kulum farz ibadetlerine ek olarak şükür secdesine indi ve benden vacip namazını kabul etmem için teşekkür ediyor. Şimdi ise ben onun Rabbi olduğuma göre kuluma teşekkür ederek yüzümü göstermeliyim’; Yaratıcının yansımalarını görmek ve anlamaktan kasıt onun mazharını görmektir ve onlarında en yükseği Ehlibeytin ve imamların masumiyeti ve saflığıdır (3) ki Halık mahlukundan teşekkür etmekte yani en büyük ilahi lütuf cennetten, ilahi rızayetten, rahmetten, bağışlanmadan daha yüce ve büyüktür.

Şükür Secdesinin Kalitesi

İmam Rıza (as) şöyle söylemekte; en az şükür secdesinde üç kez «شکراً لله» denmelidir. Namazdan sonraki secdede Hz Rıza (as)dan 500 «سبحان‌الله» söylediği duyulmuştur. Buda secdede kesinlikle «شکراً لله» demenin gerekmediğini göstermektedir. Belki Allah’a teşekkür başlığı altında yapılan ve Allah’ı hatırlamak için yapılan her zikir cayizdir. Ve izin verilen herhangi bir miktarın fazileti daha çoktur. Sık sık olduğu gibi Musa bin Cafer sabah namazından sonra secdeye eğildi ve günün doğuşuna kadar secdede kaldı.

İmam Sadık (as) buyuruyor: Hazreti İbrahim (as) çok fazla secde ettiğinden dolayı خليل‌اللهي makamına erişmiştir. (4)

İnsanların iki kez secde etmeleri iyidir; şöyleki ilk secdeden sonra sağ yanağını sonra sol yanağını toprağa sürmeli ve tekrar başını yere koymalıdır. (5)

Çeviri:Behice Alton

1- أَبِي الْحَسَنِ الرِّضَا ع قَالَ: السَّجْدَةُ بَعْدَ الْفَرِيضَةِ شُكْراً لِلَّهِ تَعَالَى ذِكْرُهُ عَلَى مَا وَفَّقَ لَهُ الْعَبْدَ مِنْ أَدَاءِ فَرِيضَتِهِ وَ أَدْنَى مَا يُجْزِي فِيهَا مِنَ الْقَوْلِ أَنْ يُقَالَ شُكْراً لِلَّهِ‏ شُكْراً لِلَّهِ‏ ثَلَاثَ مَرَّاتٍ قُلْتُ فَمَا مَعْنَى قَوْلِهِ شُكْراً لِلَّهِ قَالَ يَقُولُ هَذِهِ السَّجْدَةُ مِنِّيشُكْراً لِلَّهِ عَزَّ وَ جَلَّ عَلَى مَا وَفَّقَنِي لَهُ مِنْ خِدْمَتِهِ وَ أَدَاءِ فَرَائِضِهِ وَ الشُّكْرُ مُوجِبٌ لِلزِّيَادَةِ فَإِنْ كَانَ فِي الصَّلَاةِ تَقْصِيرٌ لَمْ يَتِمَّ بِالنَّوَافِلِ تَمَّ بِهَذِهِ السَّجْدَةِ.

2-Aynısı

3- من لا يحضره الفقيه; 1. Cilt sayfa 333 عَنْ أَبِي عَبْدِ اللَّهِ ع‏ سَجْدَةُ الشُّكْرِ وَاجِبَةٌ عَلَى كُلِّ مُسْلِمٍ تُتِمُّ بِهَا صَلَاتَكَ وَ تُرْضِي بِهَا رَبَّكَ وَ تَعْجَبُ الْمَلَائِكَةُ مِنْكَ وَ إِنَّ الْعَبْدَ إِذَا صَلَّى ثُمَّ سَجَدَ سَجْدَةَالشُّكْرِ فَتَحَ الرَّبُّ تَبَارَكَ وَ تَعَالَى الْحِجَابَ بَيْنَ الْعَبْدِ وَ بَيْنَ الْمَلَائِكَةِ فَيَقُولُ يَا مَلَائِكَتِي انْظُرُوا إِلَى عَبْدِي أَدَّىفَرْضِي وَ أَتَمَّ عَهْدِي ثُمَّ سَجَدَ لِي شُكْراً عَلَى مَا أَنْعَمْتُ بِهِ عَلَيْهِ مَلَائِكَتِي مَا ذَا لَهُ عِنْدِي قَالَ فَتَقُولُ الْمَلَائِكَةُ يَا رَبَّنَا رَحْمَتُكَ ثُمَّ يَقُولُ الرَّبُّ تَبَارَكَ وَ تَعَالَى ثُمَّ مَا ذَا لَهُ فَتَقُولُ الْمَلَائِكَةُ يَا رَبَّنَا جَنَّتُكَ ثُمَّ يَقُولُ الرَّبُّ تَبَارَكَ وَ تَعَالَى ثُمَّ مَا ذَا فَتَقُولُ الْمَلَائِكَةُ يَا رَبَّنَا كِفَايَةُ مُهِمِّهِ فَيَقُولُ الرَّبُّ تَبَارَكَ وَ تَعَالَى ثُمَّ مَا ذَا قَالَ وَ لَا يَبْقَى شَيْ‏ءٌ مِنَ الْخَيْرِ إِلَّا قَالَتْهُ الْمَلَائِكَةُ فَيَقُولُاللَّهُ تَبَارَكَ وَ تَعَالَى يَا مَلَائِكَتِي ثُمَّ مَا ذَا فَتَقُولُ الْمَلَائِكَةُ رَبَّنَا لَا عِلْمَ لَنَا قَالَ فَيَقُولُ اللَّهُ تَبَارَكَ وَ تَعَالَى أَشْكُرُ لَهُ كَمَا شَكَرَ لِي وَ أُقْبِلُ إِلَيْهِ فَضْلِي وَ أُرِيهِ وَجْهِي.

4- عللالشرائعcilt 1 sayfa 35 ... لِمَ‏ اتَّخَذَ اللَّهُ‏ عَزَّ وَ جَلَ‏ إِبْراهِيمَ خَلِيلًا قَالَ لِكَثْرَةِ سُجُودِهِ عَلَى الْأَرْض‏

5- وسائل الشيعةcilt 7 sayfa 12 عَنْ أَبِي عَبْدِ اللَّهِ ع فِي حَدِيثٍ‏ أَنَّ اللَّهَ أَوْحَى إِلَى مُوسَى فَقَالَ يَا مُوسَى- إِنِّي اطَّلَعْتُإِلَى خَلْقِي اطِّلَاعَةً فَلَمْ أَجِدْ فِي خَلْقِي أَشَدَّ تَوَاضُعاً لِي مِنْكَ فَمِنْ ثَمَّ خَصَصْتُكَ بِوَحْيِي وَ كَلَامِي مِنْ بَيْنِ خَلْقِي قَالَ وَ كَانَ مُوسَى إِذَا صَلَّى لَمْ يَنْفَتِلْ حَتَّى يُلْصِقَ خَدَّهُ الْأَيْمَنَ بِالْأَرْضِ وَ الْأَيْسَرَ.


Nasıl Olur da Sana Secde Etmez Bir İnsan

Peygamber (s.a.a)’in Sünnetinde Secde

  • Yazdır

    Arkadaşlarına gönder

    Yorumlar (0)