• Nombre de visites :
  • 3331
  • 31/10/2016
  • Date :

Emevi sarayında bulundu! Tam 1330 yıllık...

emevi sarayında bulundu!
Emevi Devleti'ne ait olduğu düşünülen sarayda, İslamiyet'in ilk eserlerinden üzerinde “Subhan’Allah” yazan cam ağırlık bulundu
Emevi Devleti'ne ait olduğu düşünülen, Celile Denizi kıyılarındaki Erken İslamiyet dönemine tarihlenen 1300 yıllık Khirbat al-Minya Sarayı’nda, üzerinde “Allah’a şükür” yazan cam ağırlık bulundu.

Johannes Guttenberg Mainz Üniversitesiarkeologları, MS.749 yılında gerçekleşen büyük bir deprem sonucu yıkılan sarayın önceden nasıl gözüktüğünü ve depremden sonra farklı işlevler için kullanılıp kullanılmadığını anlamaya çalışıyor.  

Ortaya çıkan yeni bulgulara göre, deprem ile oldukça büyük bir zarar gören saray, daha sonra saray işlevini yitirerek zanaatkarlar, tüccarlar ve şeker kamışı çiftçileri tarafından kullanılmış olabilir.
Saray yapısında devam eden bu seneki kazılarda, pek çok küçük eserin yanısıra, üzerinde Arapça “Allaha şükür” yazan 12 milimetre çapında küçük bir cam ağırlık bulundu. Bulgular, müslüman tüccarların 9. ve 10 yüzyıllarda burada değerli mal alışverişi yaptıklarını gösteriyor.


Bölgede yapılan ilk kazılarda, 1932-1939 yılları arasında Emevi Halifesi I. Velid (MS. 705-715) ve II. Velid ( MS. 743-744) dönemine ait olduğu düşünülen saray yapıları bulunmuştu
Kaynak:Arkeofili

  • Yazdır

    Arkadaşlarına gönder

    Yorumlar (0)