• Nombre de visites :
  • 4632
  • 13/4/2013
  • Date :

Velayet-i Fakih Şehid Mutahhari’nin Bakış Açısından(15.Bölüm)

velayet-i fakih şehid mutahhari’nin bakış açısından

Onlar devletin yanında durup yol göstermelidirler. Onlar devletin etkinliklerini gözetmelidirler. Belki de bu işi yapmak için akıllıca işlerden biri devletten bağımsız olarak çalışması gereken ‘marufa emredip münkerden nehyetme’ dairesinin kurulması olabilir. (1)

Şehid Mutahhari İmam Humeyni’nin işaret ettiği ‘Marufa emretme ve münkerden nehyetme bakanlığı’ konusunda sorulan soruya şöyle cevap vermiştir:

Bunun anlamı devlete bağlı olup onun bütçesini kullanan ve devlet kurallarına uyan bir örgüt değildir.

İmam Humeyni’nin kastı bağımsız ve din alimlerine bağlı olan bir kurumdur ve bu düşünce ise onun başka bir düşüncesi yani din alimlerinin bağımsız kalma gerekliliği düşüncesi üzerindedir nitekim geçmişte de bağımsız idi. Şimdi ise hükümetin İslami olduğuna rağmen din alimleri her zaman oldukları gibi bağımsız ve millete bağlı olarak kalmalılar ve devlete karışmamalılar. İmam Humeyni din alimlerinin devlete karışıp resmen devlet makamlarını üstlenmelerine karşıdır.

Her hangi bir şekilde, din alimleri bir kurum ve grup olarak devlete bağlı olmamalıdır ve bazı din alimleri de başkalarının yerine devlet işlerini üstlenmemelidirler. Din alimleri kendi işlerini yani yol gösterme, tavsiyede bulunma, gözetim ve devletin sapmaları karşısında direnme işini korumalıdır. Elbette bu söz bu konuların din alimleri için yasak olduğu anlamına gelmemektedir. Bazen bir işte başkasının olmadığı takdirde bir din aliminin o makamı üstlenmesi yasak değildir.

Yukarıdaki konunun anlamı şudur ki, bir iş için din alimi ve başkasının varolduğu takdirde ve bunların en azı aynı seviyede olması koşulu ile öncelik din alimi olmayan iledir. (2)

İmam Humeyni’nin siyasal düşüncesinden esinlenmiş Şehid Mutahhari’nin bakış açısına dikkat ettiğimiz zaman görüyoruz ki bunlar geleceğe yönelik bazı öngörmeler esasındadır. Bazı gruplar idare işinde becerisiz kalabilirler yada bazıları şöyle düşünebilirler ki, din alimleri harekete liderlik ettiler ve şimdi ise makamları ve devlet işlerini kendileri için sitiyorlar. Elbette bunun anlamı din alimlerinin sadece uyarı ve tavsiye ile yetinip ınkılabın geleceğini başkalarına devretmeleri anlamına gelmemektedir. Her zaman siyasal düzen ve ınkılabın liderlik ve yöneticiliği İslamı ve hareketin hedeflerini daha iyi tanıyan ve onu koruyan din alimleri üstesinde olacaktır. Bu yüzden Şehid Mutahhari din alimlerinin büyük işlerinden birini devletlerin ve hükümetlerin sapmaların karşısında direnmek olarak beyan etmiş ve ınkılabı bırakıp hareketin akibetini başkalarına devretmeyi ise geçmişteki en önemli eksikliklerden olarak saymaktadır. Şehid Mutahhariye göre hareketi zafere uşaştıktan sonra bırakmak hareketi bozan bir nedendir.


1-         İslami Devrim Hakkında/ s.195

2-         İslami Devrim Hakkında/ s.25, 27

  • Yazdır

    Arkadaşlarına gönder

    Yorumlar (0)