• Nombre de visites :
  • 2389
  • 26/5/2013
  • Date :

Hz. Zeynep (a.s.) ve Cesaret

hz. zeynep (a.s.) ve cesaret

Hz. Zeyneb’in (a.s.) Faziletleri ve Yüksek Ahlakı

1-    Cesaret vermek:

Seferlerde ve acı olaylarda insan için en çok lazım olan şey cesaret ve himayet edilmek hissidir. İnsan büyük ve önemli işleri yapmak için morali olmazsa, o iş başarıyla bitmeyip sonuca varmayacaktır ve belki yenile de bilir. Hazreti Zeynebin (a.s.) en belirgin vasıflarından biri de onun cesaret vermesidir. O, annesinin şehit olduğundan sonra babası ve kardeşlerine moral verirdi. Kardeşi İmam Hasan (a.s.)ın şehid olduğu zaman kalanların avunmaları için çok çalıştı. İmam Hüseyinin (a.s.) şehid olduğu zaman ve esir düştükten sonra ise onun bu güzel huyu daha belirginleşti. O, her zaman kederlilerin yardımcısı ve esirlerin sığınağı idi. Şehadet yerinden Kufenin dar ve karanlık sokaklarına kadar, İbni Ziyadın meclisinden Yezidin sarayına kadar her yerde esirlerin kurtarıcı meleği idi.

Zeynep sadece dine yardım etmekle kalmayıp/gayret ile kervanı yönetti/Esirlik döneminde yetimleri/bir anne gibi okşadı.

O, hatta İmam Seccadın (a.s.) kalbinin avutucusu idi. Ona şöyle söylerdi: ‘لا يجزعنك ما ترى، فوالله ان ذلك لعهد من رسول الله الى جدك وابيك وعمك’ ‘(Ey kardeşimin oğlu!) gördüğün (babasının şehid olması) seni sabırsız etmesin. Allah'a yemin ederim ki, bu Allah'ın Resulünün deden, baban ve amcan için eden vaatıdır.’ (1)

2-    Sabır:

Olgun insanların en belirgin vasıflarından biri de devranın yokuş ve inişlerinde ve acılar olduğu zaman sabırlı ve dayanıklı olmaktır. Kur’anı Kerim bir çok ayetlerde sabırlılara müjde vermiş (2) ve onlara bir çok ödülü vaat etmiştir. Zeynep (a.s.) bu bakımdan olgunluğun zirvesindedir. O hazretin ziyaretnamesinde şöyle okuyoruz: ‘لقد عجبت من صبرك ملائكة السماء’ ‘Göğün melekleri senin sabrı karşısında şaşırdılar.’ Özellikle Kerbela olayında kendisinden bir o kadar sabır, razılık ve teslimiyet gösterdi ki, gerçekten de sabır ondan utanmaktadır.

Allah Zeynebi Ali'nin (a.s.) sabır mektebinde eğitti/Zeynebi Zehra (a.s.)nın sütü ile Kerbelaya hazırladı/değeri gizli kalan Kadir gecesi gibi/Hüseyin ibni Ali (a.s.)den başkası onu tanıyamadı/Ey sabır senin karşında küçük düşen insan sana selam olsun/Fatimeden (a.s.) sonra dünya senin gibi kadın görmedi.

İbni Ziyad meclisinde o lanetli acı sözü ile Zeynebin (a.s.) yarasına tuz dökmek için ona hitaben şöyle diyor: ‘كيف رايت صنع الله باخيك واهل بيتك’ ‘Allah'ın işini kardeşin ve ailen ile nasıl gördün?’ (3) aslında şunu demek istiyor ki, ‘Allah'ın sizin başınıza ne getirdiğini gördünmü?’

Bihar ul-Envar, cilt 45, s. 179

Örneğin Bakara sûresi, 155 vs.

Bihar ul-Envar, cilt 45, s. 115 ve 116

Çeviri:Ürün Özedönüş


Hz. Zeynep  (a.s.)

Hz. Zeyneb’in (a.s.) Faziletleri

  • Yazdır

    Arkadaşlarına gönder

    Yorumlar (0)