• Nombre de visites :
  • 2311
  • 30/6/2012
  • Date :

Ehlibeyt İmamları İlim Kitaplarını Nasıl Birbirinden Aldılar? -3

ehlibeyt imamları ilim kitaplarını nasıl birbirinden aldılar?

Usul-i Kâfî ve Besairu'd-Derecat kitaplarında Hamran'dan şöyle rivayet edilmektedir:

İmam Muhammed Bâkır'a (a.s), "Halk, Ümmü Seleme'ye teslim edilen mühürlü bir sahifeden bahsediyor." dedim. İmam (a.s) şöyle buyurdu:

Resulullah (s.a.a) vefat edince Ali (a.s) o hazretin ilmini, silahını ve orada olan başka şeyleri miras aldı. Daha sonra bunlar Hasan'a (a.s) ulaştı; sonra da Hüseyin'e (a.s) ulaştı. Onların yok olmasından endişelendiğimiz zaman İmam Hüseyin (a.s) onları Ümmü Seleme'ye emanet etti. Daha sonra Ali b. Hüseyin (a.s) onları aldı.

Burada ben İmam'ın (a.s) sözünün arasına girerek, "Evet, ondan sonra babanıza ulaştı ve ondan sonra da sizin sıranız geldi ve onları siz aldınız." dedim.

İmam, "Evet." buyurdu.

Ömer b. Eban'dan şöyle rivayet edilmiştir:

İmam Cafer Sadık'tan (a.s) Ümmü Seleme'ye emanet bırakılan ve halkın hakkında konuştuğu mühürlü sahifenin ne olduğunu sorduğumda şöyle buyurdu: "Resulullah (s.a.a) vefat edince Ali (a.s) o hazretin ilmini, silahını ve orada bulunan diğer şeyleri miras aldı. Daha sonra Hasan'a (a.s) ve sonra da Hüseyin'e (a.s) ulaştı."

Ben, "Sonra Ali b. Hüseyin'e (a.s), sonra oğluna ve ondan sonra da size ulaştı." dedim.

İmam (a.s), "Evet." buyurdu.

İmam Musa Kâzım (a.s)

Gaybet-i Nu'manî ve Biharu'l-Envar'da Hammad es-Saiğ'den şöy-le rivayet edilmiştir:

Mufazzal, İmam Cafer Sadık'a (a.s) bazı soruları soruyordu… O sırada Ebu'l-Hasan Musa (İmam Kazım a.s) içeri girdi. İmam (a.s), Mufazzal'a dönerek, "Ali'nin (a.s) kitabının sahibini görmek ister misin?" buyurdu. Mufazzal, "Bundan daha büyük şeref ne olabilir ki?!" dedi. Bunun üzerine İmam Cafer Sadık (a.s), "Bu, o kitabın sahibidir." buyurdu…

İmam Ali Rıza (a.s)

Ali b. Yaktin'den şöyle dediği rivayet edilir:

İmam Ebu'l-Hasan (İmam Musa Kâzım -a.s-) parmağıyla oğlu Ali'ye işaret ederek bana, "Ey Ali! Bu, çocuklarımın en fakihidir. Ben kitaplarımı ona verdim." buyurdu.

Başka bir rivayette de şöyle geçer:

İmam Musa Kâzım'dan (a.s), "Oğlum Ali, evlatlarımın efendisidir ve ben kitaplarımı ona bıraktım." buyurduğunu duydum.

 Usul-i Kâfî'de, Şeyh Müfid'in İrşad'ında, Şeyh Tusî'nin Gay-bet'inde ve Biharu'l-Envar'da şöyle geçer: Naim el-Kabusî, Ebu'l-Hasan Musa'dan (İmam Kâzım -a.s-) şöyle rivayet etmiştir:

Oğlum Ali; çocuklarımın en büyüğü, benim yanımda en iyisi ve en sevimlisidir. O, benimle birlikte Cifr'e bakabilir; ona peygamber veya vasiden başkası bakmamıştır.

 Rical-i Keşşî ve Biharu'l-Envar'da Nasr b. Kabus'dan şöyle rivayet edilmiştir:

İmam Musa Kâzım'ın (a.s) evinde olduğum bir sırada oğlu İmam Rıza'yı (a.s) Cifr kitabına baktığı hâlde bana gösterdi ve şöyle buyurdu: "Bu oğlum Ali'dir ve baktığı şey de Cifr kitabıdır."

Böylece bu kitapları bu yüce kişiler birbirinden miras almışlar ve nesilden nesile ona müracaat etmiş, ondan ilim ve hükümleri çıkarmışlardır. Aşağıdaki hadisler bunu apaçık bir şekilde ortaya koymaktadır:


Ehlibeyt İmamları İlim Kitaplarını Nasıl Birbirinden Aldılar? -1

Ehlibeyt İmamları İlim Kitaplarını Nasıl Birbirinden Aldılar? -2

  • Yazdır

    Arkadaşlarına gönder

    Yorumlar (0)