• Nombre de visites :
  • 5284
  • 24/10/2007
  • Date :

İMAM ZEYN-UL ABİDİN (as)'IN KISACA HAYATI

İMAM ZEYN-UL ABİDİN (as)'IN KISACA HAYATI

Kimlik bilgisi

Adı  : Ali  

Künyesi  :  Ebu Muhammed

Lakabı : Zey-ül abidin

Baba adı : Hüseyin

Anne adı: Şeher banu

Doğum yeri: Medine

Doğum tarihi: 15 C.evvel 38 h.

Peygambere (s.a.a) olan yakınlığı: Torunu

Şehadet yılı :. 25 Muharrem 95.h.

Şehadet yeri :   Medine

Şehadet sebebi : Abbasi halifelerinden Hişam ibn Abdulmelik'in zehirlemesi

     

     Çocukluk dönemi

     İmam Seccad (as)  çocukluk dönemini Medine'de babasının yanında geçirdi ve Beniümeye'nin Ehlibeyt'e olan düşmanlığını  22 yaşına kadar her yönden görüyor ve yaşıyordu Muaviye'nin ölmesi ve Yezid'in hilafet makamına oturması ile bu sıkıntılar dahada arttı ve İmam Hüseyin ailesini alarak Mekke'ye ve oradanda Kufe'ye hareket etti ve bütün bu mesirde babasının  yannda ve Onun yardımcısı idi.

      İmam Seccad (as) Kerbala'da  babası, amcası, kardeşleri olmak üzere  bütün yakınlarını kaybetti ve kendisi hasta olduğu için Kerbela'da savaşamadı, savaş bittikten ve İmam Hüseyin'in şehadetinden sonra İmam Seccad'ı diğer  esirlerle beraber Kufe'ye, Şam'a ve Medine'ye götürdüler, tabi bu mesirde İmam Zeyn-ul Abidin'in ve hz.Zeyneb'in Kerbela olayını halka tebliğ etmede fevkalade tesirleri olmuştur.

     İmamet dönemi      

     Dördüncü İmam Medine'ye döndükten sonra evinin köşesine çekilip ibadetle meşgul oldu. Ebu Hamza-i Sümali ve Ebu Halid-i Kabuli gibi Şia'nın özel kişilerinden başka bir kimseyle görüşmezdi. Bunlar da o hazretten öğrendikleri eğitileri diğer Şiilere aktarıyorlardı. Böylelikle Şiilik çok genişledi, etkisi de beşinci imamın zamanında ortaya çıktı.

     Bu İmamın eserlerinden olan Sahife-i Seccadiye elli yedi dua içermektedir. Bu dualar en üstün ve dakik ilahi öğretileri içermiştir. Hatta Al-i Muhammed'in Zeburu adını almıştır.

    İmam Seccad (a.s) bütün imameti boyunca zalim yöneticilerle karşı karşıya kaldı; Yezid, Abdullah bin Zübeyr, Mervan Hakem, Abdülmelik bin Mervan ve Velid bin Abdulmelik gibi zalim sultanlar halifelik adı altında islam ümmetine musallat olmuştu.

     Sözkonusu dönemin şartlarına daha iyi vafık olabilmek için halife hakaplı bu zalim sultanların caniliklerinden bazılarını kısaca aktarmamız faydalı olacaktır.

    x) Cennet gençlerinin efendisi İmam Hüseyin’in (a.s) Kerbela’da şehid edilmesinden sonra Medine halkından bir grup hicretin 62. yılında Şam’a giderek Yezid’i yakından görüp onun açıkça şarap içtiğini, köpekle oynadığını ve bütün gününü günah ve zevfk-ü sefayla geçirdiğine şahid oldular. Bu grup Medine’ye dönerek gördükleri korkunç gerçeği şehrin ahalisine anlattılar. İmam Hüseyin (a.s)'ın alçakça katledilmesinden bir haylı rahatsız olup Yezid’e öfke ve nefret besleyen Medine halkı büyük bir isyan başlattı. Yezid, bu kıyamı bastırmak için gaddarlığıyla meşhur olan Müslim bin Akabe komutasında büyük bir orduyu Medine’nin üzerine saldı.

     Sözde halife olan Yezid’in katiller sürüsü Peygamber'in yadigarı olan kutsal Medine’yi tam üç gün boyunca yağmaladılar, acımasızca toplu katliamlara giriştiler, ve onbin masum insanın canına kıydılar; Medine halkının namusuna dahi tecaviz etmekten çekinmediler.

    x) Hicretin 64. yılında Yezid’in ölümüyle birlikte oğlu Muaviye tahta geçip hilafetini ilan ettiyse de kısa bir süre sonra (40 gün veya bir başka rivayete göre 3 ay sonra) minbere çıkıp tahttan çekildiğini açıkladı.

   x)Yezid’in ölümüyle birlikte yıllardır halifeliği elegeçirmek için fırsat kollayan Abdullah bin Zübeyr Mekke’de bir isyan başlatarak Hicaz, Yemen, Irak ve Horasan ahalisinden  biat aldı. Bu sırada Muaviye bin Yezid’in tahttan feragatiyle Şam’daki iktidar da el değiştirmiş ve Mervan bin Hakem çeşitli komplolarla iktidarı ele geçirerek  Abdullah bin Zübeyir’le mücadeleye başlamıştı. Mervan hile ve desiseyle Şam ve Mısır’ı ele geçirdiyse de kısa sürede ölerek tahtı oğlu Abdulmelik’e bırakmak zorunda kaldı.

    x)Hicri 65. yılda tahta geçen Abdulmelik iktidardaki konumunu güçlendirdikten sonra Şam ve Mısır’da egemenliğini güçlendirip Hicri 73. yılda Abdullah bin Zübeyir’i Mekke’de bir kuşatmayla ele geçirip öldürttü.

     Abdulmelik çok acımasız, cimri ve zalimdi; birgün Said bin Müseyyibe “ben”  dedi, “öyle bir hale geldim ki iyilik yapmaktan hiç hoşlanmıyor ve kötülük işlemekten hiç rahatsızlık duymuyorum!” Said  “Belli ki”  dedi, “kalbin tamamen ölmüş senin.”

     Abdullah bin Zübeyir’i öldürttükten sonra bir hutbesinde halka “beni” dedi, “dindarlığa ve takvalı olmaya davet edecek olanın kellesini uçururum, bilmiş olun!”

    Abdulmelik’in islam tarihinde işlediği en büyük caniliklerden biri Haccac bin Yusuf Sakafi’yi Basra ile Kufe’ye vali tayin etmesiydi. Katil ruhlu Haccac Emevi iktidarının en kan dökücü ve en aşağılık çehrelerinin başında gelir. Kan dökmekten hoşlanan bir sadist olan Haccac vali olur olmaz halka akılalmaz işkencelerde bulunmuş, kendisine itiraz eden herkesi acımasızca öldürmüş, hatta bir çoğunun ailesine bile kıymıştır. Bu sadist ruhlu adam özellikle hz. Ali (a.s)'yı seven ve onun şiası olan müminleri takibe almış ve iktidarı boyunca yüzyirmi bin müslümanı acımasızca katletmiştir.

     Abd-ul Melik İmam Seccad (a.s)'ı sıkı bir takibe almıştı; İmam'a baskıda bulunmak ve o hazreti küçük düşürmek için fırsat kolluyordu.

     

     Şehadet         

     İmam Seccad 37 yıl imamet ettikten sonra Şia rivayetlerine göre Emevi halifesi Hişam'ın emriyle ve Velid b. Abd-ül Melik'in vasıtasıyla zehirlenip Hicret'in 95. yılında şehit edildi.

 

İMAM SECCAD'IN (a.s.) ve DUA

İmam Seccad (a.s) ve İbadetin Önemi

HZ. İMAM ZEYNEL ABİDİN (AS)

İmam Zeyn-ul Abidin (as)'ın Mektubu

İmam Seccad'ın (a.s) İmamet Dönemi

 

  • Yazdır

    Arkadaşlarına gönder

    Yorumlar (0)