• Nombre de visites :
  • 6380
  • 4/6/2013
  • Date :

Geşm, İran'ın en büyük adası -2

geşm, iranın en büyük adası

Kaplumbağların yumurtladığı sahil:

Şibderaz köyü ve onun geniş sahilleri deniz kaplumbağları ve özellikle eşsiz kartal burunlu kaplumbağlarının geldiği yerdir. Her sene şubat ayının ilkinden hazirana kadar bu kaplumbağlar adıgeçen sahillere gelirler. Her kaplumbağ yumurtlama döneminde üç merhalede ve yirmi gün içinde yaklaşık 300 yumurta koyar ve kazdığı bir çukura gömer. İki ay sonra yavrular yumurtadan çıkar ve denizde yansıyan ay ışığına doğru hareket ederler. Buradan çıkıp giden kaplumbağ yavruları 30 sene sonra ergin olunca yeniden yumurtlamak için kendi doğum yerlerine dönüp yumurtlayacaklar.

Kartal burunlu kaplumbağları yeri kazıp yumurtlarken görmek ve onların yavrularını yumurtadan çıkıp ışığa doğru hareket etmelerini seyretmek büyük Geşm adasının ekoturizm cazibelerinden sayılır. Son yıllarda Geşm Serbest Bölgesi Organizasyonu UNESCO örgütü ile birlikte bu tür nadir ve nesli tükenmede olan kaplumbağı korumak için kaplumbağ yavrularını saklama ve sonra denize bırakma işini başlatmıştır.

Hera deniz ormanları:

Hera ormanları Geşmın en görmeli yerlerindendir. Burada tuzlu suda yaşayabilen ağaçlar suda kök atmış ve altı metreye kadar uzamışlar. Bu tür ormanlar İranın bütün güney sahillerinde ara sıra Beşehr’den Çabehar’a kadar mevcuttur. Hera ormanların en önemlisi ve onların en sıkı Geşm adasının kuzeyinde ve Geşm adası ile Bender-i Hamir arasındadır. Hera ormanları kuşlar için çok uygun bir yaşam yeridir.

Geşm jeoparkı:

Geşm adasının batı tarafında Tabil, Selh ve Kani köylerinin arasında bir bölge vardır. Bu bölge erozyon biçimleri ve çeşitli jeomorfolojik cazibelerine göre UNESCO tarafından jeopark olarak kaydedilmiştir. Geşmın jeoparkı Ortadoğunun tek jeoparkıdır ve turistler için çok değerli bir yerdir.

Hengam adası:

Hengam adası Geşmın güneyinde ve bu adadan iki kilometre mesfade olarak Geşmın Şibderaz köyünün karşısındadır. Bu ada bir kaç köyü vardır: Hengam-i Cedid, Hengam-i Kadim, Humasi ve Ğeyl. Hengam adası doğal yaşamı seyretmek için çok uygun bir yerdir örneğin Dolfinler, çeşitli kuşlar, Cebir (bir çeşit geyik) ve başka hayvanlar bu adada yaşamaktadır. Hengam adasının kenarındaki Gümüş Sahili çok görmeli bir yerdir. Bu sahilin küçük ve gümüş gibi parlayan kumu vardır ve ona epey bir güzellik kazandırmıştır.

Çahkûh Deresi:

Çahkûh Deresi Geşm adasının kuzey tarafının batı bölümündeki Çahu köyünün etrafındadır. Çahkûh Deresi iki bir biri ile dikey şekilde kesişen yüksek duvarlı derelerden ibarettir. Bu dereler zaman boyunca oluklar ve aşınmanın yarattığı hatlar ve çizgiler ve onların çoğalması sonucunda ortaya çıkmıştır. Duvarların cinsi boş kireçli kumdandır. Duvarlarda küçük ve büyük çeşitli delikler ortaya çıkmıştır.

Geşmdan ne alalım?

Geşma giderseniz kesinlikle yolunuz bügünkü Geşm ve Dergehanın modern pazarlarına düşecektir. Ancak bunların hepsinin yanında size yerel pazarlara da başvurup Geşmın güzel el işlerini de görmenizi tavsiye ederiz. Bu adanın kadınları çok ince ve değerli olan iğne ile el işleri yaparlar. Bu iğne işleri süsleme olarak elbise, pantolon ve türban üzerinde yapılır. Bunlara ileveten, İran modern ve geleneksel elbiselerine bir arada sahip olmak için kendi istediğiniz moelleri de sipariş edebilirisiniz.


Geşm, İranın en büyük adası -1

Keşm Adası

  • Yazdır

    Arkadaşlarına gönder

    Yorumlar (0)