• Nombre de visites :
  • 1019
  • 6/11/2016
  • Date :

Dini inançlarımıza eşimizin karşı çıkması halinde ne yapmalıyız?

 dini inançlarımıza eşimizin karşı
Dini anlayış sahibi olmak sizin ortak yaşantınıza yardımcı olacak bir meseledir. Size tanımlanan ortak hedefler nedeni ile siz ve eşinizin refakatini artıracaktır. Bu konu ortak yaşamızınız kalitesini de artıracaktır. Ama asıl soru bu anlayışı nasıl artırabiliriz?
Neden bazen siz ve eşiniz arasındaki dini anlayış soluk görünür?
İzdivac anında dikkat edilmesi gereken önemli şeylerden birisi dini anlayış miktarıdır. Siz ve eşinizin dini anlayışında dini esaslar konusunda benzerlikler mevcuttur. Küçük konulardaki farklı inançlarınızı  görmezden gelebilir ve birbirinizi kabul edebilirsiniz. Ama mümkündür ki evlendiğinizde eşinizle pek çok dini ortaklığınız vardı. Ama hayatınızda bazı şartlar sonucu ortaya çıkan değişiklikler eşinizin inançlarında değişiklik meydana getirmiş olabilir. Bir ölçüde onun dini görevleri yerine getirmede istekli olmaması halinde doğrudan veya dolaylı olarak onlardan uzak tutmak için çaba sarfedin. Ayrıca bu durumun terside olabilir. 
Örneğin ne eşiniz nede siz evlendiğinizde özel bir dini anlayışa sahip değildiniz. Ama yavaş yavaş yaşam tarzınızı önceden farklı kılan kendinize bir inanç buldunuz. Her iki durumda da siz ve eşiniz arasında  dini anlayışta azalma görülebilir. 
Dini tefahümü nasıl artırabiliriz? 
Siz ve eşiniz arasında dini mesafe açılmışsa bir danışman ve avukat yardımıyla hayatınızın devam etmesi için karar verebilirsiniz. 
Eğer her alanda örneğin dini alanda eşinizle maksimum tefahüme ulaşmak için aşağıdaki çözüm yollarını deneyebilirsiniz: 
Tefahümün ortak tanımını bulunuz
Anlaşmak siz ve eşiniz için ne anlama gelmektedir?Acaba  sizin tefahümden anladığınız yüzde yüz ortak görüş müdür? Tefahüm yani siz ve eşinizin birbirinizi anlamanızdır. Ortak noktalarınıza odaklanın ve birbirinizin farklılıklarını kabul ediniz. Her işten önce anlaşmak kelimesi üzerinde düşününüz ve bunun anlamını eşinizle paylaşınız. Onun bu kelime hakkındaki tanımını dinledikten sonra bu kelime üzerinde bir ortak bir karara varın.
Saygı mucize yaratır
Eğer eşinizin inançları sizin inaçlarınızdan farklıysa onun inançlarını aşağılamayın ve hakaret etmeyin. Saygı göstermek sizin onun akidesini kabul etmeniz demek değildir. Belki akidenizi saygılı bir şekilde ona aktarmanızdır.
Tavsiyede bulunmayın
Herkesin kendi hayatındaki değişikliler için nedeni vardır. Unutmayınız ki tavsiyede bulunmak bu nedenleri değiştirmez belki sizin akidenize karşı eşinizin direnci daha da artacaktır.
Eşinize karşı anlayışlı olunuz
Dinin vaciplerini yerine getirmede eşinizin meyilli olmamasının nedenlerini anlaması için çaba sarfediniz ve ona karşı anlayışlı olunuz. Anlayışlı olmak onun delillerini ve istedeğini teyit etmek anlamına gelmez. Siz kendinizi eşinizin yerine koyunuz ve onun delillerini anlamaya çalışınız.
Akrabalarınıza birşey söylemeyiniz
Sizin dini tefahümünüzün azalması meselesini eş dost akraba ve komşuların duymasına izin vermeyin. Emin olunuz sizin ve eşinizin tefahüm anlayışınızı yeniden düzenlemeniz  zor olacaktır.
Aşkınızı ona hediye ediniz
Eşinizi seviniz. Onun iyiliklerini daha çok söyleyiniz zaaf noktalarını görmezden gelin. İzin verin gerçek huzuru sadece sizin yanınızda deneyimlesin.
Farklılıkları kabul ediniz
Herzaman kendinden başka bir ferdi değiştirmenin hayal olduğunu söylerim. Hiçkimse  kendini değiştirmediği sürece başka bir insanı değiştiremez. Özellikle ortak bir yaşama başladığınız zaman hepimiz için gerekli olan önemli değişikliklerden biriside karşı tarafı olduğu gibi kabul etmektir.
Sadece kendi görevlerinizi yerine getiriniz
Din verdiği her emir için bir tanımda sunmuştur. Örneğin hicab için gerekli unsurları belirlemiştir.Diğer durumlarda da aynıdır örneğin eğer eşiniz namaz kılmanıza muhalif ise o evde iken namazınızı uzatmayınız. Müstehab namazları ,dua ve Kur'an okumanızı başka bir vakite erteleyiniz.
Danışmanlık alınız
Eğer eşiniz sadece sizin dini vazifelerinizi yerine getirmede değil şahsiyetinizde de soru işaretleri meydana getirerek sizden yersiz isteklerde bulunursa  eğitimli bir danışmandan yardım alın. 
B.Altun






  • Yazdır

    Arkadaşlarına gönder

    Yorumlar (0)